“Kαυτή πατάτα” η διοργάνωση του Μουντιάλ με τις 48 ομάδες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στο κόσμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλάζει και διευρύνεται από το 2026, κατόπιν της απόφασης της FIFA και προεκλογικής δέσμευσης του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο, να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που παίρνουν μέρος σε αυτήν από 32 σε 48.

Η απόφαση αυτή, όμως, δημιουργεί ανησυχίες, αφού περιορίζει τον αριθμό των χωρών που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μια διοργάνωση-«μαμούθ», η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες φιλάθλους από πολλές χώρες και αναμεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο.
Οι απαιτήσεις τουλάχιστον ως προς τις εγκαταστάσεις (γήπεδα), τις λοιπές υποδομές, τον όγκο των τουριστών, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Και όσο μεγαλύτερες είναι ή γίνονται συν τω χρόνω τόσο ο αριθμός των ικανών χωρών για να φιλοξενήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μειώνεται.
Αλλωστε, για τις δύο επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις της Ρωσίας το 2018 και του Κατάρ το 2022 γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες, ενώ ειδικότερα για τη χώρα της Μέσης Ανατολής υπάρχουν πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα και τις εγκαταστάσεις.
Το θέμα του περιορισμού των επιλογών χωρών φιλοξενίας του Μουντιάλ των 48 ομάδων έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τσεχίας.
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν χώρες που να διαθέτουν μια ντουζίνα κατάλληλα γήπεδα», είπε ο Σέφεριν και συνέχισε: «Νομίζω ότι όχι περισσότερες από δύο – τρεις χώρες από την Ευρώπη, καμία από την Αφρική, ίσως η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Σαράντα οκτώ ομάδες είναι ένας μεγάλος αριθμός».
Ο Σέφεριν έχρισε φαβορί τις ΗΠΑ για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2026 και τόνισε ότι η UEFA στο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο στοχεύει να έχει 16 θέσεις αντί για 13 που έχει σήμερα.
Οσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (EURO) o Σέφεριν είπε ότι «όπως φάνηκε και στο τουρνουά, που φιλοξενήθηκε στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι, οι 24 ομάδες είναι ο “σωστός αριθμός”. Πολλές μικρές χώρες εκπροσωπήθηκαν και τα πήγαν καλά, ενώ τα έσοδα για την UEFA ήταν τα μεγαλύτερα έως τώρα».
O Σέφεριν διατύπωσε τον προβληματισμό του για την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, υπό τον Μισέλ Πλατινί, να διοργανωθεί το επετειακό για τη συμπλήρωση 60 χρόνων, EURO 2020, σε 13 διαφορετικές χώρες.
«Θα ήθελα να περιοριστεί ο αριθμός των χωρών που θα το φιλοξενήσουν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολη διοργάνωση και δεν θα συμβεί ξανά. Δεν θα ανατίθεται η διοργάνωση σε περισσότερες από δύο χώρες».
Πάντως, εκτός από τις ανησυχίες του Σέφεριν, η σφοδρότερη κριτική που ασκείται στην ομόφωνη απόφαση της FIFA για αύξηση των ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προέρχεται από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), πρόεδρος της οποίας είναι ο Γερμανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε. Ο Ρουμενίγκε, την περασμένη Τρίτη από το συνέδριο της ECA που έγινε στην Αθήνα, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του λέγοντας: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση της FIFA για το νέο Μουντιάλ. Η FIFA δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους ποδοσφαιριστές μας που είναι εργαζόμενοι για το Μουντιάλ. Πρέπει τα παιχνίδια να μειωθούν για να αποφορτιστούν οι παίκτες. Συζητάμε μεταξύ μας όχι μόνο για θέματα οικονομικά και πολιτικά, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και στο ίδιο το ποδόσφαιρο».
Η κριτική που ασκείται έχει να κάνει και με την παρουσία αδύναμων ομάδων και αδιάφορων αγώνων στη φάση των ομίλων. Με άλλα λόγια, υποστηρίζεται ότι η αύξηση της ποσότητας θα αποβεί εις βάρος της ποιότητας.
Η ηγεσία της FIFA εκτιμά ότι με την αύξηση των ομάδων που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση θα αυξήσει τα έσοδά της κατά 1 δισ. δολ. σε σχέση με τα έσοδα 5,5 δισ. δολ. που αναμένει από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας του χρόνου τον Ιούνιο.
Δημισιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις