(Προ)τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα κόντρα στη Φινλανδία (20:00, ΕΡΤ1)

Σε μάχες… επιβίωσης στο Ευρωμπάσκετ μπαίνει από σήμερα η Εθνική. Οι ήττες από Γαλλία και Σλοβενία άφησαν πληγές, όχι μόνο ψυχολογικές αλλά και βαθμολογικές και τα δύο ματς, σήμερα με Φινλανδία (20:00, ΕΡΤ1, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sportfm.gr) και αύριο με Πολωνία είναι οι τελευταίες της ευκαιρίες για να μη χάσει την πτήση για την Κωνσταντινούπολη και πάρει αυτή της επιστροφής για την Αθήνα.

Στην πραγματικότητα το αποψινό ματς δεν είναι ζωής ή θανάτου. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν η ελληνική ομάδα ηττηθεί, θα της αρκεί μια απλή νίκη την Πέμπτη απέναντι στην Πολωνία για να προκριθεί (εκτός κι αν οι Πολωνοί κάνουν την έκπληξη απέναντι στην πολύ ανώτερη Γαλλία, οπότε θα μπλέξουμε σε ισοβαθμίες). Μάλιστα, όσοι τολμούν-παρά τα μη ενθαρρυντικά αποτελέσματα-να κοιτάζουν πέρα από τους «16», θα πουν πως είναι προτιμότερο για την Εθνική να τερματίσει τέταρτη για να μην συναντήσει στους «8» την Ισπανία (αν νικήσει την Κροατία σήμερα το απόγευμα) αντί να καταλάβει την τρίτη θέση που θα τη φέρει απέναντι στο σχεδόν μόνιμο «δήμιό» της.

Στο σημείο που βρίσκεται, ωστόσο, η Εθνική δεν μπορεί να κοιτάζει τόσο μακριά, παρά μόνο στο σήμερα. Όπου «σήμερα», η… Φινλανδία. Η ομάδα που νίκησε την Ελλάδα το 2013 καταστρέφοντας την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας βρίσκεται ξανά στο δρόμο μας και μάλιστα πολύ καλύτερη από τότε. Πλέον ο Πέτερι Κόπονεν δεν είναι μοναχός του, αλλά θα έχει στο πλευρό του τον 20χρονο ύψους 2,13μ. Λάουρι Μάρκανεν που σουτάρει σαν γκαρντ κι έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά και να τον αποκαλεί νέο Νοβίτσκι, ένα εξαιρετικό supporting cast ευκίνητων, παθιασμένων και εύστοχων παικτών, αλλά και ένα πλήθος 13.000 Φινλανδών που θα ουρλιάζουν στις κερκίδες της «Ελσίνκι Αρένα» σαν… λύκοι (όπως το παρατσούκλι της ομάδας τους). Κι ας είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή των γκαρντ Τζαμάρ Γουίλσον και Μίκο Κοϊβίστο, που τραυματίστηκαν στο 50λεπτο ματς με την Πολωνία. Για τη Φινλανδία, δε, νίκη σημαίνει σίγουρη πρόκριση, αφού με τρεις νίκες δεν θα απειλείται πλέον, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ακόμη κι αν κερδίσει δεν θα ησυχάσει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Για την Εθνική, που είχε χρόνο να ξεκουραστεί αλλά κυρίως να σκεφτεί και να προετοιμαστεί στο χθεσινό ρεπό, ζητούμενο είναι να βρει τον εαυτό της. Όχι για 10, 15 ή 20 λεπτά, αλλά σχεδόν για 40. Για τη θέληση των παικτών ουδείς αμφιβάλλει. Πλέον όμως είναι ώρα για πράξεις.

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις