Καταρρίπτει μύθους το Skiathos Palace Cup και ορίζει εκ νέου το πώς γίνεται η ιστιοπλοΐα

Όλα είναι έτοιμα για το πρώτο προειδοποιητικό σήμα των αγώνων Skiathos Palace Cup την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11 το πρωί. Οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και του τοπικού Ναυτικού Ομίλου Σκιάθου μέσα από στενή συνεργασία και πολλές ώρες δουλειάς, θα φιλοξενήσουν ένα πρωτάθλημα που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο…

…στο χώρο. Και αυτό όχι γιατί ο στίβος του αγώνα θα στηθεί στο μοναδικό σκηνικό των Κουκουναριών, αλλά γιατί σαν διοργάνωση θα θέσει νέα δεδομένα στο τραπέζι.
Αγωνιστικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοΐας (ISAF) για να το αναγνωρίσει και να του δώσει το grade που απαιτείται ώστε οι αγωνιζόμενοι να μαζέψουν τους πολυπόθητους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη του match racing. Το ότι θα γίνουν σωστοί αγώνες στη θάλασσα όμως δεν λέει κάτι από μόνο του. Ίσως να είναι και αυτονόητο. Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί το Skiathos Palace Cup;
O εκπαιδευτής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και υπεύθυνος για το Match Race Academy, του πρώτου κέντρου καλλιέργειας του Match Racing στη χώρα, Άκης Τσαρούχης, εξηγεί γιατί ο αγώνας αυτός θα θέσει νέες βάσεις στο χώρο:
«Η απόφαση να στηθεί ένας αγώνας αυτού του μεγέθους σε ένα μέρος μακριά από το γνωστό μας playground στο Μικρολίμανο, μπροστά στο εντευκτήριο του ομίλου μας, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, δουλεύουμε χρόνια για να αντιστρέψουμε την άποψη που υπάρχει ότι ‘η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα για πλουσίους’. Λειτουργούμε ακαδημίες για κάθε ηλικία, που με μια συνδρομή γυμναστηρίου, άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να μαθαίνουν και να χαίρονται την ιστιοπλοΐα όλο το χρόνο. Οι αγώνες, βοηθούν τους μαθητές μας να αποσβαίνουν την προσπάθεια που κάνουν αλλά και να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Ταυτόχρονα, αποτελούν μια διασκεδαστική διαδικασία.
Έτσι λοιπόν, η οικονομία και η διασκέδαση είναι δυο συστατικά που δεν θα έπρεπε να λείπουν από το Skiathos Palace Cup ώστε αυτό να έχει επιτυχία. Όμως, σε ένα μέρος μακριά από τα σπίτια, τα σκάφη και την οργάνωση του ομίλου μας, υπήρχε ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί το κόστος για τον αθλητή. Αυτό είναι πολύ μακριά από αυτό που οραματιζόμαστε και σίγουρα θα έδινε λάθος μηνύματα. Με τη βοήθεια σημαντικών χορηγών, όπως το ξενοδοχείο Skiathos Palace, καταφέραμε το ακριβώς αντίθετο!
Εξασφαλίσαμε διαμονή, διατροφή και μετάβαση στο νησί για τους αθλητές με αποτέλεσμα να κάνουμε έναν αγώνα όπως πρέπει να είναι για τον αθλητή ιστιοπλόο: Οικονομικός! Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να συμμετέχει ο καθένας και να καταφέρει να διακριθεί, χωρίς να μετράει το αν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει σε έναν αγώνα εκτός «έδρας». Ταυτόχρονα, η διοργάνωση με ένα πλούσιο après sail πρόγραμμα εκδηλώσεων αλλά και με προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες υπόσχεται να κάνει τους πάντες να διασκεδάσουν μέσα και έξω από τη θάλασσα!»
Το ότι οι διοργανωτές κατάφεραν να κάνουν έναν αγώνα οικονομικό για τον αθλητή, από μόνο του δεν λέει πολλά. Ο Γενικός Γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Σκιάθου, Βασίλης Σαρρής, εξηγεί πως η διάθεση των Σκιαθιτών δεν είναι για ‘ένα Skiathos Palace Cup κάθε χρόνο’: «Βασικός στόχος μας είναι το να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους ότι μπορούμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να φιλοξενήσουμε διοργανώσεις κάθε είδους στο νησί μας. Για τον μοναδικό στίβο και το υπέροχο σκηνικό έχει φροντίσει ο Θεός. Για την φιλοξενία και την οργάνωση είμαστε εμείς υπεύθυνοι και θα φροντίζουμε να κάνουμε τον αθλητή να νιώθει VIP, κάθε φορά που αποφασίζει να συμμετέχει σε διοργανώσεις μας στο νησί. Φροντίζουμε κάθε λεπτομέρεια που θα τον κάνει να νιώσει όμορφα στη Σκιάθο και θα κοιτάξουμε να μην του λείψει τίποτε. Από το να τον κεράσουμε ένα παραδοσιακό χαμαλί στην άφιξη μέχρι να του έχουμε οχήματα διαθέσιμα, σε συνεργασία με τη Volvo, για ότι μετακίνηση χρειαστεί στο νησί. Με μόνιμες συνεργασίες που μηδενίζουν τα έξοδα μεταφοράς των σκαφών στο νησί, με φιλόξενους επιχειρηματίες και ξενοδόχους που θέλουν να συνδράμουν στους αγώνες που διοργανώνουμε αλλά και με υποδομές που ενώνουν το νησί τακτικά με πλοίο με όλη τη χώρα και με αεροπλάνο με όλη την Ευρώπη, το Skiathos Palace Cup, φιλοδοξούμε να είναι μόνο η αρχή. Προσπάθειά μας είναι να στήσουμε υποδομές ώστε να φιλοξενούμε τακτικά αγώνες και προπονητικά camp χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά σκαφών από αλλού. Φυσικά, σε διοργανώσεις που αυτό απαιτείται, θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βοηθούμε ομίλους και αθλητές να συμμετέχουν οικονομικά αλλά και να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από το νησί και τη διοργάνωση. Το Skiathos Palace Cup, είναι ένας match racing αγώνας, με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών ώστε όλα να είναι ελεγχόμενα και απλά στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια. Ταυτόχρονα, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος που έχει το μεγαλύτερο know how στην διεξαγωγή match race αγώνων στη χώρα ώστε να είμαστε σίγουροι και για το αποτέλεσμα και στη θάλασσα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με την διεξαγωγή αγώνων θέλουμε να γνωρίσουν οι Σκιαθίτες την ιστιοπλοΐα. Θέλουμε να κάνουμε την ιστιοπλοΐα τη νέα ενασχόληση όλων των παιδιών του νησιού και όραμά μας είναι μια θάλασσα γεμάτη με πανάκια όλο το χρόνο!»
H προσπάθεια του ΝΟΣκιάθου να γνωρίσει στους σκιαθίτες την ιστιοπλοΐα, με όχημα το Skiathos Palace Cup, παίρνει σάρκα και οστά στην Παρασκευή 6 Μαΐου στις 17:00, όπου μετά τα τελευταία match της ημέρας, όποιος θέλει, θα μπορεί να ανεβαίνει στα σκάφη και να κάνει ιστιοπλοΐα μαζί με έμπειρους εκπαιδευτές. Φυσικά, όλο το τριήμερο των αγώνων, το θέαμα αναμένεται συναρπαστικό και όσοι βρεθούν στις Κουκουναριές θα το απολαύσουν!

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις