Λ. Γιαλούσης: Κάποιοι βιάστηκαν να μας ξεγράψουν

Ο Λευτέρης Γιαλούσης ήρθε το καλοκαίρι του 2013 στον Ολυμπιακό Βόλου από τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ επί σειρά ετών είχε φορέσει με επιτυχία την φανέλα του Εργοτέλη. Φέτος είναι από τους αρχηγούς της ομάδας και στα τελευταία παιχνίδια έχει βοηθήσει τα μέγιστα τους «ερυθρόλευκους», στην πορεία που διαγράφουν στο πρωτάθλημα. Με το δυναμικό…

..του παιχνίδι, το πάθος που τον διακρίνει, ο Ολυμπιακός έχει βρει τον ηγέτη του στην άμυνα, ενώ από δικές του εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ έχουν προέλθει αρκετά γκολ. Όπως για παράδειγμα το γκολ που πέτυχε ο Κώστας Μπάρμπας στη Λάρισα, ενώ και ο ίδιος πέτυχε δύο τέρματα στο παιχνίδι με τον Αγρ. Αστέρα. Προσωπικό ρεκόρ, καθώς ουδέποτε είχε σκοράρει δύο φορές σ’ ένα παιχνίδι.
Ο έμπειρος αμυντικός του Ολυμπιακού μίλησε στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για τη φετινή πορεία των «ερυθρολεύκων», εκφράζει τη σιγουριά ότι η ομάδα θα αγωνιστεί στα πλέι οφ, ενώ πάει κι ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας πως αυτός ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες, πλέον, να διεκδικήσει και την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ.
Θεωρεί πως η έλευση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στην ομάδα βοήθησε σημαντικά στο να αλλάξει το αγωνιστικό πρόσωπο του Ολυμπιακού, ενώ οι παίκτες που ήρθαν στο σύλλογο στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έχουν «δέσει» με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και όλοι μαζί συνθέτουν ένα πολύ δυνατό σύνολο, ικανό για πολλά πράγματα στη συνέχεια. Αναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Γιαλούση στη «Θεσσαλία»:

Λευτέρη, αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος παρουσίας σου στον Ολυμπιακό Βόλου. Πόσο διαφορετική είναι η φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι;
«Είναι δύο διαφορετικές χρονιές. Πέρυσι, βάσει μεταγραφών και δυναμικότητας του Ολυμπιακού, είχαμε θέσει ως στόχο την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και μέσω των πλέι οφ να ανέβουμε στη Σούπερ Λιγκ. Ήταν ο αποκλειστικός στόχος, ο οποίος δεν υλοποιήθηκε.
Φέτος υπήρξαν πολλές αλλαγές στην ομάδα. Είχαμε διοικητικές αλλαγές, αποχώρησε το σύνολο σχεδόν των ποδοσφαιριστών και από την περσινή ομάδα έμειναν τέσσερις παίκτες. Δεν έγιναν ηχηρές μεταγραφές και ξεκινήσαμε τη χρονιά πιο ταπεινά. Στην αρχή είναι γεγονός πως δεν τα πηγαίναμε καλά στο πρωτάθλημα, ωστόσο, με τον ερχομό του κ. Ελευθερόπουλου και με την πάροδο του χρόνου, δείχνουμε τελείως διαφορετική ομάδα. Μέσα από σκληρή δουλειά στην προπόνηση έχουμε βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Έχουμε γίνει μια πολύ δυνατή ομάδα, η οποία δεν δέχεται γκολ και από την άλλη πλευρά σκοράρει συνεχώς. Αυτό που κυνηγούμε, σε πρώτη φάση, είναι να μπούμε στα πλέι οφ και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Στα πλέι οφ τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είναι ένα άλλο πρωτάθλημα. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από το πάθημα του Ολυμπιακού την περσινή χρονιά».

Οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν τον Ιανουάριο στο σύλλογο συμπλήρωσαν το παζλ και ο Ολυμπιακός, πλέον, είναι μια ολοκληρωμένη ομάδα;
«Όλοι οι παίκτες που ήρθαν στον Ολυμπιακό στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έχουν παίξει και έχουν βοηθήσει σημαντικά την ομάδα. Έχουν «δέσει» με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Δουλεύουμε με τον προπονητή πάνω στα τακτικά κομμάτια του παιχνιδιού και έχουμε δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, ικανό για πολλά πράγματα στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Είμαστε αήττητοι στα πέντε τελευταία παιχνίδια, έχοντας μόνο νίκες και για να μας κερδίσει κάποια ομάδα θα πρέπει να… ματώσει πάρα πολύ».

Τι έχει αλλάξει στον Ολυμπιακό το τελευταίο διάστημα και η ομάδα παρουσιάζεται μεταμορφωμένη προς το καλύτερο;
«Όλοι οι ποδοσφαιριστές δουλεύουμε πιο συγκεντρωμένα. Αυτό είναι έργο του προπονητή, ενώ από τη πλευρά μας έχουμε καταλάβει τις δυνατότητές μας και τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από μας στην ομάδα. Από τον πιο μικρό σε ηλικία ποδοσφαιριστή, μέχρι τον πιο μεγάλο. Ακόμη και οι παίκτες που δεν αγωνίζονται και μπορεί να είναι και εκτός 18αδας, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπουν στο παιχνίδι και να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό».

Έχει γίνει, πλέον, ο Ολυμπιακός ομάδα συνόλου, η οποία δεν έχει ανάγκη τον παίκτη ηγέτη;
«Όταν μια ομάδα στηρίζεται στο σύνολο των παικτών, είναι συμπαγής και δυσκολοκατάβλητη και έχει έντεκα ηγέτες μέσα στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και αυτή η προσπάθεια είναι που έχει οδηγήσει την ομάδα στο να κάνει πέντε σερί νίκες στο πρωτάθλημα. Τον παίκτη ηγέτη τον χρειάζεσαι, όταν η ομάδα δεν είναι σε καλή μέρα και θα πρέπει κάποιος ποδοσφαιριστής να την πάρει στην πλάτη του. Στα τελευταία παιχνίδια ο Ολυμπιακός δεν είχε ανάγκη από έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Γιατί όλοι όσοι αγωνιζόμαστε στην ομάδα έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, όπως προανέφερα, υπάρχει χημεία μεταξύ μας και κανείς δεν βάζει μπροστά το εγώ».

Η εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία που έχει η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες;
«Δουλεύουμε στην προπόνηση με διαφορετική φιλοσοφία και τακτική τους δύο τελευταίους μήνες. Η ανασταλτική μας λειτουργία έχει βελτιωθεί σημαντικά κι αυτό φαίνεται στα παιχνίδια, όπου η ομάδα δεν δέχεται γκολ, όπως συνέβαινε στην αρχή του πρωταθλήματος. Αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον τρόπο που λειτουργεί η τετράδα της άμυνας. Έχει να κάνει με το πώς κινούνται όλοι οι παίκτες στο γήπεδο. Άλλωστε, η άμυνα μιας ομάδας ξεκινά από την επίθεση. Αν και οι έντεκα παίκτες λειτουργήσουν, όπως πρέπει, μέσα στο παιχνίδι, είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε γκολ. Αυτό έχουμε καταφέρει το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός βρίσκεται, πλέον, στις θέσεις των πλέι οφ».

Έχει καταφέρει ο προπονητής να περάσει στους ποδοσφαιριστές, πως σε κάθε παιχνίδι αγωνίζονται οι έντεκα καλύτεροι και πιο έτοιμοι, βάσει και της τακτικής που εφαρμόζει η ομάδα;
«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του βασικό σ’ αυτή την ομάδα και ότι έχει πάρει την φανέλα στο σπίτι. Όποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση παίζει. Ο προπονητής βλέπει πως δουλεύει ο κάθε ποδοσφαιριστής στις προπονήσεις και χρησιμοποιεί τους παίκτες που βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Ο κ. Ελευθερόπουλος έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των ποδοσφαιριστών. Είναι δίκαιος προπονητής με τους παίκτες και αυτό βοηθά σημαντικά στο να έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια».

Προσαρμόστηκες στη θέση του κεντρικού αμυντικού ή θεωρείς πως αυτή η θέση σου ταιριάζει περισσότερο;
«Νομίζω πως η θέση του στόπερ μου ταιριάζει περισσότερο. Νιώθω πολύ πιο άνετα, όταν αγωνίζομαι ως κεντρικός αμυντικός. Είμαι πιο απελευθερωμένος. Πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν, όταν αγωνιζόμουν στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου στον Ηρόδοτο, στο Περιφερειακό πρωτάθλημα και στην Γ’ Εθνική, η θέση μου ήταν στόπερ. Στον Εργοτέλη έπαιξα δεξιός οπισθοφύλακας. Μου αρέσει, ωστόσο και αυτή η θέση, γιατί έχει περισσότερες επιθετικές δραστηριότητες. Όμως, οφείλω να ομολογήσω, πως είμαι πιο σίγουρος με τον εαυτό μου, όταν αγωνίζομαι ως κεντρικός αμυντικός».

Παρότι κεντρικός αμυντικός, στα τελευταία παιχνίδια είσαι ο κύριος εκτελεστής των στημένων φάσεων του Ολυμπιακού, ενώ σκοράρεις κιόλας. Αυτό πως προέκυψε;
«Όταν ήρθε στην ομάδα ο κ. Ελευθερόπουλος μου ζήτησε να είμαι ο εκτελεστής των στημένων φάσεων. Στην αρχή βγήκαν ορισμένα καλά χτυπήματα και έτσι συνέχισα να εκτελώ τα φάουλ και τα κόρνερ. Στην προπόνηση, πλέον, δουλεύουμε καθημερινά κάποια χτυπήματα, για να βγάζουμε στο παιχνίδι όσο τον δυνατόν περισσότερες «κομπίνες», οι οποίες αποφέρουν γκολ στον Ολυμπιακό. Χαίρομαι, πραγματικά, που βοηθώ την ομάδα να πετυχαίνει γκολ και εύχομαι η συνέχεια να είναι ακόμη καλύτερη».

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 3η θέση που οδηγεί στα πλέι οφ. Μπορεί να αντέξει στην πίεση στις έξι αγωνιστικές που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου;
«Είναι σίγουρος πως η ομάδα θα ανταπεξέλθει στην πίεση. Πάντως, η πίεση ήταν σαφώς μεγαλύτερη νωρίτερα, όταν ο Ολυμπιακός κυνηγούσε να μπει στην τριάδα. Για παράδειγμα, όταν πήγαμε να αγωνιστούμε στη Λάρισα, θέλαμε μόνο νίκη, γιατί ακόμη και με ισοπαλία τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για μας.
Είμαστε μόνοι στην 3η θέση και θα πρέπει από εδώ και πέρα να μη χάσουμε κανένα παιχνίδι μέχρι το τέλος. Νομίζω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, με βάση την εικόνα των τελευταίων παιχνιδιών. Έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον μέσα στο παιχνίδι και θα παρουσιαστούμε το ίδιο δυνατοί μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια.
Κάποιοι βιάστηκαν να μας ξεγράψουν, όμως ο Ολυμπιακός είναι πάντα μια μεγάλη ομάδα και στα δύσκολα καταφέρνει και σηκώνει κεφάλι».

Νιώθετε στην ομάδα, πως το παιχνίδι της Κυριακής με τον Τύρναβο είναι το ματς της χρονιάς για τον Ολυμπιακό, όπως τόνισε και ο προπονητής σας, Δημήτρης Ελευθερόπουλος;
«Όντως, εδώ που έχουμε φτάσει, το παιχνίδι με τον Τύρναβο είναι το παιχνίδι της χρονιάς για μας. Μετά τις νίκες που κάναμε με τη Λάρισα και τη Λαμία, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές, το ματς της Κυριακής είναι το πλέον κομβικό. Γιατί, αν κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι θα βρεθούμε πολύ κοντά στο να «κλειδώσουμε» μία θέση στα πλέι οφ. Στη συνέχεια έχουμε ένα βατό πρόγραμμα, το οποίο μπορούμε να το βγάλουμε εις πέρας με επιτυχία.
Ο Τύρναβος έχει δείξει πως είναι μια πολύ καλή ομάδα, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ιδιαίτερα μέσα στην έδρα της δεν χάνει εύκολα».

Η διοίκηση είναι κοντά στους ποδοσφαιριστές;
«Η διοίκηση από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται δίπλα στους παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διοικητική σταθερότητα και ηρεμία, προκειμένου η ομάδα να δουλεύει απρόσκοπτα και να μην υπάρχει άγχος στους ποδοσφαιριστές. Η διοίκηση προσπαθεί για την καλύτερη λειτουργία της ΠΑΕ και ο Ολυμπιακός είναι μια νοικοκυρεμένη ομάδα σε όλους τους τομείς».

Υπήρχε απογοήτευση στον κόσμο από το γεγονός ότι πέρυσι η ομάδα δεν ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ. Παρατηρείς μια διαφορετική στάση των φιλάθλων, απέναντι στην ομάδα, το τελευταίο διάστημα;
«Θέλουμε στο πλευρό μας τον κόσμο του Ολυμπιακού. Πέρυσι είναι γεγονός πως οι φίλαθλοι ήταν πιο κοντά στην ομάδα και στο μυαλό μου έχω ακόμη την φανταστική εικόνα του κόσμου στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου. Το ΕΑΚ είχε γεμίσει κι αυτό θέλω να το βλέπω σε κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού.
Βέβαια, είχαμε πικράνει τους φιλάθλους μας με τα αποτελέσματα. Τώρα που η ομάδα κερδίζει εντός και εκτός έδρας, περιμένουμε να μας στηρίξουν περισσότερο και να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να πετύχει το στόχο του».

Αυτός ο Ολυμπιακός βλέπεις να έχει μέλλον, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεται του χρόνου;
«Στην ομάδα υπάρχουν πολλά νεαρά παιδιά με ταλέντο και με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν. Αν γίνει σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνιστεί τη νέα περίοδο η ομάδα – μακάρι να είναι στη Σούπερ Λιγκ – ο Ολυμπιακός έχει μέλλον. Θα πρέπει μέσα από τα παιχνίδια να αναδειχθούν παίκτες και να φτάσει κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός να πουλάει ποδοσφαιριστές. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος της διοίκησης, όταν γίνεται σωστή δουλειά στα τμήματα υποδομής».

Πηγή: εφημερίδα “Θεσσαλία”

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις