Μελέτη της ΟΥΕΦΑ για τους κινδύνους στα γήπεδα από τα πυροτεχνήματα

Τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων από την χρήση πυροτεχνημάτων καταδεικνύει μελέτη που διενεργήθηκε έπειτα από τη συνεργασία της UEFA με τους Φιλάθλους Ποδοσφαίρου Ευρώπης. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να βλάψουν οποιονδήποτε βρίσκεται στο γήπεδο είτε λόγω κακού χειρισμού

είτε λόγω δυσλειτουργίας.
Επιπλέον, ένα πυροτέχνημα μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο δέρμα ή στα ρούχα ενός ατόμου, φωτιά, τραυματισμό στο κεφάλι ή τα μάτια, προβλήματα σε όραση ή ακοή, ενώ ο καπνός είναι τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.
«Η χρήση πυροτεχνημάτων εμφανίζεται σε πάνω από 25% των αγώνων σε διοργανώσεις της UEFA και η νέα μελέτη αποδεικνύει μια για πάντα ότι δεν υπάρχει χώρος για πυροτεχνήματα στην κερκίδα των γηπέδων ποδοσφαίρου. Η μελέτη αναφέρει ότι τα πυροτεχνήματα είναι και συμπεριφέρονται σαν εκρηκτικά και δεν υπάρχει ασφαλής χρήση σε τόσο περιορισμένο χώρο.
Η UEFA τώρα εργάζεται για να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να κάνουν ό,τι ρεαλιστικά μπορούν για να μειώσουν τον κίνδυνο και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τα πυροτεχνήματα. Αυτό σημαίνει να δουλέψουμε μαζί και αποτελεσματικά γαι να αποτρέψουμε τη χρήση τους στα γήπεδα.
Η UEFA αναγνωρίζει ότι τα πυροτεχνήματα ίσως θεωρούνται μέρος της κουλτούρας των φιλάθλων σε μερικές χώρες. Πολλοί φίλαθλοι δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά μονομιάς. Αλλά το μήνυμα από αυτήν τη μελέτη είναι ξεκάθαρο: η χρήση πυροτεχνημάτων θέτει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των υπολοίπων φιλάθλων σε κίνδυνο.
Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τη χρήση πυροτεχνημάτων αποσκοπούν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επίθεση στην κουλτούρα των φιλάθλων», δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της UEFA για τα πυροτεχνήματα και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ολλανδίας, Μίχελ φαν Πράαχ.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις