Βιγιαφάνιες: “Ο ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ ήταν κανονισμένος από τους διαιτητές”

Από το Μπουένος Άιρες στο Αγρίνιο, έπειτα στην Αθήνα και τώρα στην Αλάνια. Με μια βαλίτσα στο χέρι ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Το Sport24.gr τον συνάντησε στην οικία του, την ώρα που συσκεύαζε σε κούτες τα τελευταία του πράγματα για την Τουρκία.

Εδώ και λίγες ώρες είναι κάτοικος της γειτονικής χώρας. Η μετακίνηση από τον Παναθηναϊκό στην Αλάνιασπορ δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ταχύτατα. Ο 26χρονος Αργεντινός εξτρέμ αποχαιρετά την Ελλάδα και το “τριφύλλι” με την τελευταία του μεγάλη συνέντευξη στη χώρα μας.

Οι προτάσεις από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο λόγος που είπε “όχι” σε αυτές, η γνώμη του για τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Αντρέα Στραματσόνι και τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ και ο ρόλος που έπαιξε κατά τον ίδιο η διαιτησία σε αυτόν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας της περυσινής σεζόν και το διαβατήριο που περιμένει για την Εθνική Ελλάδας.

– Άλλες παραστάσεις, νέα πόλη, νέα χώρα, νέες εμπειρίες. Πως έχουν κυλήσει οι πρώτες σου ημέρες στην Αλάνια και την Τουρκία;

“Προσπαθώ να γνωρίσω την πόλη, τους νέους μου συμπαίκτες, τον προπονητή και τον τρόπο που δουλεύει. Προσπαθώ να γνωρίσω τον κόσμο της Τουρκίας. Σιγά-σιγά, δεν θα γίνει αμέσως αυτό…”

– Ήσουν προετοιμασμένος για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό, αν και τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν γρήγορα;

“Αλήθεια, όλα έγιναν γρήγορα. Ήξερα ότι είχε έρθει η πρόταση, αλλά ποτέ δεν φαντάζεσαι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν τόσο γρήγορα από τη μία ημέρα στην άλλη. Χωρίς δηλαδή να μπορέσω να αγωνιστώ για τελευταία φορά μπροστά στον κόσμο του Παναθηναϊκού και να τον αποχαιρετήσω στο τελευταίο μου ματς. Επέστρεψα για να κανονίσω κάποια τελευταία διαδικαστικά θέματα με το σπίτι, το αυτοκίνητο, να μαζέψω τα πράγματα και να χαιρετήσω τους πρώην συμπαίκτες μου”.

– Μπήκε στο αεροπλάνο για Τουρκία κι αγωνίστηκες – ξεκίνησες και στο αρχικό σχήμα μάλιστα – μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που πάτησες το πόδι σου στην Αλάνια. Απότομη “προσγείωση”;

“Έφθασα την Παρασκευή και το Σάββατο έπαιξα με νέους συμπαίκτες, νέο προπονητή, νέα ομάδα. Λίγο παράξενο και πολύ δύσκολο. Δεν ήξερα ούτε τα ονόματα των συμπαικτών μου. Αλλά, ευτυχώς νικήσαμε και παίξαμε και καλά”.

Με περίμεναν Μανιάτης και Τζαβέλλας

– Μίλησες με τους δύο Έλληνες που βρίσκονται ήδη στην Αλάνιασπορ, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Γιώργο Τζαβέλλα;

“Όταν έφθασα ήταν εκεί και με περίμεναν. Με βοήθησαν και με βοηθούν πολύ. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί με έχουν κάνει να αισθάνομαι άνετα. Υπάρχει ένας Χιλιανός και τέσσερις Βραζιλιάνοι. Κι αυτοί θα είναι σημαντικοί για την προσαρμογή μου”.

– Η αποχώρηση από την Ελλάδα – πιο συγκεκριμένα από τον Παναθηναϊκό – ήταν λίγο σκληρή;

“Ναι, 3,5 χρόνια. Ήταν δύσκολη, πώς θα γινόταν αλλιώς; Σε αυτό το διάστημα έκανα φίλους, αληθινούς φίλους από την Ελλάδα. Είναι δύσκολο να αφήσεις έναν τόπο που έζησες 3,5 χρόνια, ανθρώπους που σε αγαπούν. Είναι από τα άσχημα πράγματα του ποδοσφαίρου. Ο,τι πρέπει να αλλάζεις μέρος, φίλους, σπίτι, αυτοκίνητο, τη ζωή σου. Είναι δύσκολο, αλλά είναι μέρος του αθλήματος. Το αποδέχεσαι και προσπαθείς να προσαρμοστείς το ταχύτερο δυνατό”.

– Μέσα σε αυτές τις δυσχερείς οικονομικά, διοικητικά κι αγωνιστικά συνθήκες ο κόσμος του Παναθηναϊκού σε αγάπησε, σε εκτίμησε, ίσως και να ταυτίστηκε μαζί σου ως τον ηγέτη που θα μπορούσε να πάρει την ομάδα στην “πλάτη” του σε κάποια ματς. Αισθάνεσαι πληγωμένος για ο,τι έγινε και δεν μπόρεσες να συνεχίσεις;

“Αρχικά, να πω ότι το όνειρό μου με τον Παναθηναϊκό ήταν να κατακτήσω έναν τίτλο. Να κερδίσω ένα πρωτάθλημα ή ένα Κύπελλο. Δεν έγινε. Μου έτυχε, αντίθετα, ένα κακό διάστημα του συλλόγου. Ο πρώτος χρόνος ήταν καλός, παίξαμε στην Ευρώπη. Ήταν κι αυτό έναν όνειρό μου παιδικό. Μετά ξεκίνησαν τα δύσκολα. Ακόμη και τότε προσπάθησα να δώσω ο,τι είχα, να βοηθήσω την ομάδα και νομίζω ότι το έκανα κατά κάποιο τρόπο. Ελπίζω ο κόσμος να με θυμάται γι’ αυτό. Για το γεγονός ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα”.

– Δεν ξέρω αν οφείλεται στην κοινή πατρίδα και γλώσσα, αλλά είχε μιαν ιδιαίτερη σχέση με τον Σεμπαστιάν Λέτο…

“Με τον Σέμπα, ακόμη και σήμερα, μιλάμε σε καθημερινή βάση. Είναι αδερφός μου. Με βοήθησε πολύ όταν έφθασα. Γνώριζε τον οργανισμό του Παναθηναϊκό. Τόσο εγώ, όσο κι αυτός αγαπάμε πολύ τον Παναθηναϊκό”.

– Ο πρώτος σου προπονητής στο “τριφύλλι” ήταν ο Αντρέα Στραματσόνι. Πώς τον κρίνεις;

“Με τον Στραματσόνι όταν ήρθα δεν έπαιζα. Ύστερα μου έδωσε παιχνίδια και λεπτά συμμετοχής. Πρωτίστως καλός άνθρωπος και δευτερευόντως καλός προπονητής. Με βοήθησε στον Παναθηναϊκό, αν και τα πράγματα δεν πήγαν καλά στην ομάδα υπό την τεχνική του ηγεσία κι έπρεπε να φύγει…”

Μεγάλος προπονητής ο Ουζουνίδης

– Έπειτα, έφθασε ο Μαρίνος Ουζουνίδης…

“Άλλαξαν όλα. Και για μένα. Ο Ουζουνίδης γνωρίζει την ομάδα, το πρωτάθλημα, τη χώρα. Γνωρίζει τον οργανισμό-Παναθηναϊκό. Με τον Ουζουνίδη έπαιξα ματς και συνεχόμενα μάλιστα. Θεωρώ πως το έκανα σε πολύ καλό επίπεδο. Κι απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε”.

– Αν υποθέσουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο εγγύς μέλλον, πιστεύεις ότι είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ξανά στους τίτλους;

“Ναι, είναι μεγάλος προπονητής. Ελπίζω η διοίκηση, ο πρόεδρος κι αυτοί που είναι δίπλα στον πρόεδρο να τον βοηθήσουν γιατί το αξίζει. Να έχει καλούς παίκτες, καλή ομάδα, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει και να βοηθήσει την ομάδα”.

– Το γκολ που έκρινε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι, θεωρείς, η κορυφαία σου στιγμή;

“Ήταν πολύ όμορφο. Είπα ότι και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν καλή, αλλά το γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν κάτι πολύ όμορφο. Για τον κόσμο, την τρέλα που τους προκάλεσε. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα μέρος του συλλόγου”.

Με τον ΠΑΟΚ ήταν κανονισμένο από τους διαιτητές

– Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά της περυσινής σεζόν ήταν για πολλούς ένα κομβικό σημείο στην ανώμαλη τροχιά που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα. Η ομάδα “έδειξε” τη διαιτησία ως υπεύθυνη για τον αποκλεισμό, εσύ που έπαιξες τι έχεις να πεις;

“Ξεκάθαρα η διαιτησία επηρέασε. Εμείς, τις μέρες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης, ξέραμε ότι οι διαιτητές θα ήταν μαζί τους. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τέτοια πράγματα, αλλά είναι κρίμα μια τόσο όμορφη χώρα, με τόσο όμορφο κόσμο, με τόσο όμορφο ποδόσφαιρο να έχει τέτοια πράγματα. Να προσπαθείς με πονηριά να ξεγελάσεις του διαιτητές, με “κανονισμένα” παιχνίδια, με διαιτητές να σφυρίζουν υπέρ της μίας μόνο ομάδας. Είναι κρίμα. Αυτό το ματς, όπως νομίζω όλοι ξέρουν, ήταν κανονισμένο από τους διαιτητές”.

– Ένιωσες αδικία, όπως λες σε εκείνο το ματς. Πώς ένιωσες εσύ και οι συμπαίκτες σου. Άλλο να το βλέπεις από την τηλεόραση ένα ματς κι άλλο να παίζεις…

“Ένιωσα ανίκανος. Σαν να μου πήραν τη δύναμη. Είναι πολύ άσχημο. Είναι άσχημα σε μια τέτοια χώρα να υπάρχουν αυτά τα πράγματα”.

Είχα πρόταση από ΑΕΚ και Ολυμπιακό

– Ο Χουλτ πήγε στην ΑΕΚ, ενώ παλαιότερα τον ήθελε και ο ΠΑΟΚ. Ο Μολέντο βρέθηκε μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ, ενώ το όνομά του ακούστηκε για Ολυμπιακό κι ΑΕΚ. Ο Κουρμπέλης κι αυτός ήταν ένα βήμα από τη μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκη. Εσύ είχες πρόταση από ελληνικές ομάδες;

“Είχα, αυτή τη σεζόν είχα δύο. Από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Αλλά και στις δύο είπα όχι. Γιατί έπαιζα στον Παναθηναϊκό και μου έμοιαζε έλλειψη σεβασμού να παίξω σε άλλη ελληνική ομάδα. Νομίζω ότι ήταν κι ένας τρόπος να ευχαριστήσω τον Παναθηναϊκό για το γεγονός ότι με εμπιστεύτηκε, που με επέλεξε και δεν μετανιώνω”.

– Είναι άσχημο για έναν ποδοσφαιριστή να πηγαίνει σε μια ξένη χώρα, να κάνει τη δουλειά του και να μην πληρώνεται τα συμφωνηθέντα. Το ίδιο θα λέγαμε κι αν ένας Έλληνας πήγαινε στην Αργεντινή και ήταν απλήρωτος. Πώς βιώσατε στο “τριφύλλι” αυτή την κατάσταση καθημερινά;

“Είναι δύσκολη κατάσταση. Αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο, προσπαθείς να τα ξεχάσεις”

– Η γνώμη σου για τον Γιάννη Αλαφούζο; Πότε κατάλαβες, ότι κάτι δεν πάει καλά;

“Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τον πρώην πρόεδρο, ή τον νυν. Αλλά, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να έχεις χρήματα. Πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι μια ομάδα, να διοικείς. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξέρεις ποδόσφαιρο, να ξέρεις για τους ποδοσφαιριστές, για τους προπονητές, για τους μάνατζερς, όλα αυτά”.

– Πιστεύεις ότι αυτή η ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν αν δεν υπήρχαν όλα αυτά – ας μιλήσουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες – θα μπορούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

“Ναι, σίγουρα ναι. Στα πρώτα δύο ματς έφυγε ο αρχηγός μας, ο Ζέκα. Τραυματίστηκε ο Λουσιάνο, έφυγε ο Τσάβες. Είχαμε πολλά προβλήματα. Έτσι έγιναν δύσκολα τα πράγματα για τον προπονητή, τους παίκτες. Εάν είχαμε την ομάδα στην αρχή της σεζόν υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και για την ομάδα. Αλλά και για εμάς του ίδιους. Τα προβλήματα, οι τραυματισμοί έκαναν τα πράγματα όπως είναι τώρα”.

– Ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες;

“Ο Λέτο ήταν ένας από καλύτερους που έπαιξα. Ο Ζέκα, επίσης. Για την προσωπικότητα που είχε εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Μάρκους, βέβαια. Ο Μπεργκ ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έχω παίξει”.

– Ο πιο δύσκολο αμυντικός, ατομικά;

“Δεν ξέρω… δεν μου έρχεται κάποιος τώρα. Στην Ελλάδα, βέβαια, υπάρχουν πολλοί καλοί αμυντικοί”.

– Τι θα σου λείψει περισσότερο από την Ελλάδα;

“Οι φίλοι, η Αθήνα. Η Γλυφάδα, κυρίως γιατί εδώ πέρασα τον περισσότερο χρόνο”.

– Θα επέστρεφες στον Παναθηναϊκό υπό ομαλές συνθήκες;

“Ναι. Είναι μια ομάδα που αγαπώ πολύ. Ο κόσμος με αγαπά πολύ. Εάν τα πράγματα είναι καλά, θα το έκανα”.

– Σε τι στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια που κάνεις για να αποκτήσεις ελληνική υπηκοότητα; Θα δούμε πέρα από την Αλάνιασπορ και στην Εθνική Ελλάδας συμπαίκτη των Μανιάτη και Τζαβέλλα;

“Το θέλω πολύ. Κάνω ο,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσω την υπηκοότητα. Κάναμε ο,τι ήταν δυνατό. Τώρα είναι στα χέρια του Υπουργείου, στις υπηρεσίες της Αθήνας και της Ρόδου. Δεν ξέρω πότε θα ληφθεί η απόφαση, θα τελειώσουμε με τη γραφειοκρατία και θα πάρω στα χέρια μου επιτέλους το διαβατήριο”.

sport24.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις