Μαρκαριάν: Εν Ελλάδι καταπληκτικές ιστορίες

Ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας Σέρχιο Μαρκαριάν μέσα από γνωστές και άγνωστες ιστορίες από το εν Ελλάδι πέρασμά του. Από την πρόσληψη καθηγητή Πανεπιστημίου για την εκμάθηση Ελληνικών μέχρι το παράπονό του για τη… μη μεταγραφή του Μάνσο και τον έρωτά του για τον Ισμαελ Μπλάνκο.
Για όσους δεν…

…γνωρίζουν τον Σέρχιο Μαρκαριάν, να τους ενημερώσουμε ευθύς αμέσως από την πρώτη κιόλας σειρά αυτού του κειμένου ότι δεν θα πλήξουν με την παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας. Ο Ουρουγουανός προπονητής είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που αφενός διαθέτει εκρηκτικό λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο και αφετέρου μία ευρεία κουλτούρα και άποψη για τη ζωή που τον καθιστά ξεχωριστό. Παρακάτω θα διαβάσετε για τα κυριότερα ανδραγαθήματά του εν Ελλάδι.

Μεγάλωσε στην Ελλάδα!
Δεν το ξέρουν πολύ. Αλλά είναι γεγονός. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, με τον Αρμένιο πατέρα, πέρασε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Ελλάδα όπου βρέθηκε από τα δύο έως τα οκτώ του χρόνια. Αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με την πατρίδα μας την οποία αγάπησε και εξακολουθεί να αγαπά με αφοσίωση. Οι εξελίξεις στην οικογενειακή του ζωή τον έστειλαν στην Ουρουγουάη αλλά το κάρμα του είναι ελληνικό.

Μαθήματα με καθηγητή Πανεπιστημίου
Οταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να εργαστεί ως προπονητής, δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στα ελληνικά που είχε μάθει ως παιδί. Με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ο Ουρουγουανός τεχνικός προσέλαβε για ιδιαίτερα μαθήματα στη γλώσσα καθηγητή Πανεπιστημίου! Τα μαθήματα ήταν εντατικά και στην παρουσίασή του από τον Ιωνικό ήταν έτοιμος να μιλήσει άνετα Ελληνικά. Τα οποία βέβαια μιλά έως και σήμερα.

Ο επικός καυγάς του με τον Λυμπερόπουλο
Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στον “Καμπ Νόου” με την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στο ημίχρονο είχε στην τσέπη σκορ πρόκρισης. Αντί εφορίας όμως, στα αποδυτήρια επικρατούσε μεγάλος εκνευρισμός. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν κρατήθηκε και τα…έχωσε στον Μαρκαριάν για το σχηματισμό που επέλεξε λέγοντάς του “κάνεις εγκλήματα”. Ο Ουρουγουανός πέταξε με συνοπτικές διαδικασίες τον Μεσσήνιο στον πάγκο και εν τέλει μία επική πρόκριση χάθηκε στις λεπτομέρειες.

“Τι μαλ…α είναι”
Η αντίδρασή του στο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Ευθυμιάδης στις καθυστερήσεις του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο τη σεζόν 2001-2002 έμεινε στην ιστορία. Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ αλλά η παράβαση του Κωνσταντίνου στον Βενετίδη προκάλεσε την έκρηξη του Ουρογουανού που φώναξε “τι μαλά…α είναι” ξανά-ξανά! Εν συνεχεία στο γήπεδο επήλθε το χάος με τον Δραμινό ρέφερι και χτυπιέται ανηλεώς. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

“Ζήτησα ντίζελ και δεν μου έδωσαν ούτε νερό!”
Στα μέσα της σεζόν 2002-2003 ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να εκτοξευτεί. Στα μέσα του Ιανουαρίου, οι “πράσινοι” έφτασαν τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία και μία εβδομάδα μόλις αργότερα τον ξεπέρασαν. Ο Μαρκαριάν συναντήθηκε με τον Αγγελο Φιλιππίδη και ζήτησε, επιτακτικά, τη μεταγραφή ενός επιτελικού μέσου. Η πρώτη επιλογή του ήταν ο Νταμιάν Μάνσο, ένας βραχύσωμος Αργεντινός που μετά από ένα χρόνο έπαιξε στην Ξάνθη. Ακριβός απεφάνθη ο Παναθηναϊκός. Δεύτερη ο Βασίλης Τσιάρτας που αξίωνε 140.000 ευρώ για συμβόλαιο έξι μηνών. Ασύμφορο ήταν η απάντηση της ΠΑΕ. Μεταγραφή έτσι δεν έγινε ποτέ και ο Μαρκαριάν όλο παράπονο λίγο μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Πόρτο μονολογούσε σε πηγαδάκι: “Ζήτησα λίγο ντίζελ και δεν μου έδωσαν ούτε μία σταγόνα νερό”. Αργότερα το δράμα ολοκληρώθηκε με την ήττα από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη.

“Το είδα το κενό φίλε αλλά δεν με νοιάζει!”
Σ’ ένα φιλικό ματς του Ηρακλή με τη Λιντς στη Θεσσαλονίκη η δεξιά πλευρά του “Γηραιού” έμπαζε νερά σ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Το κενό ήταν πασιφανές και έβγαζε μάτι. Στη συνέντευξη τύπου, όπως ήταν λογικό, ο Μαρκαριάν ρωτήθηκε γι’ αυτό. “Κόουτς, δεν είδες ότι έκαναν ότι ήθελαν από δεξιά;” Η απάντηση ήταν αποστομωτική: “Αν δεν μπορούσα να το δω φίλε, δεν θα ήμουν προπονητής. Αλλά είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Πες μου σε παρακαλώ, ποια ελληνική ομάδα έχει δυνατή αριστερή πλευρά για να μας απειλήσει”. Ο Σέρχιο θυμήθηκε έναν προς έναν όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν τότε στο ελληνικό πρωτάθλημα ως αριστερά χαφ και άφησε…κάγκελο το δημοσιογράφο.

Ο έρωτας για τον Μπλάνκο
Τα λαγωνικά που δούλευαν για τον Σέρχιο Μαρκαριάν στην Λατινική Αμερική είχαν οσμιστεί έγκαιρα ότι στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής υπήρχε ένα φοβερό ταλέντο. Το όνομά του ήταν Ισμαελ Μπλάνκο. Τα εν λόγω λαγωνικά μετέφεραν τα νέα της ανακάλυψής τους στον Μαρκαριάν που τότε δούλευε στον Ηρακλή και ο Ουρουγουανός, αφού τσέκαρε και ο ίδιος την περίπτωση, ενθουσιάστηκε. “Τον θέλω” είπε “και ας είναι μόλις 20 χρονών”. Ο νεαρός, τότε, φορ όμως τραυματίστηκε και η μεταγραφή χάλασε. Ο Μπλάνκο ήρθε τελικά στην Ελλάδα τρία χρόνια αργότερα για λογαριασμό της ΑΕΚ.
Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις