Διπλό πρόκρισης για Παναθηναϊκό (video)

Ξόρκισε τον εφιάλτη του ο Παναθηναϊκός και θα βρίσκεται την Παρασκευή το μεσημέρι στην κλήρωση για τα πλέι οφ του Europa League!

Οι πράσινοι δεν «μάσησαν» από το… άδικο προβάδισμα της Γκαμπάλα και «απαντώντας» με εντυπωσιακό τρόπο, επικράτησαν 2-1 μέσα στο Μπακού και σε συνδυασμό με τη νίκη τους στη Λεωφόρο, προκρίθηκαν πανηγυρικά στην επόμενη φάση.

Το τριφύλλι πέταξε ένα κάρο ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και τελικά στο 52’ επιβεβαιώθηκε ο… άτυπος νόμος του ποδοσφαίρου, καθώς οι Αζέροι προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Μολέδο κι έβαλαν «φωτιά» στο ματς. Ο Ουζουνίδης διέγνωσε το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί, έριξε στο ματς Λουτσιάνο-Καμπέσας, έβαλε τον Λουντ στα δεξιά και γύρισε… στο άψε-σβήσε το παιχνίδι, οδηγώντας μαεστρικά από τον πάγκο στο διπλό-χαρακτήρα.

Στο 63’, λοιπόν, ο Φινλανδός έπιασε βολίδα μέσα από την περιοχή και ισοφάρισε, διώχνοντας το άγχος, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Καμπέσας επιβεβαίωσε πως έχει τα «φόντα» να αλλάξει επίπεδο το τριφύλλι. Αφού «χόρεψε» τον προσωπικό του αντίπαλο μέσα στην περιοχή, στη συνέχεια έπιασε εκπληκτικό διαγώνιο σουτ, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ, το οποίο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις θριάμβου καθαρά από τύχη.

Το ματς

Αποφασισμένος όχι απλώς να υπερασπιστεί τη νίκη του στη Λεωφόρο, αλλά να… τελειώσει μια και καλή την υπόθεση πρόκριση, μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός. Με την ίδια ακριβώς ενδεκάδα, όπως πριν μια εβδομάδα, οι πράσινοι επιχείρησαν από πολύ νωρίς να «πνίξουν» τους αντιπάλους τους, να μην τους επιτρέψουν να πάρουν… ανάσα και άγγιξαν το γκολ. Για την ακρίβεια έχασαν μοναδική ευκαιρία μόλις στο 9’! Τότε που Μολίνς-Λουντ συνεργάστηκαν εξαιρετικά, ο Φινλανδός σέντραρε παράλληλα, αλλά Άλτμαν-Χατζηγιοβάνης «μπλέχτηκαν» και ο πρώτος δεν κατάφερε εξ επαφής να βρει δίχτυα.

Οι παίκτες του Ουζουνίδη ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στην αναμέτρηση, έπαιζαν σα να ήταν αυτοί που έψαχναν ένα «χρυσό» γκολ, αλλά συνέχισαν να… πετούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονταν. Πριν καν συμπληρωθεί ένα τέταρτο, ο Άλτμαν είχε την ευκαιρία να εκτελέσει τον Μπεζοτόσνι, αλλά καθυστέρησε υπερβολικά, με αποτέλεσμα να τον σταματήσουν οι αμυντικοί, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Αζέρος πορτιέρε είπε όχι στο κοντινό πλασέ του Μολίνς!

Η Γκαμπάλα; Δεν υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο! Το ασφυκτικό πρέσινγκ του τριφυλλιού της είχε κόψει τα πόδια, ενώ οποιαδήποτε στιγμή κι αν επιχειρούσε να… κάνει κάτι, έπεφτε πάνω είτε στους Ζέκα (έπαιρνε και πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες)-Κουρμπέλη, είτε στον Μολέδο, οι οποίοι ήταν πραγματικά απροσπέλαστοι. Ενώ όλα πήγαιναν πρίμα αμυντικά, η αναποτελεσματικότητα στην επίθεση, κρατούσε στην… τσίτα την ελληνική ομάδα.
Οι φιλοξενούμενοι είχαν βαλθεί να δώσουν δραματικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Δεν εξηγείται αλλιώς το… ρεσιτάλ χαμένων ευκαιρίων για να «τελειώσουν» μια ώρα αρχύτερα την υπόθεση πρόκριση. Ο Μολίνς σημάδεψε πάνω στον Μπεζοτόσνι, ο Γκουρμπάνοφ δεν επέτρεψε στον Σουηδό να σκοράρει λίγο αργότερα κι ενώ θα μπορούσε στην προσπάθειά του να κόψει, να πετύχει αυτογκόλ, ενώ στο 35’ ο Μολέδο από πλεονεκτική θέση (και νέο ωραίο γέμισμα Χατζηγιοβάνη) βρήκε την εξωτερική πλευρά της εστίας και δεν έγραψε το 0-1.

Παραλίγο, ο άτυπος νόμος του ποδοσφαίρου να επιβεβαιωθεί και στο Μπακού. Για καλή τύχη του Παναθηναϊκού, όμως, αυτό δε συνέβη. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, η Γκαμπάλα έφτιαξε την πρώτη οργανωμένη επίθεσή της, ωστόσο το σουτ του Μαλόουν έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία του Βλαχοδήμου και προκάλεσε ανακούφιση στο πράσινο στρατόπεδο. Το 0-0 του ημιχρόνου, πάντως, άφηνε γλυκόπικρη γεύση, αφού ναι μεν το τριφύλλι είχε αποτέλεσμα πρόκρισης, όμως θα μπορούσε να είχε κάνει… πανεύκολη τη ζωή του.

Κι εκεί που ο Παναθηναϊκός είχε «καταπιεί» την Γκαμπάλα, ξαφνικά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι παίκτες του Ουζουνίδη έμοιαζαν να έχουν μείνει στα αποδυτήρια, ήταν μεταμορφωμένοι (εντελώς) προς το χειρότερο και επέτρεψαν στους Αζέρους όχι μόνο να αναλάβουν τα ηνία της αναμέτρησης, αλλά και να… κατασκηνώσουν έξω από την περιοχή. Με τον Μονρόουζ να κάνει ό,τι θέλει από τα αριστερά (ο Χατζηγιοβάνης δεν έδινε βοήθειες στον Κουλιμπαλί), τελικώς ήρθε και το… σοκ για το (άτυχο) τριφύλλι. Ο προαναφερθείς, λοιπόν, σέντραρε, ο Μολέδο έβαλε το πόδι του για να κόψει, αλλά άθελά του «εκτέλεσε» τον Βλαχοδήμο και έγινε από το πουθενά το 1-0.

Σκορ που όχι μόνο προκάλεσε άγχος στην ελληνική ομάδα, αλλά έδειξε προσωρινά να βαραίνει ακόμα περισσότερα τα πόδια της, δεδομένου πως για ακόμη ένα δεκάλεπτο έμοιαζε ανήμπορη να κάνει το παραμικρό στον αγωνιστικό χώρο: Με τους μεσοεπιθετικούς να έχουν «εξαφανιστεί», τον Κουλιμπαλί να ταλαιπωρείται πολύ στα δεξιά (λόγω και… Χατζηγιοβάνη) και τα χαφ να μην κόβουν όπως νωρίτερα… Και δεν ήθελε πολύ ο εφιάλτης να επιστρέψει για τα καλά για τον Παναθηναϊκό. Ευτυχώς, όμως, με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα «μίλησε» ο Βλαχοδήμος. Με τρομερή επέμβαση του νεαρού τερματοφύλακα σε σουτ του Μονρόουζ, οι φιλοξενούμενοι έμειναν όρθιοι και δεν έπαθαν… εγκεφαλικό.

Σε εκείνο το σημείο πήρε τη… σκυτάλη ο Ουζουνίδης, που είχε διαγνώσει τα σοβαρά προβλήματα της ομάδας και τα άλλαξε όλα! Έριξε μέσα Λουτσιάνο, έριξε μέσα Καμπέσας (ως αριστερό εξτρέμ), έκανε κίνηση ματ με τον Λουντ σαν δεξί χαφ και ο… Panathinaikos επέστρεψε μέσα σε τέσσερα λεπτά. Διότι οι πράσινοι δεν αρκέστηκαν στη βολίδα του Φινλανδού από το ύψος του πέναλτι για το 1-1, ήθελαν να… ξεχαρβαλώσουν εντελώς την Γκαμπάλα. Κι εδώ είναι που ο Καμπέσας… συστήθηκε για τα καλά στους φίλους της ομάδας.

Ο άσος από τον Ισημερινό «χόρεψε» μέσα στην περιοχή τον προσωπικό του αντίπαλο, έπιασε φοβερό διαγώνιο πλασέ και στο άψε-σβήσε υπέγραψε την ολική ανατροπή του Παναθηναϊκού για το 1-2 στο 66’, σκορ που είχε βάλει οριστικά… τελεία στο ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Europa League.

Οι πράσινοι ήταν «αχόρταγοι». Δεν αρκούνταν στο προβάδισμα που είχαν πάρει, ήθελαν κι άλλο απέναντι σε μία Γκαμπάλα που είχε… βαρέσει κανόνι και δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Οι γηπεδούχοι γλίτωσαν, όμως, τον διασυρμό. Τη μία γιατί ο Λουντ σημάδεψε άουτ από πλεονεκτική θέση (με τους Αζέρους να είναι πλήρως αποδιοργανωμένοι), την άλλη γιατί ο Μπεζοτόσνι νίκησε σε τετ-α-τετ την… σφαίρα Καμπέσας, την παράλλη γιατί ο Φινλανδός από κοντά και σε κενή εστία απέτυχε να σκοράρει!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Γκαμπάλα: Μπεζοτόσνι, Στάνκοβιτς, Νταμπό (74’ Κονέ), Χόλιντεϊ, Χουσεΐνοφ (76’ Αμαμάντοφ), Μαλόουν (80’ Α. Αμαμάντοφ), Γκουρμπάνοφ, Όζομπιτς, Μπορχούιζ , Μονρόζ, Βέρνιντουμπ

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ, Χατζηγιοβάνης (59’ Καμπέσας), Άλτμαν (57’ Λουτσιάνο), Μολίνς (80’ Ρέις)

Τα γκολ του αγώνα

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις