«Πληρώνουμε για να παίζουν ποδόσφαιρο ένα μάτσο λεσβίες»

Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή (15/5) έρευνα για συνεδρίαση της Ιταλικής Ερασιτεχνικής Λίγκας (LIND), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Λίγκας, Φελίτσε Μπελόλι, κατά τη διάρκειά αυτής, φέρεται να δήλωσε:…

«Αρκετά! Δεν μπορούμε να μιλάμε πάντα για το πως θα δώσουμε χρήματα σε ένα μάτσο λεσβίες». Την ίδια μέρα, ο Μπελόλι, διέψευσε τα όσα είχαν καταγραφεί στα πρακτικά, δηλώνοντας στην Ιταλική Gazzeta dello Sport, ότι δεν υπάρχει η υπογραφή του σε εκείνα, διότι ο καθένας μπορεί να τα τροποποιήσει, αφού όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Από εκείνη τη στιγμή, πέντε μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ο Μπελόλι χρησιμοποίησε αυτή τη φράση. Μία εξ αυτών ήταν και η Σόνια Πεσότο, πρώην παίκτρια και μέλος του συμβουλίου που φροντίζει το ποδόσφαιρο των γυναικών για την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Πεσότο υποστήριξε ότι ήταν στη συνεδρίαση και πως ο Μπελόλι είχε πει όσα αναφέρονται στα πρακτικά, ενώ τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθεί και από τη θέση του ως πρόεδρος της Εθνικής Ερασιτεχνικής Λίγκας.

Η Λουίζα Ριτσιτέλι, πρόεδρος της Εθνικής Ενώσεως Γυναικών Αθλητριών της Ιταλίας, συμφώνησε ότι ο Μπελόλι πρέπει να παραιτηθεί, ενώ δήλωσε στην Ιταλική Tutto Sport: «Δεν θεωρούμε ότι η λέξη λεσβία είναι προσβλητική, αλλά στο πλαίσιο αυτό είναι απαράδεκτη και ομοφοβική». Επίσης, η παίκτρια της Βερόνα και της Εθνικής Ιταλίας, Πατρίσια Πάνικο, ανέφερε πως αν ο Μπελόλι είχε πει όσα αναγράφονται στα πρακτικά της συνεδρίασης, τότε εκείνος είναι «φαλλοκράτης, σεξιστής και αδαής».

Ο Μπελόλι αρνήθηκε για δεύτερη φορά την περασμένη Τετάρτη (20/5) να παραιτηθεί, διατηρώντας την αρχική του θέση και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, ζήτησε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. Τα μέλη της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπελόλι και αυτός αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο τελικός του Ιταλικού Κυπέλλου Γυναικών ανάμεσα στη Μπρέσια και την Ταβανιάκο, του οποίου η διεξαγωγή ήταν στον αέρα, λόγω των απειλών από τις παίκτριες των δύο ομάδων για απεργία (αυτό ίσχυε σε περίπτωση που ο Μπελόλι παρέμενε στη θέση του προέδρου), θα πραγματοποιηθεί αύριο (Σάββατο, 23/5), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το Γυναικείο Ποδόσφαιρο στην Ιταλία είναι υπό την προστασία του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Οι πρώτες αναφορές από την Ιταλία κάνουν λόγο για αλλαγές στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο με πιο σημαντική αυτή της δημιουργίας μιας νέας και ανεξάρτητης ομοσπονδίας, η οποία θα υπάγεται απευθείας στην Ιταλική Ομοσπονδία. Αν τελικά αυτό γίνει πράξη, τότε το Γυναικείο Ποδόσφαιρο της Ιταλίας θα κάνει ένα βήμα προς τον επαγγελματισμό.

Δημήτρης Μπιτολάς

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις