Πληρωμές εκατ. δολαρίων εκτός βιβλίων στη δίκη διαφθοράς της FIFA

Μάρτυρας στη δίκη διαφθοράς στις ΗΠΑ, που σχετίζεται με την FIFA, κατέθεσε χθες, για πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν σε πρώην αξιωματούχους του ποδοσφαίρου σε αντάλλαγμα, δικαιώματα τηλεόρασης και χορηγίας για διεθνή πρωταθλήματα, που είναι όλες καταγεγραμμένες.

Ο μάρτυρας, Σαντιάγκο Πένα, δήλωσε ότι ήταν οικονομικός διευθυντής στο αθλητικό μάρκετινγκ της Αργεντινής από το 2009 έως το 2015 και διατήρησε ένα αρχείο Excel που παρουσίασε στο δικαστήριο. Ανέλυσε λεπτομερώς τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ αξιωματούχους του ποδοσφαίρου στην CONMEBOL.
Κάθε ένας από αυτούς είχε ένα κωδικό όνομα με ονομασία αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως κατέθεσε ο Πένα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν. Η «Honda» ήταν ο Χουάν Ανχελ Ναπούτ, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Παραγουάης, και η «Fiat» ήταν ο Μανουέλ Μπούργκα, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Περού, είπε ο Πένα. Οι δύο άνδρες είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη, μαζί με τον Χοσέ Μαρία Μαρίν, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. Και οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ένοχοι.
Ο Πένα δήλωσε ότι οι πληρωμές κρατήθηκαν εκτός των βιβλίων της εταιρείας και είχαν καταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, για να ασκηθεί επιρροή στους προέδρους». Οι πληρωμές περιελάμβαναν μετρητά, τραπεζικά εμβάσματα και, στην περίπτωση του Νεπούτ, εισιτήρια συναυλιών και ένα σπίτι με ενοίκιο στην Ουρουγουάη αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.
Περιέλαβαν επίσης πληρωμή ύψους 750.000 δολαρίων στον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Εσκιβέλ, με την κωδική ονομασία «Benz», για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Ο Εσκιβέλ έχει παραδεχθεί την ενοχή του για καταγγελίες περί διαφθοράς στις ΗΠΑ.

  • FIFA

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις