Μαρκαριάν: «Μαύρη στάμπα στην ιστορία αν αποκλειστούμε»

Εάν η Εθνική δεν βρεθεί στα τελικά του Euro 2016 θα αποτελέσει πισωγύρισμα στα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, όπως τόνισε ο Σέρχιο Μαρκαριάν στην συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης με την Ουγγαρία την Κυριακή (29/03, 21:45 ΝΕΡΙΤ).

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την δουλειά που έκαναν οι παίκτες μου στην τακτική. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Ο αντίπαλος είναι καλή ομάδα. Ελπίζω οτι στο ματς θα φανεί το πάθος της Ελλάδας και το ταλέντο που έχουν».

Για τις πιθανότητες πρόκρισης: «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει νίκη αν δεν παίζεις καλό ποδόσφαιρο. Καλή άμυνα και καλή επίθεση. Αν το κάνουμε μπορούμε να αλλάξουμε τις κακές στιγμές που περάσαμε. Γενικά στο ποδόσφαιρο, υπάρχει η έκπληξη. Αλλά συνήθως κερδίζει αυτός που παίζει καλύτερα».

Για το ποσοστό επιτυχίας της προετοιμασίας: «Ο μαθηματικός στην οικογένεια είναι ο αδελφός μου. Πιστεύω οτι όταν είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα ξέρεις οτι δεν έχεις πολύ χρόνο. Το πρόγραμμα της δουλειάς, πρέπει να είναι ακριβέστατο. Να μην χάνεις χρόνο. Να κάνεις αυτό που είναι αναγκαίο. Αν τα καταφέρεις θα παίξεις τον αγώνα με αυτά που μπορείς να χάνεις. Εμείς δεν κάναμε ούτε 15 λεπτά φυσική κατάσταση. Κάναμε μόνο τακτική. Η μεθοδολογία της Εθνικής είναι διαφορετική από μία κανονική ομάδα. Στην Εθνική η πίεση είναι οτι περνάει η μέρα και πρέπει να κερδίζεις κάθε ώρα προπόνησης. Τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν τι θέλω. Να μην χάνουμε χρόνο».

Για το αν είναι η δυσκολότερή του δουλειά: «Δεν ξέρω. Δεν είχα ποτέ εύκολη δουλειά. Κλείνω 40 χρόνια στον χώρο και ποτέ δεν είχα εύκολη δουλειά. Είμαι αυτό που λένε… πυροσβέστης».

Για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα: «Πάντα σε αυτές τις συναντήσεις γίνονται τέτοιες ερωτήσεις. Εγώ σκέφτομαι να κάνω καλή άμυνα, να μην δώσω ευκαιρία στον αντίπαλο, να δημιουργήσουμε φάσεις για γκολ και να σκοράρουμε. Υπάρχει όμως και το στιλ. Μας αρέσει να έχουμε στιλ που γουστάρει ο κόσμος μας, αλλά σιγά σιγά. Οι παίκτες ξέρουν τί θέλει ο προπονητής. Ξέρουν το δρόμο για την άμυνα και το γκολ. Το πρόβλημα είναι ο αντίπαλος και το αν θα μας αφήσει να τα κάνουμε όλα αυτά».

Για το κλίμα που υπάρχει: «Ο αγώνας θα πει αν κάναμε καλή δουλειά. Εγώ ξέρω οτι κάναμε όσα μπορούσαμε. Δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό. Είμαι ευχαριστημένος, αλλά η πίεση του αντιπάλου θα δούμε πως λειτουργήσει. Εγώ περιμένω ένα καλο παιχνίδι από την Εθνική. Όταν κάνεις το πρόγραμμα, δεν υπάρχει χώρος για κακό κλίμα. Ο προπονητής δείχνει ηρεμία, οι παίκτες είναι και αυτοί ήρεμοι. Όταν περνάει ο χρόνος έχεις παίκτες που δεν είναι ευχαριστημένοι. Εκεί η απάντηση είναι η αγάπη. Έτσι έκανα πάντα στην ζωή μου. Το βλέπω πως αντέδρασαν οι παίκτες που είχα στην Ελλάδα. Με αντιμετωπίζουν τώρα με αγάπη. Μακάρι να γίνει το ίδιο και με τους τωρινούς παίκτες σε δέκα χρόνια».

Για το αν θα παίξει ο Κατσουράνης: «Είναι ειδικό παιχνίδι. Είναι τελικός. Αυτό το παιχνίδι έχει μεγάλη ιστορία. Το ξέρω από την αρχή της καριέρας του. Ξέρω οτι υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα δούμε. Είναι δική μου απόφαση. Θα δούμε. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να βοηθήσει. Είμαι ευχαριστημένος με την συμπεριφορά του».

Αν υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που έχει ως στόχο να ξεπεράσει η Ελλάδα: «Τα δύο παιχνίδια με Ουγγαρία, έχουν μεγάλη σημασία. Μόνο με αυτά τα δύο παιχνίδια μπορούμε να πάρουμε την 3η θέση. Για αυτό είναι τελικός για εμάς».

Για το αν θα είναι παθιασμένος: «Από την πείρα μου ξέρω οτι ο προπονητής πρέπει να μιλήσει δυνατά. Πρέπει να δώσει κίνητρο στους παίκτες. Να κάνει αυτό που κρίνει αναγκαίο. Αυτό το παιχνίδι δεν θέλει κάτι. Όλοι καταλαβαίνουν τί σημασία έχει. Όλοι ξέρουν οτι θα είναι μία μαύρη στάμπα στην ιστορία της ομάδας. Αν δεν πάμε στην Γαλλία θα είναι βήμα πίσω στην ιστορία της Εθνικής από το 2004. Σίγουρα θα προσπαθήσω να δώσω κίνητρο στους παίκτες, αλλά δεν θα κάνω θέατρο. Τα παιδιά ξέρουν οτι θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν δεν κερδίσουν».

Από την μεριά των παικτών στην συνέντευξη Τύπου έδωσαν το «παρών» οι Λάζαρος Χριστοπουλόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης και Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Ο Λ.Χριστοδουλόπουλος υπογράμμισε:

Για την προετοιμασία: «Ήταν μια καλή εβδομάδα για μας. Βρεθήκαμε ύστερα από καιρό, σε μία δύσκολη κατάσταση και είχαμε όρεξη για δουλειά και έναν καινούργιο προπονητή. Έχουμε φιλοδοξίες ξανά, δουλέψαμε καλά και ετοιμάσαμε το παιχνίδι. Κάναμε πράγματα που πρέπει να δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο».

Για την τακτική της Ελλάδας: «Έχουμε αναλύσει τον αντίπαλο, αλλά κάποια πράγματα τα κρατάμε για εμάς. Φυσικά και θέλουμε τη νίκη, αλλά πρέπει να την διεκδικήσουμε με μυαλό. Δεν πρέπει να μπούμε φουριόζοι. Προετοιμαστήκαμε για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό παιχνίδι και να φτάσουμε στη νίκη. Πρέπει να παίξουμε με μυαλό».

Ο Βασίλης Τοροσίδης ανέφερε:

Για τους αρκετούς τραυματίες:«Είχαν την ατυχία να τραυματιστούν και να λείψουν από ένα σημαντικό ματς όπως αυτό με την Ουγγαρία. Το μήνυμα που θέλω να τους στείλω όπως και στους Έλληνες φιλάθλους, είναι ότι όσοι θα παίξουμε και γι’ αυτούς, προκειμένου να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του ΕURO».

Για το αν υπάρχει φαβορί στον όμιλο: «Αυτές που έχουν τους περισσότερους βαθμούς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Εμείς είμαστε έμπειροι. Μπορούμε το 6 στα 6 για να πάρουμε την τρίτη θέση και να παίξουμε στα μπαράζ».

Για τη διάθεση που υπήρχε στην προετοιμασία: «Η ομάδα πάντα έχει διάθεση και οι παίκτες θέλουν να κάνουν προπόνηση. Σίγουρα, κάθε αλλαγή προπονητή, αλλάζει την ψυχολογία. Η Εθνική τουλάχιστον, πάντα είχε αυτή την διάθεση. Όλα τα παιχνίδια είχαν όρεξη και πάθος και φαινόταν με τις επιτυχίες που είχαμε, που ελπίζω να έρθουν και άλλες».

Για το αν τους έχει μάθει ο Μαρκαριάν: «Εννοείται οτι όταν έφυγε οι περισσότεροι παίζαμε στα χωριά μας. Έχει ένα μήνα που ανέλαβε. Μας είδε, μάζεψε πληροφορίες, έμαθε τον χαρακτήρα μας. Αυτό που πιστεύω είναι οτι αν εμείς παίξουμε με καρδιά και πάθος θα προκριθούμε, αν όχι θα αποκλειστούμε. Αυτό μας έλειπε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Το να ψάχνουμε τί έφταιξε είναι ένα τίποτα… Αυτό που έχω να πω ως Βασίλης οτι πρέπει να δείξουμε αυτά τα στοιχεία. Αν δεν τα δείξουμε και ο Μουρίνιο να έρθει, θα χάσουμε».

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δήλωσε:

Για Μαρκαριάν: «Οι στιγμές που ζήσαμε, είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Εμείς προετοιμαστήκαμε σε ξένο έδαφος γι’ αυτό το σημαντικό παιχνίδι. Ο προπονητής ζητάει συγκεκριμένα πράγματα και γνωρίζει τη νοοτροπία μας. Είναι ευχάριστος άνθρωπος και βοηθάει στο καλό κλίμα».

Για την κακή συγκομιδή της Ελλάδας: «Υπήρχαν μικρά προβλήματα που στη συνέχεια έγιναν ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο οι λεπτομέρειες μετράνε πολύ. Μετά το καλό καλοκαίρι στο Μουντιάλ, είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς και κάποια παιδιά αποχώρησαν. Με την έλευση νέου προπονητή, πήγαμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Δεν ήταν όμως αυτό που θέλαμε. Από σήμερα δεν πρέπει να κοιτάμε το παρελθόν και έχουμε παιχνίδια για να γυρίσουμε την κατάσταση και να τα καταφέρουμε. Πρέπει να ξεκινήσουμε από αύριο».

Για τους Στίβερς και Σάλαϊ, είπε: «Είναι καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Αύριο πιστεύω ότι θα βγάλουμε έναν πολύ καλό εαυτό στο γήπεδο».

Για το τι έλειψε από την Ελλάδα μέχρι στιγμής: «Πολλά δεν πήγαν καλά για μας. Εγώ θα σταθώ στο ότι η ομάδα πρέπει να έχει όρεξη και να είναι πεινασμένη. Δεν το είχαμε αυτό μέχρι τώρα και αυτό το ματς είναι τελικός. Πρέπει να μπούμε στον αγωνιστικό χώρο με όρεξη και να δείξουμε ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα».

Για το ότι η Ελλάδα όταν παίζει με την πλάτη στον τοίχο αποδίδει καλά:«Υπάρχει αυτό και το έχουμε δει στην Ελλάδα να γίνεται. Και δε μιλάω μόνο για το ποδόσφαιρο. Αυτή η ομάδα έχει αποδείξει ότι όσοι ήρθαν και όσοι έχουν φύγει, έχουν δώσει το 100%. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έκαναν και τα άλλα παιδιά, παίζοντας σε μεγάλες διοργανώσεις».

soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις