Πάτσης: “H διαφορετική φιλοσοφία μας έφερε στη Σούπερ Λιγκ”

Τηλεφωνική συνέντευξη για τα τρέχοντα θέματα της ομάδας του παραχώρησε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Ανδρέας Πάτσης στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας. Η αλλαγή έδρας, η εμπάθεια της ΔΟΥ Βόλου, η δικαίωση στο Πρωτοδικείο, οι μεταγραφικές κινήσεις, η «πρώτη» της ομάδας, οι συνεργάτες του Φλουτ και το διαζύγιο του Ανιέτε ήταν μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο ιδιοκτήτης της βολιώτικης ομάδας.
Αναλυτικά:

Για το θέμα της αλλαγής έδρας…
«Η μεταφορά της έδρας δεν κάτι που πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα, ούτε κάτι που θα πρέπει να δημιουργεί προβληματισμούς στον κόσμο. Η δηλωμένη έδρα μέχρι τώρα ήταν ένα χωράφι στο Βόλο και όπως είναι λογικό, με τη δημιουργία των γραφείων μας στο κέντρο της πόλης, μεταφέρουμε την έδρα στη Δημητριάδος. Το ζήτημα είναι πρακτικό αφού μέχρι τώρα τα έγγραφα που κοινοποιούνταν στην ομάδα, πήγαιναν σε μία άγνωστη διεύθυνση. Δεν τίθεται θέμα να αλλάξουμε ΔΟΥ…»

Για την εμπάθεια της ΔΟΥ Βόλου…

«Η ΔΟΥ Βόλου έχει μία εμπάθεια για την ομάδα μου. Εμείς δεν ζητήσαμε ούτε την εύνοια, ούτε την κάλυψη. Εμείς ζητήσαμε τα νόμιμα και αυτά που δικαιούμαστε. Αντίθετα αντιμετωπίσαμε τη μήνη από τον κ. Τσαμπρινό και των ελεγκτών, οι οποίοι, κατά την άποψη τη δική μας, κατά παράβαση καθηκόντων και κατάχρηση εξουσίας προσπαθούν μανιωδώς εδώ και πολλούς μήνες να καταστρέψουν τη Νίκη Βόλου.
Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι και η υπέρτατη εξουσία, θεώρησε αυτό το πράγμα, επιεικώς απαράδεκτο. Το Πρωτοδικείο δέχθηκε πως στη διοίκηση αυτής της ομάδας έχει έρθει ένας άνθρωπος που πληρώνει στο Δημόσιο όσα δεν πλήρωσε η Νίκη μέχρι τώρα και έρχεται κάποιος που λέει “δεν με ενδιαφέρει τι πλήρωνες κ. Πάτση, εμένα μου αρέσει η κατάσταση που κανείς δεν πλήρωνε και έδινα σωρηδόν ενημερότητες, δεν θέλω να ξαναπληρώσεις, θέλω να χάσεις την ΠΑΕ”. Όπου η λειτουργία της ΠΑΕ θα δώσει περισσότερο έσοδο προς το ελληνικό Δημόσιο. Η απλή λογική έγινε δεκτή από το δικαστήριο και επέβαλε την καταβολή του ποσού των 3.000€ μηνιαίως. Η απόφαση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κανονικά μεταγραφές.
Σκοπός είναι η οικονομική εξυγίανση της ομάδας με πραγματικά νούμερα και όχι με εξωπραγματικά που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν. Η νομική και λογιστική μας πρόβλεψη είναι πως αφού η υπόθεση πάρει τη δικαστική οδό, το πρόστιμο δεν θα είναι ούτε το μισό απ’ ότι είναι σήμερα και αυτό είναι σε γνώση της ΔΟΥ Βόλου και των ελεγκτών.
Η υπόθεση έχει και κοινωνική διάσταση καθώς η Νίκη Βόλου αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί το νομό στη Σούπερ Λιγκ, σήμερα το μεσημέρι εγγράφεται στο μητρώο του Συνεταιρισμού και κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να δημιουργούν ανάχωμα σ’ αυτή την προσπάθεια».

Για τη σημερινή κλήρωση

«Θα εκπροσωπήσω εγώ την ομάδα στις σημερινές συνεδρίες της Σούπερ Λιγκ, όπως έκανα και στη Φούτμπολ Λιγκ. Δεν έχω κάποια προτίμηση για την κλήρωση καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες κληρώσεις. Δείτε τα περσινά αποτελέσματα. Κερδίσαμε παιχνίδια που είχαν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας και χάσαμε αγώνες που θεωρούσαμε εύκολους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά. Τόσο επί τόσο, τόσο. Το ζητούμενο είναι τι ομάδα παρουσιάζεις στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε όλες τις ομάδες, δύο φορές».

Η διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα ανέβασε την ομάδα δύο κατηγορίες

«Είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος που κάνουμε κάτι που είναι και η γοητεία του ποδοσφαίρου. Εγώ πιστεύω σ’ αυτή την ομάδα όπως πίστευα και πέρυσι. Άλλοι δεν πίστευαν πέρυσι σ’ αυτό που δημιουργήσαμε ακόμα και πριν τον τελευταίο αγώνα με τον Ηρακλή. Για κάποιους αν ο παίκτης δεν είναι από 29 μέχρι 49 δεν είναι παίκτης. Εγώ έχω μία διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα για το ποδόσφαιρο. Το μοντέλο που εγώ πρεσβεύω ανέβασε την ομάδα από τη Γ’ Εθνική στη Σούπερ Λιγκ.

Όταν μετέφερα στον Ολλανδό προπονητή τους ενδοιασμούς μου στην αρχή εξηγώντας του αυτά τα θέματα με κοιτούσε απορημένα. Όταν τον ρώτησα γιατί με κοιτά απορημένα μου απάντησε: “Δεν καταλαβαίνω τόση ώρα τι μου λες. Μιλάς για κάτι που γίνεται παγκόσμια κι εσύ έχεις ανησυχία. Έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο σ’ όλο τον κόσμο. Με νέους, ταλαντούχους παίκτες. Η δουλειά μου σαν προπονητής είναι να φτιάξω την ομάδα, να δέσω τη χημεία, να δημιουργήσω ψυχολογία, να διδάξω τακτική, να φτιάξω νικητές”. Άρα λοιπόν το μοντέλο δεν μας ανησυχεί καθόλου τουναντίον – γι’ αυτό φτιάχνουμε και συμβόλαια τριετούς διάρκειας – για να δημιουργήσουμε και υπεραξίες υπέρ της ομάδας».

Για το τεχνικό επιτελείο

«Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στη στελέχωση του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. Τη θέση του γυμναστή της ομάδας θα αναλάβει Ολλανδός που έχει δουλέψει στο παρελθόν σε ομάδα της Σούπερ Λιγκ για τέσσερα χρόνια ενώ βοηθός θα είναι Βέλγος, οποίος θα συνεργαστεί με τον Βλουτ για πρώτη φορά. Επίσης έχουμε συναντήσεις με ανθρώπους που θα αναλάβουν τις Ακαδημίες, όπως και με προπονητή τερματοφυλάκων. Το τεχνικό επιτελείο θα αποτελείται από άτομα που έχουν βάθος, γνώση και εμπειρία και θα μπορεί να δημιουργήσει την ομάδα που θα παίξει το ποδόσφαιρο που θέλουμε».

Για τις μεταγραφές που έρχονται…

«Μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μεταγραφών. Από την Πέμπτη, οι παίκτες θα έρχονται στο Βόλο για να περάσουν τα εργομετρικά και να εγκλιματιστούν στην πόλη. Είναι αλήθεια πως δεχόμαστε δεκάδες προτάσεις καθημερινά και τις αξιολογούμε μία προς μία με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουμε θέσει και κάνουμε μία πιο ενδελεχή έρευνα για τους τρεις ξένους ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσουμε.
Ήδη σήμερα ο πρώτος από τους τρεις θα βρίσκεται στο Βόλο για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις της ομάδας και εφόσον μείνει ικανοποιημένος, μετά να συζητήσουμε για το συμβόλαιό του. Μία νοοτροπία που μου έκανε εντύπωση, αλλά όπως μου είπε ο προπονητής είναι το συνηθισμένο στο εξωτερικό και στους σοβαρούς επαγγελματίες
Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινώσουμε και τον ποδοσφαιριστή που θα πλαισιώσει τον Χρήστο Τζιώρα από το περσινό ρόστερ και θα ανακοινωθεί μαζί με δύο δανεικούς ποδοσφαιριστές, ένας από τον Παναθηναϊκό και ένας από τον Αστέρα Τρίπολης, ο Γεωργακόπουλος. Από τον Παναθηναϊκό, πιθανόν να έρθει και δεύτερος και τρίτος παίκτης με τους οποίους έχουμε συζητήσει και έχουμε συμφωνήσει».

Για την εμπλοκή με τον Μαρινάκη

«Προέκυψε ένα θέμα με τον παίκτη, όχι με τη Νίκη Βόλου αλλά με τον Παναθηναϊκό. Αφού λυθούν τα εσωτερικά τους θέματα τότε και εμείς θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις μαζί του. Είναι κάποια θέματα διαδικαστικά μεταξύ του ποδοσφαιριστή και της ομάδας του. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ».

Δευτέρα 7 Ιουλίου η «πρώτη»

«Τη ερχόμενη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη προπόνηση της ομάδας. Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα είναι ανοιχτή για τον κόσμο. Υπάρχει σκέψη πάμε σε ανοιχτή εκδήλωση για τον κόσμο στις 17 Αυγούστου, όπου έχει προγραμματιστεί και η απονομή του κυπέλλου του πρωταθλήματος».

Για Ανιέτε

«Ο Ανιέτε πέρυσι όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά δεν είχε καμιά πρόταση. Ήταν στην Ισπανία και η μόνη πρόταση που δέχτηκε ήταν από τον Τύρναβο. Εμείς αξιολογήσαμε ότι αυτός ο παίκτης μπορούσε να προσφέρει στην ομάδα μας. Ήρθε στην ομάδα μας. Έκανε όντως μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Θα λέγαμε μια καταπληκτική χρονιά δεν θέλω να μειώνω την αξία κανενός παίκτη. Νομίζω ότι στην αξία του παίκτη αυτού προσέφεραν και οι υπόλοιποι παίκτες, γιατί κανείς μόνος του δεν μπορεί αν κάνει τίποτα… Ήρθε και κούμπωσε σε μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλά παιδιά και αναδείχτηκαν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά σαν παίκτης. Και αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων για τον συγκεκριμένο παίκτη και βεβαίως έχει τον θαυμασμό όλων και εμού προσωπικά».

Η διαφωνία με την ανανέωση του συμβολαίου του Ισπανού

«Πριν φύγει να πάει στην Ισπανία έγινε μια συζήτηση, νωρίς το πρωί της επομένης που η ομάδα ανέβηκε. Δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε σ’ ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο είχε υπογράψει από πέρυσι το 1+1, είναι προκαθορισμένα τα ποσά και πάνω σε αυτά τα ποσά τα προκαθορισμένα, τα ανεβάσαμε κατά 50%. Ουσιαστικά φτάσαμε ένα συμβόλαιο τριπλάσιο του περσινού του συμβολαίου. Για έναν παίκτη που έκανε μια αξιοθαύμαστη πορεία, όμως δεν παύει να είναι παίκτης Β’ Εθνικής, κάναμε ένα συμβόλαιο που είναι εφάμιλλο παικτών που θα φέρναμε από το εξωτερικό. Μπορεί και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και λίγο πιο «τσιμπημένο». Θεώρησα ότι το αξίζει, ότι το δικαιούται και εφόσον είχε τη διάθεση και τη θέληση έπρεπε να μείνει στην ομάδα μας.

Ήμουν πεπεισμένος ότι εφόσον δώσαμε τα χέρια… μάλιστα θα επικαλεστώ και τη μαρτυρία του κ. Θεοχάρη Αχιλλέα, ο οποίος είναι δικηγόρος και εκπροσωπεί τον Ανιέτε στο Βόλο, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις συζητήσεις ακόμα και στις τελευταίες για το αν υπάρχουν ανακρίβειες και ψέματα. Ήταν ένα συμβόλαιο τριπλάσιο του περσινού. Επικαλούμαι δημόσια το όνομα του κ. Θεοχάρη, δεν έχω καμιά ανησυχία, ήταν ο άνθρωπος που ήταν παρών στις συζητήσεις και ο άνθρωπος με τον οποίο συνδιαλέχτηκα το τελευταίο διάστημα για τον Ανιέτε ότι έτσι ήταν το συμβόλαιο.

Μου μετεφέρθη… γιατί ξέρετε ότι όσο πλησίαζε ο καιρός έπρεπε να υπογράψει το συμβόλαιο και να προλάβουμε τις προθεσμίες. Γύρω στις 25 του ζήτησα – 20, 22 δεν θυμάμαι καλά – να σταλεί το συμβόλαιο στην Ισπανία να μας έρθει υπογεγραμμένο να το καταθέσουμε προκειμένου να μη χάσουμε το δικαίωμα της ανανέωσης. Έβλεπα μια καθυστέρηση. Όταν έκανα μια συζήτηση με τον δικηγόρο του Ανιέτε μου μετέφερε ότι είναι αποδέκτης πολλών προτάσεων από μάνατζερ για ποσά τρελά. Ότι έχει προτάσεις από μια ομάδα για τόσα λεφτά, προτάσεις από την άλλη ομάδα για τόσα λεφτά… Εγώ λοιπόν διαπίστωσα ότι ο παίκτης αυτό το οποίο έκανε, και καλά έκανε, έβαζε προτεραιότητά του για τη φετινή χρονιά να εξαργυρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περσινή του χρονιά.

Υπάρχει και το θέμα της ηθικής τάξης. Με έναν άνθρωπο όταν δίνεις τα χέρια πρέπει να σέβεσαι αυτό το οποίο συμφωνείς. Τα χέρια τα δώσαμε στις 2 Ιουνίου, οι σειρήνες προέκυψαν στις 3, στις 4, στις 5, στις 6. 2 Ιουνίου το συμβόλαιο που του έδινα θεωρήθηκε και από τον ίδιο μεγαλειώδες. Μετά ενδεχομένως να έγινε μικρό, αλλά αυτό δεν αφορά εμένα. Υπάρχει ένα θέμα λοιπόν ηθικής τάξης ότι όταν δίνεις τα χέρια και η ομάδα και ο πρόεδρος σε ανταμείβει με τριπλάσιο συμβόλαιο για να πας Super League. Και να σας πω και κάτι; Μια καλή χρονιά στη Β’ Εθνική σε κανέναν δε δίνει σιγουριά μιας αντίστοιχης χρονιάς στη Super League. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Εν πάση περιπτώσει θεωρούσα ως υποχρέωσή μου, ως ανταμοιβή για τον ίδιο, την ομάδα και τον κόσμο να το κάνω.

Δεν θα μπορούσα όμως από εκεί και πέρα να μπω σ’ ένα γαϊτανάκι τρέλας. Διαπίστωσα γιατί μου αναφέρθηκαν και από τον δικηγόρο του παίκτη τα ονόματα δυο ελληνικών ομάδων. Μπροστά στο δικηγόρο πήρα τηλέφωνο τους προέδρους των ομάδων και τους ρώτησα αν έχουν κάνει προσφορά με αυτά τα λεφτά και μου απάντησαν αρνητικά.  Ο παίκτης είδε λοιπόν όλο αυτό, έβαλε προτεραιότητες άλλα πράγματα, δικαίωμά του, ήταν αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό θέλοντας να ρευστοποιήσει στο μάξιμουμ την περσινή χρονιά. Εμείς θεωρούμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό προς τον παίκτη, ανταμείβοντάς τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εκεί και πέρα φιλικά, όμορφα και ωραία και αμιγώς επαγγελματικά οι δρόμοι μας χώρισαν».

Γιώργος Αποστολακόπουλος για το goalpost.gr

* Πολλά τμήματα της συνέντευξης έχουν αποδοθεί σε ελεύθερη απόδοση

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις