Διπλό πρόκρισης για την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (video)

Στα 93α γενέθλιά της, η Ένωση… κέρασε το πικρό ποτήρι της ήττας στον Ολυμπιακό, επικρατώντας με 2-1 και έκανε σπουδαίο βήμα για να βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. «Χρυσός» σκόρερ για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ο Πατίτο Ροντρίγκες, ο οποίος στο 64ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ένα γκολ, πάντως, το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα από τους γηπεδούχους για χέρι αλλά οι διαιτητές δεν υπέδειξαν κάτι!

Χάρισε την αποβολή στον Ρομαό ο Παπαπέτρου, καθώς ο Τογκολέζος απώθησε από τον λαιμό τον Μάνταλο στο 36ο λεπτό, ενώ έδειξε δύο φορές σωστά «παίζετε» σε πέναλτι που ζήτησαν οι «ερυθρόλευκοι» αφού δεν υπήρξαν παραβάσεις! Διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ με τον Πατίτο (64’) οι παίκτες του Ολυμπιακού, θεωρώντας πως ο σκόρερ κοντρόλαρε με το χέρι σε μία εξαιρετικά δύσκολη φάση. Ο επιπρόσθετος διαιτητής, πάντως, που ήταν δίπλα στο τέρμα ανέφερε στους γηπεδούχους πως η μπάλα βρήκε στο σώμα του Αργεντινού.

Ο Αραούχο στο 6ο λεπτό με εξαιρετικό πλασέ άνοιξε το σκορ, για να απαντήσει ο Φιγκέιρας επτά λεπτά αργότερα με ωραίο τελείωμα. Δύο δοκάρια στο πρώτο μέρος για τους «ερυθρόλευκους» με τους Ρέτσο (1’) και Μάριν (22’), ακίνδυνοι επιθετικά στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι που είχαν μόλις μία ευκαιρία για να ισοφαρίσουν με τον Σεμπά (66’)!

Έτσι έπαιξαν

Με το κλασσικό 4-2-3-1 αλλά τρεις εκπλήξεις παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής. Ο Καπίνο ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα και Ρέτσο (αντί του Ντε λα Μπέγια) να βρίσκονται στην τετράδα της άμυνας. Ο Ανδρούτσος… άφησε στον πάγκο τους Καμπιάσο-Μαρτίνς και έπαιξε δίπλα στον Ρομαό, με τους Σεμπά-Φορτούνη-Μάριν να αποτελούν την τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Καρντόσο, με τον Ανσαριφάρντ να μην ξεκινάει στο ματς.

inner

Ίδια διάταξη και μίνι εκπλήξεις από τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ανέστης αντί του Μπάρκα στην εστία, με τους Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι (αντί Κολοβέτσιου) και Ντίντακ στην άμυνα. Σιμόες και Γιόχανσον τα δύο χαφ, με τους Λάζαρο, Μάνταλο, Πατίτο να αποτελούν την τριάδα πίσω από τον Αραούχο. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε δε, ότι ο παίκτης που έχει κρίνει αρκετά ντέρμπι με τα γκολ του, ο Ρόναλντ Βάργκας έμεινε εκτός αποστολής.

inner

Με τα… μπούνια μπήκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι και πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, είχε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία στο ματς. Ο Ρέτσος έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας με τον Μάριν να παίρνει το ριμπάουντ αλλά να σουτάρει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Η φάση αυτή φάνηκε να ξυπνάει την ΑΕΚ που πέντε λεπτά αργότερα… πάγωσε το «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Μάνταλος εκτέλεσε πανέξυπνα το φάουλ και αντί για γέμισμα έκανε κάθετη πάσα στον Αραούχο, ο οποίος έπιασε στον… ύπνο την άμυνα του Ολυμπιακού και με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Καπίνο (0-1).

Το γκολ του Αραούχο έδωσε ρυθμό στο ματς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μέτρα ώστε να ψάξει την ισοφάριση. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να βρει χώρους και να φτάσει μια ανάσα από το δεύτερο γκολ στο 11’. Ο Αραούχο εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Ανδρούτσου, γύρισε την μπάλα μέσα στην περιοχή αλλά ο Μάνταλος δεν πρόλαβε να την βρει με προβολή. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ισπανός φορ της ΑΕΚ νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Καπίνο. Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι φιλοξενούμενοι, το πέτυχαν δύο λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι φέρνοντας το ματς στα ίσα. Ο Μάριν σέντραρε από τα δεξιά, ο Σεμπά πήρε την κεφαλιά στρώνοντας στον Φιγκέιρας, ο οποίος έπιασε φαλτσαριστό σουτ, με την μπάλα να κοντράρει στον Σιμόες (χωρίς να αλλάζει πορεία) και να καταλήγει στα δίχτυα του -ανήμπορου να αντιδράσει- Ανέστη!

Το ματς ήταν εξαιρετικό, όπως και ο ρυθμός, η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και ο Ολυμπιακός παραλίγο να φέρει «τούμπα» το σκορ. Μάριν και Φιγκέιρας άλλαξαν ταχύτατα την μπάλα, με τον πρώτο να κάνει το σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Φιγκέιρας τσίμπησε την μπάλα προ του Πατίτο και έπεσε, ζητώντας πέναλτι ωστόσο ο Παπαπέτρου έδειξε σωστά «παίζετε» καθώς δεν υπήρξε καμία επαφή! Δέκα λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι ζήτησαν ξανά πέναλτι για χέρι του Σιμόες, ωστόσο μετά τη σέντρα του Γερμανού η μπάλα σταμάτησε στα πλευρά του Πορτογάλο χαφ.

Όσο περνούσε η ώρα, οι φάσεις λιγόστευαν και κυριαρχούσαν οι δυνατές μονομαχίες και τα νεύρα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Σε μία τέτοια στιγμή στο 36ο λεπτό, λίγο έλειψε να πάρει… φωτιά το ματς. Μάνταλος και Ρομαό είχαν μια αψιμαχία, με τον δεύτερο να απωθεί από τον λαιμό τον αντίπαλό του. Ο διαιτητής επέλεξε να «κιτρινίσει» τους δύο παίκτες, με τους «κιτρινόμαυρους» να διαμαρτύρονται για κόκκινη κάρτα, σε μια φάση που θα μπορούσε να αποβληθεί ο χαφ του Ολυμπιακού. Πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο, πάντως, οι γηπεδούχοι είχαν μία μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν το προβάδισμα. Ωστόσο, ο Ανέστης «έβγαλε» με το δεξί πόδι το πλασέ του Ρομαό και στη συνέχεια το πλασέ του Φορτούνη στην κίνηση πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

inner

Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε με την επανέναρξη του δευτέρου μέρους να περάσει τον Καμπιάσο στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Ανδρούτσου, ο οποίος πήρε αρνητικό πρόσημο έχοντας αρκετές λανθασμένες μεταβιβάσεις. Ο Ολυμπιακός φάνηκε να επιλέγει να δώσει την κατοχή στους παίκτες της ΑΕΚ, θέλοντας να κλέψει μπάλες ώστε να χτυπήσει στην κόντρα-επίθεση. Ο ρυθμός ήταν κακός στην επανάληψη, οι φάσεις έλειπαν και κάπως έτσι το πρώτο τέταρτο του αγώνα πέρασε χωρίς να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο. Ο τεχνικός του Ολυμπιακό προχώρησε και σε ακόμη μία αλλαγή με τη συμπλήρωση μίας ώρας, περνώντας τον Ανσαριφάρντ στην θέση του Καρντόσο που δεν τροφοδοτήθηκε, θέλοντας να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του.

inner

Ωστόσο, στα… καπάκια, η ΑΕΚ «σόκαρε» για δεύτερη φορά το «Γ. Καραϊσκάκης». Ήταν το 64ο λεπτό όταν ο Γκάλο εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Βράνιες πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους και πήρε την κεφαλιά, με τον Πατίτο να κάνει το κοντρόλ στο ύψος της μικρής περιοχής -πιθανότατα με το χέρι- και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Καπίνο (1-2). Ένα γκολ που απέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Ολυμπιακού για χέρι του σκόρερ, με τον επιπρόσθετο διαιτητή, Γιώργο Κύζα, να υποστηρίζει πως η μπάλα βρήκε στο σώμα του Αργεντινού μεσοεπιθετικού.

Η ΑΕΚ είχε πάρει εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ αλλά και σπουδαίο προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού και καλούνταν να το διαχειριστεί στο υπόλοιπο του αγώνα. Αφού στάθηκε τυχερή δύο λεπτά μετά το γκολ της, όταν ο Σεμπά δεν σημάδεψε σωστά μέσα από την περιοχή, κράτησε σχετικά εύκολα το αποτέλεσμα. Τσιγκρίνσκι και Βράνιες ήταν εξαιρετικοί στο αμυντικό κομμάτι, ενώ οι Σιμόες-Γιόχανσον έτρωγαν σίδερα στον άξονα. Από την άλλη μεριά, ο Καμπιάσο δεν κατάφερε να δώσει τις βοήθειες που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, ενώ ο Μάριν που ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος, εξαφανίστηκε στο δεύτερο.

inner

Τα λεπτά περνούσαν, οι γηπεδούχοι έδειχναν να μένουν από δυνάμεις αλλά και ανήμποροι να φτιάξουν φάσεις ώστε να απειλήσουν την εστία του Ανέστη, με τους φιλοξενούμενους να βγαίνουν όποτε μπορούν στην κόντρα-επίθεση και να δημιουργούν ορισμένες φάσεις. Ωστόσο, ούτε ο Μάνταλος ούτε ο Αραούχο με τα πλασέ που επιχείρησαν εκτός περιοχής, κατάφεραν να νικήσουν τον Καπίνο, που κράτησε το σκορ σε χαμηλά επίπεδα αλλά και τις ελπίδες του Ολυμπιακού ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ (26/4). Λίγο πριν το τέλος, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την τελευταία ευκαιρία τους στο παιχνίδι αλλά η κεφαλιά του Ρομαό μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ, με το 2-1 υπέρ της ΑΕΚ να παραμένει μέχρι το φινάλε.

inner

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία, Ρέτσος, Ανδρούτσος (46’ Καμπιάσο), Ρομαό, Μάριν (79’ Μαρτίνς), Σεμπά, Ελιουνούσι, Φορτούνης, Καρντόσο (61’ Ανσαριφάρντ).

Στον πάγκο: Χουτεσιώτης, Ντομίνγκες, Ελιουνούσι, Ντε λα Μπέγια.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81’ Αραβίδης), Πατίτο (74’ Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (88’ Μπακασέτας), Αραούχο.

Στον πάγκο: Μπάρκας, Πέκχαρτ, Κολοβέτσιος, Τσέλιος.

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις