«Ναυάγιο» για Παναθηναϊκό στη Μόσχα

Ακόμη έναν εκτός έδρας «εφιάλτη» βίωσε ο Παναθηναϊκός Superfoods. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ εμφάνισε ξανά πάμπολλες αδυναμίες μακριά από το ΟΑΚΑ και διασύρθηκε 81-63 από την ΤΣΣΚΑ για την τρίτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Από πολύ νωρίς η «ρωσική αρκούδα» πήρε διψήφιες διαφορές και δίχως να κάνει κάτι… τρομερό, κατάφερε να φτάσει άνετα στο ροζ φύλλο αγώνα, αφού ο Εξάστερος δεν έδειξε ποτέ σημάδια ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό πως από το 9′ κι έπειτα, η διαφορά ήταν μόνιμα πάνω από τους δέκα κι έπεσε προς στιγμήν στους εννιά μόνο σε δύο περιπτώσεις…

Το δίδυμο Σέρχι Ροντρίγκεθ και Χάινς ήταν όλα τα λεφτά για τους νικητές. Ο πρώτος είχε 25 πόντους (5/9 τρίποντα) και 9 ασίστ, ενώ ο Αμερικανός σέντερ μέτρησε 21 πόντους (9/10 δίποντα) και 4 κλεψίματα, μην έχοντας αντίπαλο κοντά στη ρακέτα.

Ασύνδετοι και χωρίς ιδέες επιθετικά οι πράσινοι, είχαν πρόβλημα μέχρι και στην κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια. Για του λόγου το αληθές, η ελληνική ομάδα μέτρησε 17 λάθη (7 στην πρώτη περίοδο!) και 15 ασίστ, αναλογία απαγορευτική για να διεκδικήσεις οτιδήποτε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Σε γενικά κακό βράδυ ο Καλάθης, ξανά… μηδέν από Ντένμον (δεν αγωνίστηκε καθόλου στην επανάληψη), εκτός κλίματος και ο Παππάς που έμεινε στο παρκέ για 4′. Μόλις 2 πόντους στο δεύτερο μέρος ο Σίνγκλετον (είχε 8 στο πρώτο), μαχητικός ο Όγκαστ, αλλά «άγουρος» κόντρα σε έμπειρους αντιπάλους, «άφαντος» ο Γκάμπριελ, διασώθηκε ο Ρίβερς με 17 πόντους, από κοντά και ο Λεκαβίτσιους που… συμμάζεψε την κατάσταση (9π.), μοιάζει χωρίς ρόλο στην ομάδα ο Λοτζέσκι, τα δίνει όλα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Στο φινάλε του πρώτου μέρους αποβλήθηκαν Ντε Κολό και Γκιστ μετά από μικροσυμπλοκή που είχαν. Βέβαια, τα πάντα ξεκίνησαν από τον Γάλλο γκαρντ που έριξε αγκωνιά πάνω στον άσο του Παναθηναϊκού… Το βράδυ της Παρασκευής ο Εξάστερος (1-2 ρεκόρ) φιλοξενεί την Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ.

inner
inner

 

Το ματς

Με Καλάθη, Ντένμον, Λοτζέσκι, Σίνγκλετον και Βουγιούκα ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός, που… μάλλον άφησε το μυαλό του στα αποδυτήρια. Η ΤΣΣΚΑ τιμώρησε με το καλημέρα τα πολλά πράσινα λάθη, η επίθεση ήταν στατική με τη μπάλα να «κολλάει» στα χέρια του μπλοκαρισμένου Καλάθη και με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ να… ράβει, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 11-1, αναγκάζοντας τον Πασκουάλ να καλέσει τάιμ-άουτ. Σιγά-σιγά (και με την είσοδο των Γκιστ-Λεκαβίτσιους), ο Εξάστερος έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Πιέζοντας για πρώτη φορά στην άμυνα και με τον Σίνγκλετον να «πετάει φωτιές» στην επίθεση (οκτώ πόντους και δύο «βόμβες» από τα 6.75), η ελληνική ομάδα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 11-11 στο 6′. Τα προβλήματα, όμως, ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια. Οι πράσινοι πούλαγαν… αδιανόητα εύκολα τη μπάλα (εκτός κλίματος ο Ντένμον), έδιναν τον ένα αιφνιδιασμό μετά τον άλλο στην ΤΣΣΚΑ και με τον… on fire Σέρχιο (3/3 τρίποντα), η διαφορά εκτινάχθηκε σε διψήφια επίπεδα, 23-13. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την ομάδα του Ιτούδη στο +11 (27-16) και τον Παναθηναϊκό να μετρά ΗΔΗ… 7(!) λάθη, δείγμα της εικόνας του στην εκκίνηση του ματς.

inner

Ο Πασκουάλ άλλαζε πρόσωπα και σχήματα με στόχο να βρει το… αντίδοτο, ωστόσο μάταια, αφού οι παίκτες του έμοιαζαν να μην μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά στις δύο άκρες του παρκέ. Ο Βέστερμαν… ντύθηκε Ροντρίγκεθ και πολύ εύκολα η ΤΣΣΚΑ έφτασε σε double score, 34-17. Μπορεί η ρωσική ακούδα να μην εντυπωσίαζε στο δεύτερο δεκάλεπτο, μπορεί στα μετόπισθεν να το πάλευε ο Παναθηναϊκός, όμως όσο στην επίθεση η κατάσταση ήταν τραγική (κακή κυκλοφορία της μπάλας, ελάχιστες συνεργασίες, μηδέν ελεύθερα σουτ), όσο δεν υπήρχε ένα «αποκούμπι», τόσο οι γηπεδούχοι προηγούνταν… ανετότατα, 39-21 στο 15′. Ο Αντετοκούνμπο πέρασε στο ματς για να παρασύρει με την ενέργειά του τους υπολοίπους, ο Λεκαβίτσιους ανέλαβε το «κουμάντο» (αφού ο Καλάθης δεν ήταν καλά), ενώ ο Όγκαστ έδινε μάχες κάτω από τη ρακέτα, με το τριφύλλι να… πλησιάζει σε 41-27 και να δείχνει κάποια σημάδια ζωής. Η πράσινη άμυνα είχε σφίξει, οι Ρώσοι δεν τρόμαζαν και ο Εξάστερος κατάφερε με δύο τρίποντα από Ρίβερς-Λοτζέσκι να μετριάσει τη ζημιά, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το 43-33 κι ενώ βγήκε… νικητής στη δεύτερη περίοδο με το υπέρ του επιμέρους σκορ (16-17). Πάντως, ήταν υποχρεωμένος να παλέψει στο δεύτερο μέρος χωρίς τον Γκιστ, αφού αποβλήθηκε μαζί με τον Ντε Κολο από τους διαιτητές, λόγω «επεισοδίου» που είχαν οι δυο τους, μετά από αγκωνιά που του έριξε ο Γάλλος γκαρντ!

Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να μην είχε ρυθμό στα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, μπορεί να αρκούταν στις εμπνεύσεις των Σέρχι Ροντρίγκεθ-Χάινς, ωστόσο και ο Παναθηναϊκός δεν πήγαινε πίσω… Οι πράσινοι δεν μπορούσαν να βρουν ένα… ξέσπασμα που θα τους έβαζε ξανά στο «κόλπο» κι απλώς κάποια καλάθια από Ρίβερς-Όγκαστ-Αντετοκούνμπο διατηρούσαν τη διαφορά σε «φυσιολογικά» επίπεδα (50-40), με το κακό βράδυ του Καλάθη να κάνει… μπαμ. Ούτε η ομάδα του Ιτούδη μπορούσε να αποσπαστεί περισσότερο -διότι είναι αλήθεια πως το τριφύλλι προσπαθούσε αρκετά αμυντικά ενώ και η απουσία του Ντε Κολό έβγαζε μάτι- ούτε αυτή του Πασκουάλ να απειλήσει ουσιαστικά, με το 55-45 του 28′ να αποτυπώνει πλήρως αυτό που λέμε. Για πρώτη φορά μετά από πολλή ώρα, η διαφορά έπεσε κάτω από τους δέκα, χάρη σε τρίποντα των Ρίβερς-Λοτζέσκι, για το 60-51 της τρίτης περιόδου, σκορ που αν μη τι άλλο έδινε ελπίδα στο όνειρο…

inner

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε με ένα 5-0 στη τέταρτη περίοδο, ωστόσο ο Ρίβερς -ο πιο αποτελεσματικός παίκτης του τριφυλλιού απόψε- απάντησε με νέο τρίποντο, διαμορφώνοντας το 65-54. Κάπου εκεί, όμως, χάθηκε η όποια πιθανότητα του Παναθηναϊκού για μια επική ανατροπή. Ένα φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές στον Λεκαβίτσιους προκάλεσε την έκρηξη του Πασκουάλ στον πάγκο, ο οποίος χρεώθηκε με τεχνική ποινή και τέσσερις συνεχόμενες βολές, έφεραν για τα καλά σε θέση ισχύος την ΤΣΣΚΑ, 69-54. Μπορεί ο Λιθουανός γκαρντ να «απάντησε» από τα 6.75, όμως ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ… τρελάθηκε και «σκότωσε» οριστικά τον Εξάστερο. Με τρίποντο και… τετράποντο (βρήκε στόχο από τα 6,75 και πήρε το φάουλ από τον Όγκαστ) του Ισπανού γκαρντ, η ρωσική αρκούδα «σφύριξε» πρόωρα το φινάλε της αναμέτρησης, στέλνοντας τη διαφορά στους 18 πόντους (75-57), 5′ πριν το τέλος. Ο αποψινός Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να γυρίσει ένα τέτοιο ματς, κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο. Με τον Καλάθη… παρκαρισμένο στον πάγκο (για να πάρει ανάσες ενόψει Φενέρ, αφού δεν του «έβγαινε» και το παιχνίδι), με τους Σίνγκλετον-Παππά-Ντένμον-Γκάμπριελ «εκτός» ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα… Τυπική διαδικασία, λοιπόν, το τελευταίο τετράλεπτο, διάστημα όπου ο Εξάστερος σημείωσε μόλις τέσσερις πόντους, δείγμα των επιθετικών προβλημάτων που καλείται να λύσει, για να φτάσουμε στο 81-63.

Τα δεκάλεπτα: 27-16, 43-33, 60-51, 81-63

sport-fm.gr

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις