Ντρέπεσαι να… πατήσεις (video & photos)

Την ώρα που στην Ελλάδα όλες οι προσπάθειες κατασκευής νέος γηπέδου βρίσκουν κάθε πιθανό και απίθανο εμπόδιο για να «κολλήσουν», η Ουγγαρία μας βάζει τα… γυαλιά με την κατασκευή του Grοupama Arena της Φερεντσβάρος, που θα φιλοξενήσει το κρίσιμο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας, την Κυριακή.

Αρχικά, πρόθεση του Γκάμπορ Κουμπάτοφ ήταν να ανακαινιστεί πλήρως το «Albert Florian Stadium» που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε η ομάδα του ως έδρα, όμως το όλο project δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί για οικονομικούς λόγους. Έτσι, παρουσιάστηκε ένα νέο σχέδιο, το οποίο προέβλεπε την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου και το χτίσιμο ενός νέου στην θέση του.

Την ώρα που εδώ στην Ελλάδα μπαίνει μπλόκο κατοίκους περιοχών σε ανάλογα έργα, εκεί η Πολιτεία άναψε το πράσινο… φως προκειμένου να γυρίσει η φορά του γηπέδου κατά 90 μοίρες και να διευκολυνθεί το κατασκευαστικό έργο, σύμφωνα με το οποίο ο αγωνιστικός χώρος θα ήταν 10 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της γης.

Αυτή η αλλαγή στην φορά του γηπέδου, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι χώροι που τέθηκαν προς πώληση και όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, Μιχάλι Βάργκα, τα έσοδα διατέθηκαν για την κατασκευή του έργο που ξεκίνησε στις 23/3/2013 και κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ και απασχόλησε περίπου 2000 εργαζόμενους.

 

Μάλιστα, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να μην υπάρξουν οι καθυστερήσεις, όπως γίνεται σε κάθε έργο στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να μπει ρήτρα στην κατασκευάστρια εταιρία, «Market Épitő Zrt», η οποία θα έπρεπε για κάθε μέρα που θα αργούσε να παραδώσει το γήπεδο να πληρώνει 200.000 πρόστιμο!

Κάτι που φυσικά είχε ως αποτέλεσμα το έργο να τελειώσει πριν την ώρα του (είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο), καθώς στις 4 Αυγούστου έγινε το πρώτο ανεπίσημο ματς εκεί και 6 ημέρες αργότερα, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια με το ματς Φεντσεβάρος-Τσέλσι.

Groupama Arena Facts
*Χωρητικότητα: 22.000 θεατών σε διεθνείς αγώνες, 23.700 σε αγώνες Ουγγρικού Πρωταθλήματος.

*Κερκίδα φιλοξενούμενων: 1.350 για διεθνή παιχνίδια, 2.200 για ματς Ουγγρικού Πρωταθλήματος.

* 34 σουίτες

*1240 VIP θέσεις (κατηγορία Gold)

* 994 VIP θέσεις (κατηγορία Bronze)

* 480 θέσεις parking

*Εστιατόριο 80 θέσεων

* Μπουτίκ της Φερεντσβάρος

* Μουσείο της Φερεντσβάρος

Ήξερες ότι…
*Οι φανατικοί οπαδοί της Φερεντσβάρος δεν έδωσαν το παρών στα εγκαίνια του γηπέδου, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων, τα συστήματα ασφαλείας και το γεγονός οτι αντίπαλος θα ήταν η Τσέλσι και όχι η Ραπίντ Βιέννης.

* Το πρώτο γκολ στο Groupama Arena το πέτυχε ο Ζόλταν Γκέρα στο 17ο λεπτό του παιχνιδιού με την Τσέλσι.

* Στο πρώτο παιχνίδι της εκεί, η Ουγγαρία γνώρισε την ήττα με 1-2 από την Β.Ιρλανδία.

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις