Σ. Αχλαδιώτης: Στόχος μου να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς αγώνες

Ο Σπύρος Αχλαδιώτης γεννήθηκε το 1976 στο Βόλο. Σε ηλικία μόλις 6 ετών ξεκίνησε ως κολυμβητής στα τμήματα υποδομής του ΟΕΑ/ΝΑΒ, ενώ σε ηλικία 13 ετών ασχολήθηκε με το άθλημα της υδατοσφαίρισης παραμένοντας στον ίδιο σύλλογο. Αργότερα πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, έπειτα επέστρεψε ξανά στον ΟΕΑ/ΝΑΒ και τελείωσε την καριέρα του ως παίκτης το 2003 στην ομάδα του ΝΟΒΑ. Ο Σπύρος Αχλαδιώτης ως παίκτης, κατάφερε να αγωνιστεί μέχρι και την Α2 κατηγορία του πόλο. Η καριέρα του ως διαιτητής… 

…ξεκίνησε το 2003, ενώ το 2007 έγινε διαιτητής α΄ κατηγορίας. Το 2010 παρακολούθησε τη σχολή διεθνών διαιτητών μαζί με τον επίσης διεθνή Βολιώτη διαιτητή, Κώστα Κυράνη. Ο Σπύρος Αχλαδιώτης είναι ο πρώτος διαιτητής πόλο από το Βόλο που διαιτήτευσε σε διεθνείς αγώνες (2012), ενώ ακολούθησε ο Κώστας Κυράνης (2014). Από το 2009 έως και σήμερα έχει διαιτητεύσει σε τελικούς Ελλάδας (ανδρών και γυναικών), ενώ το 2013 ήταν διαιτητής και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών της Μάλτας. Επίσης, έχει συμμετοχές σε Champions League και Euro Cup, ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο (12-15/3) πρόκειται να διαιτητεύσει στους προκριματικούς αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών. Ο Βολιώτης διεθνής διαιτητής, Σπύρος Αχλαδιώτης, μίλησε στο Goalpost.gr για την επιλογή του να ασχοληθεί ως διαιτητής, για την καθημερινότητα, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα ενός διαιτητή υδατοσφαίρισης. Επίσης, ο Σπύρος Αχλαδιώτης μίλησε για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει διαιτητής στο πόλο, αλλά και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να γίνει διεθνής.

Γράφει ο Δημήτρης Μπιτολάς

Για την επιλογή του να ασχοληθεί ως διαιτητής στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, αλλά και το μελλοντικό του στόχο δήλωσε: «Όταν ασχολείσαι από έξι χρονών παιδί με τον αθλητισμό και αποφασίζεις κάποια στιγμή να σταματήσεις της καριέρα σου ως παίκτης, θέλεις να παραμείνεις στο χώρο, έστω και από κάποιο άλλο πόστο. Όταν έφτασε εκείνη η στιγμή που έπρεπε να επιλέξω κάτι για να συνεχίσω στο χώρο της υδατοσφαίρισης, επέλεξα να γίνω διαιτητής. Μου αρέσει η διαιτησία και πιστεύω ότι λόγω του χαρακτήρα μου, μου ταιριάζει περισσότερο. Δεν έχω μετανιώσει, ήταν μια σωστή επιλογή. Μελλοντικός μου στόχος είναι η συμμετοχή μου σε κάποια Ολυμπιάδα, δηλαδή η καταξίωση στο χώρο».

Για την καθημερινότητα ενός διαιτητής πόλο είπε: «Όταν κάποιος είναι διαιτητής πόλο, σε καθημερινή βάση, προσπαθεί να προπονείται, αλλά και να διαιτητεύει όσους περισσότερους φιλικούς αγώνες μπορεί, για να έχει επαφή με το αντικείμενο. Εκτός από αυτά, εξίσου σημαντικό για έναν διαιτητή πόλο είναι να διαβάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κανονισμούς της υδατοσφαίρισης».

Για τα πλεονεκτήματα ενός διαιτητή υδατοσφαίρισης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανέφερε: «Τα θετικά ενός διαιτητή υδατοσφαίρισης είναι αρκετά. Υπάρχει αναγνωρισιμότητα προς το πρόσωπό του, κάνει αρκετά ταξίδια εντός Ελλάδος και αν καταφέρει κάποιος να γίνει διεθνής, πραγματοποιεί ταξίδια και εκτός Ελλάδος. Σαν διαιτητής έχει κάποιες οικονομικές απολαβές (μικρές) και δημιουργεί και δημόσιες σχέσεις. Στα προβλήματα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, προστέθηκε η μείωση των αποδοχών κατά 50%. Επίσης, πολλοί αγώνες γίνονται με 1 διαιτητή αντί για 2, με 2 γραμματείς αντί για 3 και πολλές φορές οι αγώνες διεξάγονται χωρίς κριτές τερμάτων ή ακόμα και χωρίς παρατηρητή αγώνα. Σημαντικά προβλήματα για έναν διαιτητή αποτελούν οι πάρα πολλές ώρες που βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του και οι πολλές χαμένες ώρες από την εργασία του. Κάποιοι θεωρούν πως είναι και επικίνδυνο να ταξιδεύει κανείς τόσες πολλές ώρες. Κατά τη γνώμη μου, δεν πιστεύω πως είναι».

axladiotis

Για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει διαιτητής στο πόλο επεσήμανε: «Για να γίνει κάποιος διαιτητής στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει τη σχολή διαιτησίας. Αφού παρακολουθήσει τη σχολή διαιτησίας και επιτύχει στις εξετάσεις των κανονισμών, πρέπει να πραγματοποιήσει 20 παρουσίες σε αγώνες, οι οποίες θα συνοδεύονται από την υπογραφή διαιτητή. Τα τελευταία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος υποψήφιος διαιτητής πόλο είναι να στείλει τη σχετική αίτηση για να γίνει μέλος του ΣΕΔΥ και μετά να αποστείλει μία δήλωση ενεργείας διαιτητή προς ΣΕΔΥ και ΚΕΔ-ΚΟΕ».

Για το πώς μπορεί κάποιος διαιτητής υδατοσφαίρισης να γίνει διεθνής διαιτητής υπενθύμισε: <<Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος διεθνής διαιτητής πόλο είναι να έχει διαιτητεύσει σε 40 αγώνες Α1 κατηγορίας και έπειτα να τον προτείνει ο ΣΕΔΥ και η ΚΕΔ–ΚΟΕ για να παρακολουθήσεις τη σχολή διεθνών διαιτητών. Η σχολή διεθνών διαιτητών γίνεται κάθε χρόνο. Αφού παρακολουθήσει ο υποψήφιος διεθνής διαιτητής τα μαθήματα της σχολής και επιτύχει στις εξετάσεις, χρίζεται διαιτητής LEN. Από εκεί και πέρα, κάθε δύο χρόνια μπορεί να δίνει εξετάσεις για να πάρει το χρίσμα της FINA».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις