Δ. Μπλάνας: «Ανεβήκαμε επίπεδο»

Στο ραδιόφωνο του Βόλος 98.6 FM και στην εκπομπή “Classico” φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Μπλάνας με αφορμή την πολύ σημαντική επιτυχία του τμήματος υδατοσφαίρισης της Νίκης Βόλου να πανηγυρίσει δύο προκρίσεις στα τελικά των ηλικιακών πρωταθλημάτων, Μίνι Παίδων και Εφήβων. Μπορεί για όσους δεν βρίσκονται κοντά στο πόλο της Νίκης, οι επιτυχίες να φαντάζουν ως μεγάλη έκπληξη, όχι όμως και για τον Δημήτρη Μπλάνα, το τεχνικό τιμ και τη διοίκηση που εδώ και μία πενταετία δουλεύουν και τηρούν με ευλάβεια το πλάνο που είχαν δημιουργήσει με την έναρξη λειτουργίας του τμήματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Μπλάνα στους Γιώργο Αποστολακόπουλο και Ευθύμη Χούτα:

Για την επιτυχία του τμήματος υδατοσφαίρισης της Νίκης Βόλου να μετέχει με δύο τμήματα υποδομών στις τελικές φάσεις των ηλικιακών πρωταθλημάτων

«Μπορεί οι επιτυχίες των τμημάτων υποδομής να φαίνονται πως είναι πέρα του αναμενόμενου, όμως εμείς είχαμε ένα χρονοδιάγραμμα στο κομμάτι των ηλικιακών πρωταθλημάτων. Έχουμε ένα πλάνο την τελευταία διετία που αφορά την επάνδρωση του ανδρικού τμήματος με παιδιά από τις ακαδημίες. Αυτό έχει να κάνει και με την οικονομική δυσπραγία που έχουμε ως τμήμα. Θεωρώ πως με τη δουλειά που έχουμε κάνει είναι κάτι που περιμέναμε. Μπορεί το έργο να ήταν δύσκολο όμως ήταν κάτι που είχε τεθεί σαν στόχος και δεν ήταν κάτι με το οποίο πέσαμε από τα σύννεφα».

Για το μέγεθος της επιτυχίας

«Ουσιαστικά η υδατοσφαίριση είναι αθηνοκεντρικό άθλημα και αν συνυπολογίσουμε ότι γίνονται τρεις φάσεις, με την τελική τέσσερις, με ομίλους που επικεφαλείς είναι παραδοσιακές δυνάμεις, τότε καταλαβαίνουμε τη δυσκολία των επαρχιακών ομάδων να προκριθούν. Οπότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας. Παλιότερα το σύστημα των αγώνων ήταν τέτοιο που έδινε τη δυνατότητα σε ομάδες ανά περιοχή να βρεθούν στην τελική φάση. Με το νέο σύστημα υποχρεωτικά θα πρέπει να ανταγωνιστείς ομάδες της Πάτρας, της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Είχαμε μία δύσκολη κλήρωση, παίξαμε στην Πάτρα, κι όταν έχει να κάνει με ηλικιακά πρωταθλήματα το περιβάλλον εκτός έδρας είναι και λίγο εχθρικό οπότε αυτό αυξάνει το μέγεθος της επιτυχίας».

Πόσο βοήθησε η συμμετοχή αρκετών αθλητών στην πρώτη ομάδα του τμήματος στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας

«Σίγουρα βοήθησε γιατί είδαμε πως διαχειρίστηκαν πολύ διαφορετικά τα παιχνίδια της πίεσης, ήταν ανταγωνιστικοί και στις λεπτομέρειες χάσαμε και την πρώτη θέση. Περισσότερο είχε να κάνει με την κούραση που είχαμε γιατί αναγκαστήκαμε να δώσουμε το παιχνίδι της πρώτης θέσης μέσα σε τρεις ώρες από τον προηγούμενο αγώνα (λόγω αλλαγής το προγράμματος). Αντέξαμε μέχρι το ημίχρονο που ήμασταν ένα γκολ πίσω. Από κει και πέρα δώσαμε ευκαιρίες και σε πολύ μικρότερα παιδιά, καθώς δεν έπαιζε ρόλο η τελική κατάταξη. Να σημειώσω πως από την εφηβική ομάδα στην οποία μπορούν να αγωνίζονται γεννημένοι του 2000, εκτός τεσσάρων που είναι του 2000 υπόλοιποι είναι του 2002-2003. Οπότε καταλαβαίνετε πως έχουμε μικρότερα παιδιά. Σίγουρα βοηθά η συμμετοχή αθλητών της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας με την πρώτη ομάδα. Επίσης ανεβήκαμε ένα επίπεδο γιατί πέρυσι τέτοια εποχή παίζαμε για την πρόκρισή μας στην τελική φάση και δεν τα είχαμε καταφέρει».

Για το κίνητρο της συμμετοχής στην πρώτη ομάδα

«Βλέπουμε ότι η αντρική ομάδα στελεχώνεται από τα παιδιά της Ακαδημίας. Δεν υπάρχει σε άλλη ομάδα να αγωνίζονται τέσσερα παιδιά που είναι γεννημένα το 2002 και 2003. Μόνο εμείς το έχουμε αυτό στην Α2. Φυσικά δεν θεωρούνται και μεγάλοι αυτοί που είναι γεννημένοι το 2000 κι επίσης παίζουν στην πρώτη ομάδα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε μεγάλους παιδιά 16-17 χρονών.

Στόχος και πλάνο της ομάδας είναι η παραγωγή αθλητών και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει».

Για την υπόθεση παραμονής της πρώτης ομάδας

«Εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολα, εμείς μπήκαμε και χωρίς πλεονέκτημα (βαθμούς) στα playoffs, εκμεταλλευτήκαμε την έδρα μας, όπως ανέφερα είναι σημαντικό κομμάτι αυτό, κάναμε δύο σημαντικές νίκες, μπήκαμε σε τροχιά παραμονής, όμως όλα θα κριθούν στο τέλος γιατί αναμετρόμαστε με ομάδες που διεκδικούν την παραμονή. Ιωνικός, Ρέθυμνο, Χαλάνδρι και ΟΥΚ Β. είμαστε οι ομάδες που έχουμε από 8 έως 5 βαθμούς, μία νίκη διαφορά δηλαδή. Ακόμη και η Πάτρα που είναι στους 3 βαθμούς διεκδικεί».

Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις