Κούγιας: «Η Football League υπολειτουργεί»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Liberο» της Θεσσαλονίκης, έκανε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Λαμία θα δικαιωθεί, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ένσταση του ΟΦΗ θα απορριφθεί, καθώς η ομάδα του Ηρακλείου δεν έχει έννομο συμφέρον.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

«Είπα ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Η επιλογή του ΚΑΠ και της προκήρυξης. Στο παρελθόν υπήρχε μία διαφορετική διάταξη. Ήταν απόλυτη η διάταξη ότι αυτός που δεν έχει δικαίωμα να παίξει στην Εθνική Ελλάδος λογίζεται ως ξένος. Στον ΚΑΠ, όμως προστέθηκε μία νέα διάταξη, αντιγραφή από το καταστατικό της FIFA, όπου αναφέρεται ότι έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες ή είναι Έλληνες υπήκοοι.

Υπάρχει ένα ακόμα άρθρο στον ΚΑΠ, που δεν υπήρχε προηγουμένως ότι ανεξαρτήτως του τι λένε οι προκηρύξεις στο τέλος όλα αυτά δεν ισχύουν αν είναι αντίθετα από τον ΚΑΠ. Το αναφέρει στο άρθρο 7 παρ. Ο ΚΑΠ είναι το Σύνταγμα και οι προκηρύξεις ο νόμος. Μπορεί οποιαδήποτε Ένωση να φτιάξει μια προκήρυξη όπως θέλει αυτή, όμως αν αυτή είναι κόντρα στον ΚΑΠ, υπερισχύει ο ΚΑΠ.

Στο άρθρο 19 ο ΚΑΠ αναφέρει ότι υποχρεωτικά παίζουν έξι παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές ομάδες της Ελλάδος ή είναι Έλληνες υπήκοοι. Και στο 7 λέει ότι οποιαδήποτε Ένωση να φτιάχνει όποια προκήρυξη θέλει. Εκεί δεν αναφέρεται το διαζευτικό «ή». Εκεί βασίζεται και η ένσταση του Άρη. Αυτή είναι η διαφορά. Αυτό δεν το γνώριζα.

Είχα μελετήσει πέρυσι την ένσταση της Λάρισας και πάνω σε αυτή βασίστηκα. Με μία διαφορά. Τοτε, ο Φατιόν δεν ήταν Έλληνας υπήκοος και εκεί σταθήκαμε στον αγώνα Πανελευσινιακός – Απόλλων. Εκεί έπαιξαν έξι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα. Και οι έξι ήταν ξένοι. Ο Φατιόν έπαιζε ως κοινοτικός. Η διαφορά τώρα είναι ότι ο 6ος, ο Ντουρμισάι δεν είναι ξένος, είναι Έλληνας. Έχει από το 2011 ελληνική υπηκοότητα. Άρα καλύπτεται από τη διάταξη του ΚΑΠ.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Τζημόπουλος. Είναι Έλληνας, παιδί μεταναστών από την Αυστραλία. Έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά παίζει στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Παρόλα αυτά λογίζεται ως Έλληνας και όχι ως ξένος. Ο 6ος που υπολογίστηκε στις ενστάσεις των Άρη, ΟΦΗ, είναι Έλληνας».

Είδατε την ένσταση του Άρη;

«Ναι, τη διάβασα. Διάβασα και του ΟΦΗ και υπάρχει πρόβλημα. Ο ΟΦΗ δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον, είναι πολύ μακριά. Η μόνη ένσταση που θα συζητηθεί είναι του Άρη. Είναι σωστά διατυπωμένη του Άρη, απλώς έχουν αλλάξει τα νομικά δεδομένα. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο ο Άρης. Προφανώς δεν διάβασαν το άρθρο 19 παρ.6 και το άρθρο 7 παρ.7 του ΚΑΠ.

Εδώ έχουμε πέντε ξένους και τον Ντουρμισάι, που μπορεί να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, γιατί έχει αγωνιστεί μόνο στην Εθνική Νέων της Αλβανίας. Αν αύριο δηλώσει ότι θέλει να παίξει στην Εθνική Ελλάδος και επιλεγεί, μπορεί να παίξει. Έχει ένα άλλο. Είναι αυτό που έκαναν στον Ζέκα, στον Χολέμπα, ότι είναι Έλληνες υπήκοοι».

Εσείς δεν λέγατε ότι ισχύει η προκήρυξη;

«Ποτέ δεν το είπα αυτό. Είπα ότι υπάρχει θέμα. Με το προηγούμενο νομικό καθεστώς η προκήρυξη και ο ΚΑΠ συνέπεπταν. Φέτος έχει αλλάξει ο ΚΑΠ. Εναρμονίστηκε στη FIFA».

Ποιο είναι ανώτερο;

«Ο ΚΑΠ. Η προκήρυξη πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τον ΚΑΠ. Η προκήρυξη για κάποιο λόγο έχει ένα κενό. Δεν λέει ότι αν είναι Έλληνας υπήκοος κάποιος μπορεί να συμμετάσχει και σαν υπεράρθιμος. Για να μην υπάρχει αμφιβολία υπάρχει το άρθρο 7 παρ.7 που λέει ότι υπερισχύει ο ΚΑΠ της προκήρυξης όταν συγκρούονται οι δυο τους. Ο ΚΑΠ είναι το σύνταγμα. Ο καθένας μπορεί να κάνει μια προκήρυξη. Και ένα άρθρο της να συγκρούεται με τον ΚΑΠ. Είναι ρητή η διάταξη».

Για το πώς ανέλαβε την υπόθεση της Λαμίας:

«Εγώ στην καμπή που βρίσκομαι διαλέγω τις υποθέσεις μου. Και επειδή μπορεί να έχεις χίλιες επιτυχίες, αλλά στη μία αποτυχία, η αποτυχία μένει, αρνούμαι να αναλάβω υποθέσεις που οι πιθανότητες να μην κερδίσω είναι περισσότερες. Έχω αναλάβει και υποθέσεις που εκ προοιμίου είναι καταδικασμένος κάποιος. Εδώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα.

Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Νίκος Αναστόπουλος και μου είπε ότι θα έλεγε στον Καρυπίδη να αναλάβω την υπόθεση. Αυτό το έκανε από το πρώτο βράδυ. Του είπα να με πάρει τηλέφωνο ο Καρυπίδης. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και την Τετάρτη το πρωί, παρότι δεν έχω καλές σχέσεις με τον κύριο Παπαϊωάννου από το περσινό ματς, μου είπε θέλω να αναλάβεις παρότι έχουμε καλό δικηγόρο.

Του είπα να τη διαβάσω, γιατί πραγματικά υπάρχει ένα θέμα. Έκατσα διάβασα και πήρα την απόφαση. Το βράδυ της Τετάρτης με πήρε ο Καρυπίδης και μου είπε ότι με έψαχνε, αλλά είχα ήδη αναλάβει. Μετά την ανακοίνωση με πήρε.

Είπα στη συνέντευξη που έδωσα ότι υπάρχει θέμα. Δεν είπα ότι κερδίζει ο Άρης. Ο ποδοσφαιριστής είναι Έλληνας, λεπτομέρεια που αγνοούσαμε. Και τώρα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος. Αν του πουν ότι σκέφτονται να τον καλέσουν, πρέπει να κάνει μία δήλωση και μπορεί να κληθεί αν το θέλει ο ίδιος. Είναι η εθνική Νέων, δεν νοείται συμμετοχή. Άλλαξε από την υπόθεση Χατζηπαναγή ο σχετικός κανονισμός».

Γιατί υπογράφουν τότε όλοι την προκήρυξη;

«Η προκήρυξη πρέπει να σέβεται τον ΚΑΠ. Η Football League έχει προβλήματα και σε νομικό επίπεδο, υπολειτουργεί ουσιαστικά. Πιθανώς δεν πληροφορήθηκαν τις αλλαγές στον ΚΑΠ και δεν εναρμόνισαν την προκήρυξη στον ΚΑΠ».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις