O Aνδρέας Πάτσης στο gazzetta.gr

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Νίκης Βόλου, Ανδρέας Πάτσης μιλάει στο gazzetta.gr για την απόφασή του να αποχωρήσει από τους «μπλε», κατακεραυνώνει τους άνεργους οργανωμένους που… ζουν από την ομάδα και αναλύει τα οικονομικά δεδομένα, σε περίπτωση που υπάρξει υποψήφιος επενδυτής.

Επίσης, δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την ενδεχόμενη εμπλοκή του με την ΑΕΛ, η οποία δεν… παίζει, ενώ εκφράζει την άποψή του πως ο Βαγγέλης Πλεξίδας μπλοφάρει και δεν πουλάει τους «βυσσινί». Τέλος, σε μία δήλωση που προκαλεί αίσθηση, ο Ανδρέας Πάτσης παραδέχεται πως σαν παιδί υποστήριζε τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους «Αμπράμοβιτς» σταμάτησε να ασχολείται.

Ποια είναι η κατάσταση της Νίκης αυτή την στιγμή;

«Τώρα η Νίκη κάνει το… μετέωρο βήμα του πελαργού. Όλοι αυτοί που με αμφισβήτησαν από την 1η μου ημέρα στην ομάδα, που με λοιδορούσαν και προσπαθούσαν να ροκανίσουν την καρέκλα μου, καλούνται να βγουν μπροστά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Το ενδεχόμενο της επιστροφής σας… παίζει ή το κεφάλαιο Νίκη Βόλου έχει κλείσει;
 
«Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω χρήματα και να με έχουν στην άκρη. Έμαθαν να λειτουργούν με αχυρανθρώπους. Αυτό ζητούσαν από μένα από την αρχή, για να μπορούν να βουτάνε το χέρι τους στο μέλι. Αλλά το ζήτησαν από λάθος άνθρωπο, γι αυτό δεν με είδαν ποτέ τους με καλό μάτι και δέχτηκα όλον αυτόν τον πόλεμο. Μέχρι πέρσι, βέβαια, τα πράγματα αυτά συνέβαιναν σε μικρότερο βαθμό. Τώρα που ανεβήκαμε στην Superleague, πίστεψαν πως ήρθε η ώρα να… κάνουν την καλή. Νόμιζαν πως θα γίνει πανηγύρι εκατομμυρίων και θα φάνε με χρυσά κουτάλια.
 
Επίσης, περίμεναν πως για λόγους προσωπικού μου κύρους, θα με ανάγκαζαν να μείνω στην ομάδα, δεν περίμεναν πως είμαι έτοιμος να τα τινάξω όλα στον αέρα. Εγώ όμως ήμουν και το έκανα. Αιφνιδιάστηκαν και τώρα… ψάχνονται.
 
Εγώ δούλεψα με μεράκι στην Νίκη, πέτυχα πράγματα σπουδαία και για αυτό χρειάστηκε να αφιερώσω πολύ χρόνο, αλλά και χρήμα. Δεν είμαι διατεθειμένος, λοιπόν, να ασχοληθώ μαζί τους ξανά, τους βαρέθηκα. Δε μπορώ να ασχοληθώ με κοράκια. Η ιδιότητα του πρόσφυγα, έστω και… 7ης γενιάς, τους δίνει το αλάθητο. Αν πουν κάτι αυτοί, έχουν δίκιο. Αν το πει ο Πάτσης, όμως, που έχει βάλει και χρήματα από την τσέπη του, δεν έχει βγάλει, τότε είναι ψέμα».
 
Τι δώσατε και τι πήρατε από την παρουσία σας στην Νικη;
 
«Προσέφερα έργο και αυτό που πήρα πίσω ήταν η απαξίωση. Γι αυτό επαναλαμβάνω, δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να ασχοληθώ μαζί τους, ούτε να τους δω δε θέλω. Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα που ήθελαν να βγάζουν κέρδος, επαγγελματίες οπαδοί που συντηρούνται από την Νίκη, ενώ είναι χρόνια άνεργοι και ζουν πλουσιοπάροχα.
 
Με το πανό που σας ζητούσε να αποχωρήσετε, τι ακριβώς πιστεύεται πως έγινε;
Αυτό αποκάλυψε τον πραγματικό εαυτό τους, έδειξε στον κόσμο ποιοι είναι. Εγώ για αυτόν τον λόγο το άφησα εκεί, ενώ είχα ειδοποίηση από τον παρατηρητή. Για να το δουν όλοι και αυτοί που το υποστήριξαν να εκτεθούν. Ήρθαν μετά και μου είπαν, πως το ανέβασαν 10 κωλόπαιδα. Και εντάξει, να το δεχτώ εγώ αυτό… Εσείς που δε συμφωνείτε τι κάνατε; Γιατί δε ζητήσατε να κατέβει; Η σιωπή όλων έδειξε την αποδοχή τους».
 
Πόσο επηρέασε αυτή κόντρα με τους οπαδούς την ομάδα;
 
«Από την 1η ημέρα δέχτηκε τέτοιο πόλεμο, είπαν για εμένα τόσα πολλά. Με αμφισβητούσαν, με είπαν μπροστινό άλλων, λέγανε πως με είδαν στα μπουζούκια με τον Μπέο και ότι δεν θέλω να ανεβάσω την ομάδα. Την ανέβασα, όμως. Στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου που μείναμε με 8 παίκτες, 1-1 είχε έρθει, με κατηγόρησαν πως έδωσα το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, πήραν τις απαντήσεις τους.
 
Αυτοί ήθελαν να κάνουν κουμάντο στα πάντα. Έκαναν τους παίκτες κολλητούς για να είναι μέσα και να έχουν άκρες, παίρναμε πρωταθλήματα και με πολεμούσαν. Έφυγε ο Πουλάκος που έπαιρνε 50.000 και δε τους άρεσε, ούτε που έφερα τον Φλίγκο. Ο πρώτος όμως δεν έπαιξε ξανά μπάλα, ενώ ο άλλος έβαλε 11 γκολ.
 
Μου έλεγαν, γιατί έδιωξες τον Πορτουλίδη, γιατί δε κράτησες τον Ανιέτε… Αν μπορούσαν, ακόμα και 11αδα θα ήθελαν να κατεβάζουν. Με τέτοιες συμπεριφορές πως να χτίσεις ομάδα και να είσαι ανταγωνιστικός; Δε γίνεται. Ο Βόλος δεν είναι Αθήνα, είναι κλειστή κοινωνία, οι παίκτες αυτά τα μαθαίνουν.
 
Όταν υπάρχει τέτοιο κλίμα αμφισβήτησης, πως θα πάνε τα παιδιά να παίξουν μπάλα. Αντί να τα αγκαλιάσουν, τα έκραζαν και να τι πέτυχαν στο τέλος. Ακόμα και όταν νικήσαμε τον Πανθρακικό, είδαμε τι έκαναν! Αυτοί που… αγαπούν την Νίκη Βόλου, αντί να χαρούν για το αποτέλεσμα, το έριξαν στην ειρωνεία. Έγραφαν στο facebook, γιατί εκεί είναι όλη μέρα, δεν έχουν να κάνουν και καμία δουλειά, ότι είμαστε έτοιμοι να κουνήσουμε το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Ο παίκτης, λοιπόν, που το βλέπει αυτό και έχει παλέψει για να πάρει η ομάδα την νίκη, λογικό και επόμενο είναι να… σιχτιρίσει. Οι ποδοσφαιριστές τα ακούνε όλα αυτά και επηρεάζονται. Υπάρχουν αυτοί που τα προκαλούν, υπάρχουν και τα χάπατα που τους ακούν και τους σιγοντάρουν. Και όλοι μαζί, αυτοί καταστρέφουν την ομάδα».
 
Τι γίνεται από εδώ και πέρα στην Νίκη κατά την γνώμη σας;
 
«Η ομάδα αυτή δεν έχει ανθρώπους με ειδικό βάρος, ποτέ δεν είχε. Γεμίσαμε επαγγελματίες Νικιώτες. Ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το συναίσθημα των άλλων και επιβιώνουν μέσα από την ομάδα, χάρη στην αγάπη των απλών οπαδών. Ο σύλλογος θα περάσει έναν πολύ σημαντικό… κυματισμό. Και πως να αποφευχθεί άλλωστε. Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί ασχολούνται με το ποιος θα πάρει τα έσοδα του επόμενου αγώνα, αν θα πάνε σε αυτούς ή στον Πάτση. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα είναι πολύ δύσκολο να κατέβει ξανά από τον Γενάρη, δεν το «βλέπω»».
 
Αν βρεθεί κάποιος άνθρωπος να αναλάβει, τι θα χρειαστεί για να την κρατήσει ζωντανή;
 
«Όλα είναι ρυθμισμένα. Υπάρχει εκκρεμότητα 170.000 ευρώ για τον Δεκέμβρη, ποσό που αναλογεί στα μηνιαία έξοδα της ομάδας. Αν κάποιος μπορεί να το δίνει, η ομάδα μπορεί κανονικά να φτάσει μέχρι το τέλος της σεζόν. Σε αυτό είναι όλα μέσα, παλιοί διακανονισμοί, δόσεις σε εφορία, τα συμβόλαια της ομάδας, τα πάντα.
 
Το μόνο που δεν είναι μέσα, για να τα λέμε όλα, είναι το 1 εκατ. του Γιδόπουλου, στο οποίο εμείς προχωρήσαμε σε πλήρη άρνηση. Όλα τα άλλα τα χρέη τα αναγνωρίσαμε και έγινε διακανονισμός. Εδώ όμως, μιλάμε για ένα υποτιθέμενο δάνειο του Γιδόπουλου στην Νίκη, το οποίο είχε υπογράψει ο κ. Ιωαννίδης, αλλά δεν δόθηκε ποτέ στην ομάδα. Αυτό λοιπόν δεν το δεχτήκαμε και είναι στον… αέρα. Τα υπόλοιπα, όμως, είναι όλα μέσα στα 170.000».
 
Έπαιξε ρόλο στην απόφαση να αποχαιρετήσετε και η… διαθεσιμότητα της Λάρισας, η οποία ήταν προς πώληση και σας έχει απασχολήσει στο παρελθόν;
 
«Όχι, δεν έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο. Ξεκάθαρα. Πρώτα από όλα, ξέρω τον Πλεξίδα και ποιος είναι, δεν είμαι χτεσινός. Και δεν πουλάει, κατά την γνώμη μου, αλλά μπλοφάρει. Αν πίστευα όμως ότι είναι έτοιμος να παραχωρήσει τις μετοχές του και ήθελα να αγοράσω, δεν θα λειτουργούσα έτσι. Είμαι δικηγόρος και μάλιστα ιδιαίτερα έμπειρος. Ξέρω από τακτική.
 
Αν λοιπόν ήθελα να αγοράσω τώρα την ΑΕΛ, δε θα έβγαινα να μιλήσω για αυτό ανοιχτά. Θα έπαιρνα τηλέφωνο τον Βαγγέλη (Πλεξίδα), θα συμφωνούσαμε και θα το μαθαίνατε όταν θα ανακοινώναμε την συμφωνία. Όταν μίλησα δημόσια γιατο θέμα, ήξερα πως το καίω το θέμα».
 
Ποιος ήταν, τότε, ο λόγος που είπατε πως μπορεί να ασχοληθείτε με την ΑΕΛ;
 
«Ήταν μία κίνηση τακτικής, ίσως το… τελευταίο μου χαρτί. Έπρεπε να τους ξυπνήσω λίγο, να δουν κάποια πράγματα. Αυτοί βέβαια, δεν κατάλαβαν τίποτα. Ήθελα να καταλάβουν πως θα πρέπει να σοβαρευτούν, πως δεν… μασάω και αν συνεχίσουν θα φύγω.
 
Όλο λένε πως είναι τεράστια ομάδα η Νίκη, αλλά κουράστηκα να περιμένω να το δείξουν. Μεγάλες ομάδες είναι αυτές που μπορούν να έχουν 12.000 κόσμο στο γήπεδο, αυτοί οι σύλλογοι είναι που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός πραγματικού επενδυτή».
 
Όταν λέτε πραγματικό επενδυτή, τι εννοείται;
 
«Μιλάμε για έναν άνθρωπο που βλέπει προοπτική στην ομάδα, ότι μπορεί στο μέλλον να έχει γίνει απόσβεση και να φέρει κέρδος. Αλλιώς ποιος είναι ο λόγος να μπλέξεις με το ποδόσφαιρο. Ή αυτό θα θέλεις ή να έχεις από αλλού κέρδη.
 
Όταν εμείς είχαμε 500 εισιτήρια Μ.Ο. τι να περιμένουμε; Σε τέτοιες ομάδες, οι λύσεις είναι μετρημένες. Μπορείς να κάνεις… 5 δουλίτσες, στην Ελλάδα είμαστε και ξέρουμε τι γίνεται με τα στημένα και όλα αυτά. Μπορείς να τα αφήσεις όλα απλήρωτα, επίσης και απλά να την… κάνεις λίγο πριν σκάσει. Και τέλος, μπορείς να φύγεις σαν κύριος, με ψηλά το κεφάλι και να αποδεχτείς, απλά, ότι δεν μπορεί να «ρολάρει» το θέμα».
 
Πιστεύετε ότι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί ένας άνθρωπος να επενδύσει και να έχει κέρδος, όχι από… παράπλευρες δραστηριότητες, αλλά από την ίδια την επένδυσή του;
 
«Φυσικά και γίνεται. Το ανάποδο, είναι αυτό που δεν μπορεί να συμβεί. Τουλάχιστον όχι με νόμιμο τρόπο. Δεν έχουμε καμία Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ ή Ρεάλ στην Ελλάδα, για να πεις ότι θα σε βοηθήσει η ομάδα, δεν «παίζουν» τέτοια «brand name».
 
Στις άλλες δραστηριότητές σου, άλλωστε, είναι πολύ πιθανό να σου κάνει και κακό. Σε εμένα για παράδειγμα, αυτό συνέβη. Η φήμη σου μπορεί εύκολα να πληγεί όταν εμπλέκεσαι με κάτι τόσο βρώμικο. Εγώ, ακόμα και με την σταδιοδρομία που είχα πριν… μπλέξω, είχα κάποια θέματα. Που να μην είχα δώσει από παλιά τις… διαπιστεύσεις μου.
 
Από όλα αυτά, εγώ έχω χάσει και δουλειές. Όταν βγήκαν κάποια δημοσιεύματα, ότι είχα χτυπήσει τον Σκούφαλη, μου κόστισε την θέση μου στο Δ.Σ. μίας εταιρίας στην Ελβετία. Μου είχαν πει πως δεν γίνεται να συνεχίσουμε την συνεργασία μας, όχι γιατί δεν με εμπιστεύονται, αλλά γιατί μπορεί να επηρεάσει το κύρος τους.
 
Ένα άλλο παράδειγμα. Αν στο παιχνίδι που είχε χαρακτηριστεί ύποπτο, το Ψαχνά – Νίκη Βόλου, υπήρχε εμπλοκή και δική μας, πόση ζημιά μπορεί να μου είχε κάνει; Ευτυχώς, η ευθύνη βάρυνε μόνο την αντίπαλό μας και όχι εμάς».
 
Παρόλα αυτά, δηλώνεται πως δεν αποχωρείτε από το ποδόσφαιρο! Ποιες είναι οι βλέψεις σας;
 
«Εγώ δε φοβάμαι κανέναν και τίποτα, το έδειξα. Μπορώ να χτυπήσω το κατεστημένο και το σύστημα. Δεν φοβάμαι να κάτσω στο τραπέζι με τον Μαρινάκη, με τον Μελισσανίδη ή τον Αλαφούζο. Έχω λόγο, έχω παρουσιάσει έργο και είμαι από τους προέδρους που δεν μπήκαν στο ποδόσφαιρο ως άνεργοι, με εισόδημα από… κουπόνια του ΟΠΑΠ. Εγώ είμαι επαγγελματίας, έχω επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχω 150 ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτές.
 
Βέβαια, μπορεί το σύστημα να μην με θέλει εμένα. Να μην γουστάρει ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά και να θέλει τους… κλασικούς Έλληνες παράγοντες. Αυτό θα φανεί στην πορεία, δε το ξέρω. Εμένα οι προθέσεις μου είναι καλές, αγαπάω το ποδόσφαιρο και δεν μπήκα σε αυτό στα 45 μου. Είμαι από μικρό παιδί φίλαθλος και θέλω να παλέψω το σύστημα για ένα καλύτερο αύριο. Ελπίζω πως στην πορεία θα βρω ανθρώπους που να έχουν τις ίδιες βλέψεις. Αλλιώς, θα πρέπει να σταματήσουν να κλαίγονται όλοι τους και να αποδεχτούμε πως έχουμε το ποδόσφαιρο που μας αξίζει».
 
Κλείνοντας και αφού είχε παραδεχτεί πως από μικρός ήταν φίλαθλος, δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε ποια ομάδα υποστήριζε, με την απάντηση να είναι… αποσπασματικά ειλικρινής!
 
«Παναθηναϊκός ήμουν. Αλλά ο Βγενόπουλος με τις μ@λ@κίες που έλεγε, ότι είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς κλπ μου το… έκοψε, ξενέρωσα».

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις