Από τον Πανθρακικό, σκόρερ στο «clasico»: Το παράξενο ταξίδι του Αλέις Βιδάλ (pics, vids)

Ποιο κοινό στοιχείο μπορεί να έχουν η Κομοτηνή, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, ο Πανθρακικός, ο Εργοτέλης, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, ο Εμίλιο Φερέρα, ο Λιονέλ Μέσι; Η απάντηση βρίσκεται στο όνομα «Αλέις Βιδάλ»!

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου του 2008, όταν στο γήπεδο της Κομοτηνής και για την πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, ο Βέλγος (τότε) προπονητής του Πανθρακικού, Εμίλιο Φερέρα, έριχνε στη «μάχη» με τον Εργοτέλη έναν δανεικό από την Εσπανιόλ 19χρονο Ισπανό κεντρικό μέσο, «κομμένο» στο παρελθόν από τις Ακαδημίες Ρεάλ Μαδρίτης & Μπαρτσελόνα, στη θέση του σκόρερ της ομάδας, Θέσαρ Ενρίκες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «γυρίσει» το παιχνίδι που ολοκληρώθηκε με σκορ 1-2, με τον σύλλογο της Θράκης να υποβιβάζεται στην δεύτερη κατηγορία τον Απρίλιο.

23 Δεκεμβρίου του 2017, ξανά στο 90ο λεπτό, ένας άλλος προπονητής επιλέγει να περάσει στον αγωνιστικό χώρο τον 28χρονο και διεθνή πλέον ποδοσφαιριστή της ιστορίας μας, τον Αλέις Βιδάλ. Αυτή τη φορά όμως λέγεται Ερνέστο Βαλβέρδε, εργάζεται στην Μπαρτσελόνα, ο αγώνας είναι ο σημαντικότερος της Ευρώπης, απέναντι στην «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας, και αντικαθιστά τον ακριβοπληρωμένο Σέρζι Ρομπέρτο. Δύο λεπτά αργότερα, ο άνθρωπος που δεν «έβγαλε» ούτε ένα 90λεπτο με τον Πανθρακικό, σκοράρει μετά από μπαλιά του ανεπανάληπτου Λιονέλ Μέσι για το 3-0 των Καταλανών μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

 To πέρασμα του από την Ελλάδα, οκτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μια στο Κύπελλο με περίπου 200 λεπτά συνολικά και τον Πανθρακικό να πέφτει κατηγορία… από τον χειμώνα, μπορεί να θεωρηθεί επιεικώς «απαρατήρητο». Ο Βιδάλ όμως δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στην ομάδα όπου ανήκαν τα δικαιώματά του, την Εσπανιόλ, και έπειτα από μια δύσκολη διετία στην CF Pobla de Mafumet, το «φυτώριο» της Χιμνάστικ Ταραγόνα, και στην δεύτερη ομάδα της Μάλαγα, βρήκε το «λιμάνι» του στην Αλμερία της δεύτερης κατηγορίας το καλοκαίρι του 2011. Μαζί της «έφτιαξε» το όνομά του, την βοήθησε τα μέγιστα να προβιβαστεί στην Primera Division το 2013 και αποχώρησε τελικά έναν χρόνο αργότερα για την φιλόδοξη Σεβίλλη, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ, αφήνοντας παρακαταθήκη 130 συμμετοχές και 19 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις στην επιτυχημένη και ώριμη τριετία του με την ερυθρόλευκη φανέλα.

H σεζόν του με τον σύλλογο της Ανδαλουσίας ήταν θριαμβευτική για τον Αλέις Βιδάλ, ο οποίος, αγωνιζόμενος κυρίως ως δεξιός οπισθοφύλακας, έπαιξε σε 47 αναμετρήσεις για πρωτάθλημα και Ευρώπη, κατέκτησε τον παρθενικό τίτλο της καριέρας του, το Europa League (βασικός στον τελικό της Βαρσοβίας με την Ντνίπρο), ενώ σημείωσε δύο γκολ και έδωσε ασίστ στο 3-0 επί της Φιορεντίνα στα ημιτελικά της διοργάνωσης, στην μεγαλύτερη ημέρα της καριέρας του μέχρι τη σημερινή. Τον Ιούνιο του 2015, η Μπαρτσελόνα εκταμίευσε 18 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της, ωστόσο λόγω του μεταγραφικού «εμπάργκο» στους Καταλανούς ξεκίνησε να αγωνίζεται από τον Ιανουάριο του 2016, κάνοντας ντεμπούτο σε ματς Κυπέλλου με την πρώην ομάδα του, την Εσπανιόλ (4-1).

 H αλήθεια είναι ότι η μεταγραφή του 26χρονου τότε μεσοαμυντικού, ο οποίος το καλοκαίρι του 2015 έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ισπανίας σε αναμέτρηση με την Λευκορωσία για τα προκριματικά του Euro 2016 (2-1), ορισμένες φορές μπαίνει στις λίστες με τις πλέον αποτυχημένες της Μπαρτσελόνα, ωστόσο παρά τον «εξοστρακισμό» του από τον Λουίς Ενρίκε την πρωταθληματική σεζόν 2015-16 και τις μόλις έξι συμμετοχές του στην Primera Division (με δύο τέρματα) πέρυσι λόγω του σοβαρού τραυματισμού στον αστράγαλο, ο Αλέις Βιδάλ είναι ακόμα κάτοικος «Καμπ Νου». Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δείχνει φέτος να τον εμπιστεύεται περισσότερο από τον προκάτοχό του, του δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής σε τρεις διοργανώσεις, παίρνει βοήθεια από τον έμπειρο πια Καταλανό ποδοσφαιριστή και στο «clasico» της 23ης Δεκεμβρίου μέσα στην Μαδρίτη δικαιώθηκε απόλυτα για την στήριξή του στο πρόσωπό του.

Από εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα στην Κομοτηνή και την ήττα του Πανθρακικού στο ματς με τον Εργοτέλη, μέχρι τον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα στο σημερινό ντέρμπι, με τον ίδιο να βάζει το κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 3-0 των Καταλανών, πέρασαν πάνω από 3.400 ημέρες. Το παράξενο ταξίδι του σκληροτράχηλου μπακ-χαφ από την Βαλς, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, είχε θετική κατάληξη και ό,τι και αν γίνει από εδώ και πέρα, το όνομά του έχει γραφτεί στην Ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. «Αλλά θέλει να παρατηρεί καλά και να έχει τα μάτια ανοιχτά σε όσα γίνονται πραγματικά στον κόσμο. Να γιατί δεν μπορεί να δώσει πολύ δυνατά την καρδιά του σε τίποτα ιδιαίτερο, πρέπει να έχει πάντα μαζί του κάτι από τον ταξιδιώτη που βρίσκει την ευχαρίστησή του στην αλλαγή και στο πέρασμα. Αναμφίβολα, ένας τέτοιος άνθρωπος θα περνά άσχημες νύχτες, κατά τις οποίες θα είναι κατάκοπος και θα βρίσκει κλειστή την πόρτα της πόλης που έπρεπε να του προσφέρει μια ανάπαυλα. Και η μέρα θα είναι σχεδόν χειρότερη από τη νύχτα. Έτσι μπορεί να συμβαίνει μερικές φορές στον ταξιδιώτη, αλλά στη συνέχεια, έρχονται σε αποζημίωση τα όμορφα πρωινά άλλων περιοχών και άλλων ημερών, όπου, από την αυγή, βλέπει στην ομίχλη των βουνών τον χορό των Μουσών να προχωρεί, χορεύοντας προς το συναπάντημά του», έτσι περιγράφει ο μέγιστος φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε τον γνήσιο «Ταξιδιώτη»… και κανένας αθλητής δεν το γνωρίζει καλύτερα από τον «δικό μας» Αλέις Βιδάλ…

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις