Γιατί καταρρέει ο Γκομίς μέσα στα γήπεδα! (pics & vids)

Ο Μπαφετιμπί Γκομίς κατέρρευσε ξαφνικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο εκτός έδρας ματς της Γαλατάσαραϊ με την Κασίμπασα, κάτι όμως που του συμβαίνει συχνά από μικρή ηλικία και οφείλεται κυρίως στο στρες!

Όσοι δεν ξέρουν το ιστορικό του τρομοκρατήθηκαν βλέποντας τον επιθετικό της Γαλατάσαραϊ, Μπαφετιμπί Γκομίς να σωριάζεται στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Κασίμπασα. Η ανακούφιση ήταν μεγάλη όταν τον είδαν να σηκώνεται έπειτα στα πόδια του και μάλιστα να συνεχίζει κανονικά το ματς σαν να μην συνέβη τίποτα!

Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τον Γκομίς, το περιστατικό δεν τους προκάλεσε φόβο. Είναι κάτι συνηθισμένο και του συμβαίνει συχνά από πολύ μικρή ηλικία. Ο ακριβής επιστημονικός όρος είναι vasovagal syncope και είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του όταν οι παλμοί της καρδιάς και η πίεση πέφτουν ξαφνικά, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην οξυγονώνεται.

Ο Γάλλος επιθετικός έχει αυτό το σύνδρομο από μικρή ηλικία, κάτι που τις περισσότερες φορές οφείλεται από υπερβολικό στρες. Άλλες αιτίες σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ο φόβος, οι ακραίες θερμοκρασίες, επίσης όταν κάποιος σηκώνεται απότομα ή ακόμα και τα έντονα συναισθήματα. Στην περίπτωση του Γκομίς πάντως το στρες σε συνδυασμό με την κούραση μπορεί έτσι ξαφνικά να τον ξαπλώσει στο έδαφος και μετά από λίγο να βρει τις αισθήσεις του και να σηκωθεί σαν να μην έγινε τίποτα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο αυτό δεν γιατρεύεται και απλά κανείς ζει με αυτό. Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες λιποθυμίας, πίνοντας ισοτονικά ποτά και κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής, ωστόσο κι αυτά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψουν την εκδήλωσή του, όπως στην περίπτωση του Γκομίς.

Πριν από τρία χρόνια σε ένα ματς της Σουόνσι με την Τότεναμ ο Γκομίς είχε επίσης καταρρεύσει ξαφνικά κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσα στο γήπεδο. Όλοι «πάγωσαν», με τον ίδιο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αλλά οι εξετάσεις να μην δείχνουν κάτι διαφορετικό, πέρα από το γνωστό θέμα που αντιμετωπίζει.

«Είναι κάτι με το οποίο ζει σε όλη του τη ζωή. Μπορούσε να μιλήσει και ήθελε μάλιστα να συνεχίσει στο παιχνίδι. Ο Μπαφετιμπί διαχειρίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύ άνετα. Αν το ιατρικό επιτελείο εκτιμούσε ότι θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, τότε δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να παίζει ποδόσφαιρο με τον τρόπο που το κάνει», είχε αναφέρει μετά το περιστατικό ο τότε τεχνικός της Σουόνσι, Γκάρι Μονκ.

Έτσι, λοιπόν, ο Γκομίς θα συνεχίσει κανονικά να παίζει ποδόσφαιρο και απλά θα αναστατώνει το κοινό, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του κάθε φορά που θα καταρρέει ξαφνικά στο χορτάρι, όταν το στρες θα τον καταβάλλει. Με μόνο κίνδυνο να… χτυπήσει το κεφάλι του!

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις