F1 GP Αυστραλίας: O Χάμιλτον στην pole!

Η διαφορά φαίνονταν οριακή μέχρι την τελική προσπάθεια στο Q3. Τότε τα πράγματα σοβάρεψαν με το Χάμιλτον να κάνει ένα γύρο απλησίαστο από τις Ferrari. 

Με βροχή το πρωί στις ελεύθερες δοκιμές όπου οι δυο Ferrari ήταν ταχύτερες ξεκίνησε η σημερινή μέρα στο Άλμπερτ Παρκ. Είναι φθινόπωρο τώρα στην Αυστραλία με τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τους 30 βαθμούς στο οδόστρωμα.

Το Q1 ξεκίνησε με όλους τους οδηγούς να επιχειρούν με την πιο μαλακή εκ των τριών διαθέσιμων γομών στη συγκεκριμένη περίπτωση την μωβ πάρα πολύ μαλακή της Pirelli (ultrasoft). Ο Ράικονεν ήταν ταχύτερος όλων στην πρώτη προσπάθεια, σε μια πίστα που ακόμη στις άκρες της και πάνω στα κερμπ είχε υγρασία από την πρωινή βροχή. Χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες για να καταφέρει ο Χάμιλτον να κάνει ταχύτερο χρόνο από τη Ferrari. Σε αντίθεση με το Βρετανό ο έτερος οδηγός της Mercedes, Βάλτερι Μπότας έδειχνε να έχει προβλήματα στο σετάρισμα του μονοθεσίου και μια νευρικότητα στα πατήματά του. Εκτός βρέθηκαν οι Sauber των Έρικσον, Λεκλέρκ, οι Toro Rosso των Χάρτλεϊ, Γκασλί και η Williams του Σιρότκιν.

Έβρεχε το πρωί στο Άλμπερτ Παρκ. Εδώ οι θεατές στον περίπατο στα πιτ (pit lane walkabout).

Στο ξεκίνημα του Q2 ήταν εμφανής η αδυναμία των ομάδων με υβριδική μηχανή Mercedes (Williams, Force India). Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν και οι McLaren Renault των Αλόνσο και Βαντούρν. Όπως είχαμε τονίσει και πριν το ξεκίνημα χτες Haas και Renault έδειξαν δυνατές και βρέθηκαν στην δεκάδα μαζί με τις τρεις κορυφαίες ομάδες, Mercedes, Ferrari, Red Bull. O Χάμιλτον ήταν ταχύτερος στην πρώτη προσπάθεια, ο Φέτελ ήταν όμως τελικά που έσπασε το φράγμα του 1:22 και σημείωσε την κορυφαία επίδοση στο Q2. Ήταν σαφές εδώ πως η Ferrari είχε την ταχύτητα να διεκδικήσει θέση στην πρώτη σειρά της εκκίνησης. Στη Red Bull χρησιμοποίησαν την πολύ μαλακή γόμα (κόκκινο σιρίτι) προκρίθηκαν μ’ αυτή και αύριο θα εκκινήσουν τον αγώνα μ’ αυτή. Λογικά ο Φερστάπεν θα βρεθεί να οδηγεί την κούρσα με αυτή τη γόμα όταν οι τρεις ταχύτεροι μπουν μπροστά του για αλλαγή ελαστικών ενώ ερωτηματικό είναι αν μπορεί βάζοντας τη μαλακή γόμα να κάνει μόνο μια αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος όλες οι γόμες είναι πιο μαλακές από πέρυσι. Η φετινή Soft είναι ανάλογη της περσινής Super Soft.


Το ξεκίνημα του Q3 σημαδεύτηκε από το ατύχημα του Βάλτερι Μπότας
στα φρένα για το πρώτο σικέιν. Ο Φινλανδός έχασε τον έλεγχο πατώντας στο κερμπ, το πίσω μέρος γλίστρησε, δεν ήταν δυνατό να το ελέγξει και χτύπησε τη Mercedes στα προστατευτικά στην έξοδο της στροφής. Η προσπάθεια τελείωσε εκεί για το Μπότας ήταν μια άτυχη στιγμή που τον φέρνει στην 10η θέση της αυριανής εκκίνησης. Βγήκε κόκκινη σημαία μέχρι να καθαριστεί από τα συντρίμμια η πίστα. Ο Χάμιλτον με την άλλη Mercedes ήταν οριακά πιο γρήγορος από τους Φέτελ και Φερστάπεν στην πρώτη προσπάθεια. Στη δεύτερη όμως η Mercedes έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Ο Χάμιλτον ήταν 6 δέκατα πιο γρήγορος από το δεύτερο Κίμι Ράικονεν, απογοητεύοντας τους τιφόζι. Οι Ferrari βρέθηκαν μπροστά από τις Red Βull ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρικιάρντο έχει και ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση καθώς δεν επιβράδυνε αρκετά σε κόκκινη σημαία χτες. Αξιοσημείωτη η προσπάθεια του Μάγκνουσεν που έφερε τη Haas στην 6η θέση και αύριο θα εκκινήσει 5ος λόγω της ποινής στο Ρικιάρντο (8ος). Είναι η καλύτερη θέση εκκίνησης στην ιστορία της Haas.

Μετά το πέσιμο της καρό σημαίας ακούσαμε το Χάμιλτον να λέει: «Η καρδιά μου είναι σε αγωνιστικό παλμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αυστραλούς για την υποστήριξή τους, είμαι ευχαριστημένος ήταν πολύ καλός γύρος. Πάντα αναζητώ την τελειότητα και σήμερα έφτασα όσο πιο κοντά μπορούσα».

Από την πλευρά του ο Ράικονεν σημείωσε: «Η διαφορά είναι μεγάλη. Είμαστε χαρούμενοι για τη θέση που ξεκινάμε αλλά έχουμε ακόμη πολύ δουλειά».

Ο Φέτελ συμπλήρωσε: «Έχασα χρόνο στη στροφή 13 προσπαθώντας να φρενάρω πιο αργά. Νομίζω ότι σε ρυθμό αγώνα η διαφορά είναι μικρή ίσως μας δοθεί η ευκαιρία στην εκκίνηση. Είναι καλό αποτέλεσμα για την ομάδα».

Αξίζει να τονιστεί η αναβάθμιση στο τηλεοπτικό προϊόν με νέα πολύ καλά γραφικά που βοηθούν στην απεικόνιση του τι συμβαίνει. Επιπλέον ο ήχος στα on board πλάνα είναι πολύ καλύτερος χάρη στο ειδικό μικρόφωνο που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις εξατμίσεις. Τέλος τα on board πλάνα λόγω Halo δίνονται πλέον από την κάμερα που βρίσκεται στην εισαγωγή αέρα του θερμικού κινητήρα. Οι νέες κάμερες κάνουν διαφορά δίνοντας πραγματική αίσθηση της ταχύτητας. Χαρακτηριστικό το πλάνο στην έξοδο του πρώτου σικέιν.

Η εκκίνηση του πρώτου αγώνα της χρονιάς θα δοθεί αύριο στις 08:10 ώρα Ελλάδος (Cosmote) . Θυμίζουμε πως τα ξημερώματα αλλάζει η ώρα, πάνε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.

Συνολικά η τελική κατάταξη ήταν:

protothema.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις