Παρασκευαΐδης: «Η πιο σωστή απόφαση»

Στον «ΒΟΛΟΣ 98.6 FM» και στην εκπομπή CLASSICO φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Παρασκευαΐδης με αφορμή την απόφασή του να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αφοσιωθεί στο προπονητικό του πόστο στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου. Ακαδημίες της Νίκης, Μπρένιξ, Στέλιος Μανωλάς, Μέσι, Μπαρτσελόνα, ΑΕΚ και Γ’ Εθνική ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο προπονητής των Νέων Αθλητών της Νίκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Παρασκευαΐδη στους Ευθύμη Χούτα, Γιώργο Αποστολακόπουλο και Σάκη Νταφέκα:

Επιμέλεια: Γιώργος Αποστολακόπουλος

Για τις πιθανότητες που υπήρχαν να ξαναφορούσε τη φανέλα της Νίκης στο φετινό πρωτάθλημα, πριν την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργή δράση ως ποδοσφαιριστής: «Αν και υπήρχαν πιθανότητες να συμβεί αυτό, τελικά δεν έγινε και πιστεύω πως καλύτερα δεν έγινε. Βρίσκομαι σ’ ένα άλλο πόστο πλέον και είναι κάτι που μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ και παράλληλα είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό που θέλει να κάνει η Νίκη, σχετικά με τις υποδομές. Συγκεκριμένα το πλάνο είναι να βγουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα»

Για την απόφασή του να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια: «Την απόφαση ουσιαστικά δεν την πήρα χθες (21/09), την έχω πάρει εδώ και πολύ καιρό, όμως ήθελα εγώ να ήμουν έτοιμος για να το ανακοινώσω. Νομίζω πως ήταν η πιο σωστή απόφαση και δεν θα μετανιώσω γι’ αυτή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευκαιρία που μου έδωσε η Νίκη να ασχοληθώ με την προπονητική μία ώρα αρχύτερα. Με βοήθησε ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει πολύ εύκολα. Είμαι κάθε μέρα στο γήπεδο, περνάω 5-6 ώρες εκεί με την ομάδα των Νέων Αθλητών και τα τμήματα των υποδομών. Νιώθω την ποδοσφαιρική απουσία, αλλά δεν νιώθω μακριά από τον χώρο. Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο να έχει τη δυνατότητα να ασχολείται με αυτό που αγαπάει. Αισθάνομαι πολύ καλά και πιστεύω πως το μέλλον θα είναι ακόμη καλύτερο»

– Τι έχει αλλάξει στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Νίκης σε σχέση με πέρυσι;

«Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Το κυριότερο απ’ όλα είναι πως έχει λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα. Την περασμένη χρονιά είχαμε ένα γήπεδο κι αυτό σε μέτρια κατάσταση. Φέτος έχουμε δύο γήπεδα τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε άριστη κατάσταση. Να σημειώσω πως είναι με φυσικό χόρτο. Έχουμε άνεση χρόνου για το κάθε τμήμα, κάτι που δεν μπορούσαμε να το έχουμε πέρυσι. Όλα αυτά μας βοηθάνε να κάνουμε σωστότερα τη δουλειά μας. Πιστεύω πως φέτος θα έχουμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά για την ακαδημία».

– Είναι πλεονέκτημα της ακαδημίας ποδοσφαίρου να προπονείται σε φυσικό χλοοτάπητα;

«Πιστεύω πως είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Για τα σώματα των παιδιών είναι πολύ διαφορετικό να προπονείσαι σε φυσικό χλοοτάπητα απ’ ότι σε πλαστικό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η εκμάθηση του ποδοσφαίρου να γίνεται σε ανάλογα γήπεδα μ’ αυτά που θα αγωνιστείς αργότερα. Η άποψή μου είναι πως το ιδανικότερο είναι να διαθέτεις φυσικό χλοοτάπητα, αρκεί να έχεις τη δυνατότητα να τον συντηρείς σωστά».

– Υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο προπονήσεων που φτάνει ως την πρώτη ομάδα;

«Το μοντέλο προπόνησης που ακολουθούμε είναι του κ. Μπρένιξ. Είναι ένα συγκεκριμένο μοντέλο εκμάθησης του ποδοσφαίρου. Είναι απόφαση του κ. Μπούις να το ακολουθήσουμε πιστά και κατά γράμμα. Είναι ένα μοντέλο το οποίο διδαχθήκαμε κι έχουμε μελετήσει. Φυσικά από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Θα χρειαστούμε ένα διάστημα για να δούμε την πρόοδο των παιδιών, που ήδη την βλέπουμε, αλλά θέλουμε να τη δούμε σε όλο της το εύρος. Τα τεχνικά θέματα που αφορούν και την πρώτη ομάδα, τα ακολουθεί όλη η ακαδημία ώστε να υπάρχει μία συνέχεια. Έτσι όταν ο παίκτης θα ανεβαίνει από τις μικρότερες βαθμίδες στην πρώτη ομάδα, να είναι έτοιμος να ακολουθήσει το σύστημα και την τακτική της».

-Τι διαφορετικό περιέχει η μεθοδολογία Μπρένιξ;

«Σίγουρα έχει κάτι το καινοτόμο. Το συγκεκριμένο μοντέλο με λίγα λόγια ασχολείται πολύ με το μυαλό του ποδοσφαιριστή και την αντίληψή του στον αγωνιστικό χώρο. Παίζω ίσον σκέφτομαι, είναι με μία φράση αυτή η μεθοδολογία. Βάζει τον αθλητή να σκέφτεται πιο γρήγορα».

«Δεν θα άλλαζα πολλά απ’ όσα έχω κάνει ως ποδοσφαιριστής»

«Ξεκίνησα από μία μεγάλη ακαδημία της ΑΕΚ. Μέσα από εκατοντάδες παιδιά, οι προπονητές επιλέξανε 30 και ήμουν ανάμεσά τους. Από κει ξεκίνησε το ταξίδι μου στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε Α’ και Β’ Εθνική. Ευτυχώς δεν γνώρισα στην καριέρα μου υποβιβασμό αν και με κάποιες ομάδες πετύχαμε δύσκολες παραμονές. Είμαι περήφανος για αρκετά πράγματα που έχω πετύχει με κάποιες ομάδες. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα πολλά πράγματα».

Η μία στιγμή που έχει χαραχθεί στο μυαλό του μέσα στην πολύχρονη καριέρα του

«Υπάρχει όντως μία στιγμή που έχει χαραχθεί βαθιά στο μυαλό μου. Σε μία προπόνηση με την ομάδα της Κέρκυρας είχα βγάλει τον ώμο μου. Μία πολύ άτυχη στιγμή που συμβαίνει μία στο εκατομμύριο. Μετά από δυόμιση μήνες σ’ ένα φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο προπονητής μου με φώναξε από τον πάγκο για να εισέλθω στο παιχνίδι. Όταν σηκώθηκα ο κόσμος με χειροκρότησε. Όταν ο συμπαίκτης μου βγήκε για να μπω, ο κόσμος συνέχισε να με χειροκροτεί. Όταν άρχισε και πάλι το παιχνίδι ο κόσμος συνέχισε για περίπου ένα λεπτό να χειροκροτεί. Τότε πραγματικά ανατρίχιασα κι ένιωσα ταυτόχρονα την αγάπη μου γι’ αυτόν τον κόσμο».

Η ομάδα της καρδιάς του: «Δεν το έχω κρύψει ποτέ, η ομάδα της καρδιάς μου είναι η ΑΕΚ».

– Υπήρχαν στιγμές που έπαψες να βλέπει ρομαντικά το ποδόσφαιρο;

«Είναι αλήθεια πως υπήρξαν τέτοιες στιγμές, όμως οφείλεις ως ποδοσφαιριστής να τις πολεμάς γιατί δεν μπορείς να δεις ένα πράγμα μονοδιάστατα. Αν το δεις μόνο ρομαντικά, θα αποτύχεις. Αν το δεις μόνο επαγγελματικά, πάλι θα αποτύχεις. Οπότε πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Για το στυλ του ποδοσφαίρου που του αρέσει

«Δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο που στόχο έχει μόνο το αποτέλεσμα. Μάλιστα, πιστεύω πως στο βωμό του αποτελέσματος γίνονται πράγματα που δεν θα έπρεπε να γίνονται. Μ’ αρέσει το ποδόσφαιρο της κατοχής, μ’ αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Μ’ αρέσει να βλέπω την μπάλα κάτω, να βλέπω εντυπωσιακές ενέργειες. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του ποδοσφαίρου που παίζει η Μπαρτσελόνα και στο δίλλημα “Μέσι ή Ρονάλντο” είμαι με τον Μέσι, δεν υπάρχει σύγκριση για μένα ανάμεσα στους δύο»

– Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να αφομοιώσει ένας ποδοσφαιριστής το απλό ποδόσφαιρο;

«Είναι το πιο δύσκολο. Μέσα σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, παιδιά που ίσως έχουν παραπάνω ταλέντο χρειάζεται να βάλουν τον εαυτό τους μέσα στην ομάδα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που βάζει τον εαυτό του μέσα στην ομάδα είναι ο Μέσι, που αν και μπορεί να κάνει χίλιες προσωπικές ενέργειες, βγαίνει μπροστά ως ηγέτης μόνο όταν τον χρειαστεί η ομάδα, δεν κάνει υπερβολές σε όλο το παιχνίδι. Ακολουθεί το σύστημα της ομάδας και αυτό είναι το μεγαλείο του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή».

Για το ποδοσφαιρικό του είδωλο

«Το ποδοσφαιρικό μου είδωλο ήταν ο Στέλιος Μανωλάς. Είχα απίστευτη τρέλα και μου δόθηκε η ευκαιρία να το εκφράσω στον κ. Μανωλά, έχοντας προσωπική γνωριμία μαζί του. Για να καταλάβετε, πήγαινα στο γήπεδο κι ενώ η μπάλα παίζονταν στην επίθεση εγώ κοίταζα την άμυνα και τον κ. Μανωλά. Θεωρώ πως αν ήταν ποδοσφαιριστής του σήμερα, πάλι θα έκανε τη διαφορά. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που βελτιωνόταν συνεχώς μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας».

Για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και αν βλέπει να αλλάζουν πράγματα…

«Είναι αλήθεια πως βλέπουμε μία αλλαγή, μία ευχάριστη αλλαγή (χαμογελώντας μιας και δηλώνει ΑΕΚτζης). Θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να “συνέλθει” το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και να γίνει πιο αξιόπιστο και πιο ανταγωνιστικό. Νομίζω όμως πως έχει μπει σ’ έναν δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι θα βλέπουμε καλύτερα παιχνίδια».PARASKEVAIDIS-2-782

Για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

«Θεωρώ πρωταγωνίστριες θα είναι οι ομάδες του Βόλου και θα παίξει σημαντικό ρόλο το χρονικό σημείο που θα αγωνιστούν με τις υπόλοιπες ομάδες. Θα παίξουν ρόλο οι συνθήκες που θα βρίσκουν στα εκτός έδρας παιχνίδια. Παράδειγμα η μία ομάδα μπορεί να παίξει σε καλές γηπεδικές συνθήκες σε μία έδρα και στην ίδια έδρα η άλλη ομάδα να αναγκαστεί να παίξει στη λάσπη. Κατά την άποψή μου η Νίκη Βόλου έχει μία θεωρητικά καλή κλήρωση για να μπει στο πρωτάθλημα και είναι ευκαιρία να συσπειρώσει τον κόσμο μία καλή αρχή. Βέβαια, τίποτα δεν είναι εύκολο. Καμία ομάδα δεν θα είναι εύκολη».

Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις