Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές στην ΕΠΟ μέσω Βουλής

Μέσα από τη Βουλή περνάει ο δρόμος για τις εκλογές στην ΕΠΟ. Κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με εισαγωγή τροπολογιών, όπου δίνεται η δυνατότητα να συσταθεί Γ.Σ. στην Ομοσπονδία και να προχωρήσει και η εκλογική διαδικασία προς το τέλος Ιουλίου για να προκύψει αιρετή διοίκηση στην ΕΠΟ.

Η κίνηση αυτή γίνεται έγκαιρα, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ με τις διεθνείς συνομοσπονδίες και να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος για ποδοσφαιρικό grexit, το οποίο θα είναι αντίκτυπο στους συλλόγους μας που αγωνίζονται στην Ευρώπη και φυσικά στην Εθνική μας. Επιπροσθέτως θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των εθνικών αθλητικών υποδομών, προκειμένου να υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης τους.
Επίσης γίνεται κατηγοριοποίηση των εθνικών αθλητικών υποδομών, προκειμένου να υπάρξει σχετική διαδικασία αδειοδότησής τους. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα με τις χορηγήσεις αδειών στις ομάδες, τη μείωση εγγυητικής για τις ΚΑΕ, αφού μέχρι τώρα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ισχύει στο ποδόσφαιρο.
Σημαντική είναι και η τροπολογία που αφορά την επιλεκτική χορήγηση τιμής ένεκεν διπλώματος προπονητή, κυρίως όταν υπάρχει συσχέτιση με Ολυμπιακό μετάλλιο. Η συγκεκριμένη αφορά τους προπονητές της Άννας Κορακάκη, της Κατερίνας Στεφανίδη και του Σπύρου Γιαννιώτη. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου για ζητήματα και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τι έστειλε η FIFA προς ψήφιση στην ΕΠΟ
Εξάλλου, στάλθηκε στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις το προτεινόμενο καταστατικό προς ψήφιση από την Γ.Σ. της Ομοσπονδίας. Οι πιο πολλές παρατηρήσεις έχουν να κάνουν με τα κωλύματα των παραγόντων, όπου υιοθετείται ο αθλητικός νόμος. Επιπροσθέτως, η FIFA επιμένει στη δημιουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με εισηγητικό χαρακτήρα.
Η Γ.Σ. απαρτίζεται από 71 εκπροσώπους
Οι 53 ΕΠΣ εκπροσωπούνται από έναν εκπρόσωπο η καθεμία, ο οποίος θα είναι ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της αντίστοιχης Ένωσης. Επίσης, η Η Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας εκπροσωπείται από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Επιπλέον, η Super League εκπροσωπείται με δεκαέξι εκπροσώπους. Κάθε εκπρόσωπος θα εκπροσωπεί μία ΠΑΕ – μέλος της Ένωσης. Αν ο αριθμός των αυξηθεί ή μειωθεί, θα αυξηθεί ή μειωθεί ανάλογα και ο αριθμός των εκπροσώπων. Τέλος, η Football League εκπροσωπείται από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Όλα τα Μέλη θα προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν γυναίκες ως εκπροσώπους στη Γ.Σ.

Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής
Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από δεκαεπτά μέλη που είναι τα εξής. Έναν πρόεδρο, έναν αναπληρωτή Πρόεδρο που εκπροσωπεί τις ΕΠΣ, δυο αντιπροέδρους όπου ο ένας θα προέρχεται από τις ΕΠΣ και ο άλλος θα είναι ο Πρόεδρος της Super League, έναν ταμία που εκπροσωπεί τις ΕΠΣ, τρία Μέλη που εκπροσωπούν την Super League, τον Πρόεδρο της Football League, ο οποίος θα ορίζεται αυτοδίκαια, οκτώ μέλη που εκπροσωπούν τις ΕΠΣ, εκ των οποίων ένα από αυτά θα είναι, κατά κανόνα, μία γυναίκα μέλος.
Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου
Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα επαγγελματικού ποδοσφαίρου εάν δεν συμβουλεύεται την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, η οποία θα ασχολείται με θέματα όπως τη σχέση μεταξύ των ομάδων, των παικτών και των Λιγκών καθώς και με θέματα που αφορούν στα γενικότερα συμφέροντα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρόεδρός της θα είναι ισχυρός άνδρας της ΕΠΟ και θα περιλαμβάνει δέκα μέλη, τα οποία θα είναι τέσσερα της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τις ΕΠΣ, τον Πρόεδρος της Super League, τέσσερα μέλη που εκπροσωπούν την Super League και τον πρόεδρο της Football League.

Εκτός Δ.Σ. ΕΠΟ όσοι παραπέμπονται σε δίκη με τελεσίδικο βούλευμα
Τέλος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής όποιος έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος αμετάκλητα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων. Αυτά τα μέλη εκπίπτουν αυτοδίκαια από την ιδιότητά τους και αντικαθίστανται.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις