Το δεύτερο πιο ακριβό γήπεδο στην Αγγλία κατασκευάζει η Τότεναμ (pics)

Η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ανοικοδομήσει γήπεδο 61.500 θέσεων, πλάνο που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και αναμένεται να κοστίσει 700 εκατ. στερλίνες (900 εκατ. δολάρια), προσπαθώντας έτσι να εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των ελίτ ομάδων της Αγγλίας.

Η Τότεναμ με έδρα το Λονδίνο, ευρέως γνωστή και ως «Σπιρούνια», ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε σύμβαση 400 εκατ. λιρών με τις Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc. και HSBC Holdings Plc. Η συμφωνία αυτή αντικαθιστά την προϊσχύουσα ύψους 200 εκατ. λιρών που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015, και από την οποία μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 100 εκατ.

http://www.insider.gr/sites/default/files/emb-tunnel-club.jpg 

Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε από την Rothschild & Co.
«Νιώθουμε ανακουφισμένοι να έχουμε τρεις μεγάλου κύρους και παγκοσμίως αναγνωρισμένες τράπεζες να μας υποστηρίζουν», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής, Μάθιου Κόλκοτ.

http://www.insider.gr/sites/default/files/new-tottenham-stadium.jpg

Η συμφωνία αυτή στρώνει το δρόμο για την Τότεναμ ώστε να ολοκληρώσει τη μετακίνησή της στο νέο στάδιο, το δεύτερο πιο ακριβό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από εκείνο του Γουέμπλει. Ο σύλλογος σχεδιάζει να αγωνιστεί στο νέο χώρο την μεθεπόμενη σεζόν, με τα εντός έδρας ματς της στο μεταξύ να διεξάγονται στο Γουέμπλει. Το γήπεδο κατασκευάζεται ακριβώς δίπλα από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν στο βόρειο Λονδίνο, όπου τα Σπιρούνια παίζουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους για παραπάνω από έναν αιώνα.

Αυτή η μετακίνηση θα βοηθήσει την Τότεναμ να εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων ομάδων που παραδοσιακά προκρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον πιο επικερδή διηπειρωτικό διαγωνισμό των κορυφαίων ομάδων. Τα Σπιρούνια εξασφάλισαν την πρόκρισή τους για την επόμενη σεζόν, τερματίζοντας δεύτεροι (η υψηλότερη κατάταξη που πέτυχαν για περισσότερα από 50 χρόνια), μετά την Τσέλσι, στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο σύλλογος έχει ήδη ξοδέψει 340 εκατ. λίρες στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την αγορά γης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το υπόλοιπο κόστος του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί από την καινούρια συμφωνία και από τους πόρους που διαθέτει η ομάδα, που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του ομίλου ENIC, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου Τζο Λιούις.

Η ύψους 400 εκατ. λιρών σύμβαση έχει διάρκεια 5 ετών και η τιμολόγησή του ισούται με το libor συν 2.25 έως 3%.

Τα έσοδα από τα παιχνίδια της Τότεναμ αναμένεται να διπλασιαστούν σε 100 εκατ. λίρες τη σεζόν, έπειτα από αυτή την κίνηση, όπως είπε ο Κόλκοτ. Το κόστος του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τις επιλογές του μάνατζερ της ομάδας, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την ομάδα και να προσφέρει καινούρια συμβόλαια στους κορυφαίους παίκτες, πράγμα που έκανε και η αντίπαλη Άρσεναλ όταν αναβάθμισε το γήπεδό της το 2006.

http://www.insider.gr/sites/default/files/styles/slick-gallery/public/new-white-hart-lane.jpg?itok=kvoEE4LR

«Αυτό δεν πρόκειται να αγγίξει το ποδόσφαιρο, πρόκειται για δύο ξεχωριστά μπάτζετ», εξηγεί ο Κόλκοτ.

Η Βρετανία ψήφισε την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανατίμηση του ευρώ προκάλεσε μια επιπλέον πρόκληση στο σύλλογο καθώς υπάρχουν συμβόλαια με προμηθευτές. Η Τότεναμ δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει συμφωνία για τα δικαιώματα της ονομασίας του σταδίου , όπως έκανε η Άρσεναλ με το συμβόλαιό της με την Emirates airline, και που η Γουεστ Χαμ δεν έχει καταφέρει ένα χρόνο μετά την μετακίνησή της στο Στάδιο Ολίμπικ στο ανατολικό Λονδίνο.

Η Τότεναμ εξετάζει τη δυνατότητα να έχει μια περιοχή ασφαλών θέσεων, σύμφωνα με ένα πείραμα που έγινε και στη Σέλτικ στη Σκωτία.

Σύμφωνα με έρευνα για τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, που διεξήχθη από την KPMG, η Τότεναμ βρίσκεται στη 10η θέση της κατάταξης. Έξι από τις 10 ομάδες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στην Ευρώπη, προέρχονται από την Αγγλία, όπου τα έσοδα από τις εγχώριες διοργανώσεις είναι υψηλότερα από εκείνα άλλων πρωταθλημάτων.

Η HSBC παρέχει επίσης μια επιπρόσθετη διευκόλυνση κεφαλαίου κίνησης ύψους 25 εκατομμυρίων λιρών και η ENIC έχει θέσει σε λειτουργία μια μονάδα έκτακτης ανάγκης 50 εκατομμυρίων λιρών για να διασφαλίσει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι την ολοκλήρωσή του.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις