Ομολόγησε δωροδοκία κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της FIFA

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας marketing “Traffic”, Ζοζέ Χαγουίλα, ομολόγησε ενώπιον δικαστηρίου ότι δωροδοκούσε αξιωματούχους της FIFA για να κερδίσει εμπορικά δικαιώματα μεγάλων διοργανώσεων.

Κατά την κατάθεσή του τη Δευτέρα στη δίκη τριών πρώην παραγόντων του ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, ο Βραζιλιάνος επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρίας από το Σάο Πάουλο, που είχε στην κατοχή της τα δικαιώματα από Copa América, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλων διοργανώσεων, υποστήριξε ότι “έκανα ένα λάθος, υπέπεσα σε σφάλμα και το μετανιώνω πάρα πολύ”.
Ο Χαγουίλα προστέθηκε στη μακρά λίστα μαρτύρων εναντίον της δράσης του πρώην προέδρου της CONMEBOL και πρώην αντιπροέδρου της FIFA, Χουάν Άνχελ Ναπούτ, του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Ζοζέ Μαρία Μαρίν, και του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Περού, Μανουέλ Μπούργκα.
Ο 74χρονος Βραζιλιάνος θεωρείται άνθρωπος “κλειδί” στην υπόθεση, για την οποία έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 40 παράγοντες του ποδοσφαίρου, που φέρονται να είχαν συστήσει κύκλωμα διαφθοράς και ξεπλύματος χρημάτων γύρω από την πώληση δικαιωμάτων προβολής και marketing ποδοσφαιρικών τουρνουά και αγώνων.
Ο Χαγουίλα έχει φτάσει σε συμβιβασμό με τις εισαγγελικές αρχές, χάνοντας 151.000.000 δολάρια στο πλαίσιο της συμφωνίας να παρέχει στοιχεία και αποδείξεις για να διευρυνθεί η αμερικανική έρευνα γύρω από την υπόθεση. Η δίκη του για τις κατηγορίες διαφθοράς που έχει αποδεχθεί ήδη είναι προγραμματισμένη για τις 23 Απριλίου.
Στην κατάθεσή του, που πραγματοποιήθηκε στα πορτογαλικά δια μέσω μεταφραστή, περιέγραψε πώς η εταιρία του και ακόμα δύο εταιρίες συνασπίστηκαν ώστε να καταβάλλουν 10.000.000 δολάρια σε δωροδοκίες για τον Τζέφρι Γουέμπ, τότε αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της CONCACAF, ώστε να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του Copa América Centenario που διεξήχθη το 2016. Ο Γουέμπ έχει αποδεχθεί την ενοχή του στις κατηγορίες και αναμένει την ποινή του σε δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018.
Στη δικαστική αίθουσα αναπαράχθηκαν για πρώτη φορά ηχητικά αποσπάσματα που καταγράφηκαν μετά από τη σύλληψή του το 2013, όταν συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI, φορώντας μικρόφωνο. Σε μία απομαγνητοφωνημένη συνομιλία με τον Ούγκο Χίνκις και τον γιο του, Μαριάνο Χίνκις, τους επικεφαλής της εταιρίας “Full Play” από την Αργεντινή, συζήτησαν τη δωροδοκία προέδρων διαφόρων εθνικών ομοσπονδιών.
Οι Χίνκις ανήκουν κι αυτοί στην ομάδα των κατηγορουμένων προσώπων και εταιριών και πέρυσι ένας Αργεντινός δικαστής αρνήθηκε την έκδοσή τους στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι κινείται ήδη ποινική διαδικασία εναντίον τους στην πατρίδα τους.

  • ΦΙΦΑ

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις