Λουτσέσκου: «Ο ΠΑΟΚ όπως τον ονειρεύομαι!»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανοίγει τα χαρτιά του στο SDNA! Η σεζόν που πέρασε, οι παίκτες που πορεύθηκε μαζί τους, οι δανεικοί που επιστρέφουν, οι λύσεις που έπρεπε να βρεθούν. Ο Ρουμάνος τα βάζει όλα κάτω και δίνει το στίγμα του… νέου ΠΑΟΚ, όπως εκείνος τον ονειρεύεται!

Ιδανικό φινάλε για έναν προπονητή που μπήκε με το «καλημέρα» στα βαθιά, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά στο τέλος της σεζόν άκουσε τον πρόεδρο της ομάδας να του κάνει δώρο ανοιχτό μπάτζετ και να του ζητάει να… χτίσει άμεσα τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν. Μια ομάδα που θα έχει στόφα νικητή και θα πρωταγωνιστεί στο γήπεδο. Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου οι βάσεις έχουν ήδη μπει, πλέον χρειάζονται τρεις με τέσσερις ποιοτικές πινελιές προκειμένου να δει τον ΠΑΟΚ όπως τον ονειρεύεται.

Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, έμαθε να «σπάει» όπως λέει το μυαλό του για να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν. Άλλωστε γι΄αυτό βρισκόταν στον ΠΑΟΚ, γι΄αυτό ένιωσε να τον πιέζουν, όπως παραδέχεται στη συνέντευξή του στο SDNA. Και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Ο Ρουμάνος προπονητής υποκλίνεται ονομαστικά στους παίκτες του, αποκαλύπτει μια απίθανη ιστορία με τον Πρίγιοβιτς, χαράζει την μεταγραφική πολιτική της ομάδας και δίνει προβάδισμα – επιστροφής στον ΠΑΟΚ σε δυο δανεικούς ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο SDNA:

– Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας αναφορικά με το πως θα είναι ο ΠΑΟΚ της επόμενης περιόδου;

«Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τη συνοχή του συνόλου, όσους περισσότερους παίκτες γίνεται. Και αυτό γιατί ξέρουν τον τρόπο δουλειάς, την φιλοσοφία και τον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει όλη τη χρονιά. Όταν ξεκινάς να έχεις περισσότερες από τέσσερις αλλαγές σε ένα γκρουπ, τότε ήδη προετοιμάζεις μία νέα ομάδα, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη χημεία της ομάδας. Θέλω να την διατηρήσω και να ανεβάσω την ποιότητα της ομάδας. Υπάρχουν μάξιμουμ τέσσερις περιπτώσεις ποιοτικών παικτών που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε αυτά τα στοιχεία».

– Στην πρόσφατη γιορτή του ΠΑΟΚ, ο κ. Σαββίδης είπε πως το μπάτζετ θα είναι απεριόριστο για μεταγραφές. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Χρειάζεται να κρατήσουμε την ισορροπία. Να βρούμε καλές ευκαιρίες και να είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε το επίπεδο της ομάδας. Όλοι έχουμε έναν στόχο, να παίξουμε στους ομίλους του Champions League. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε όσα πετύχαμε. Έχουμε τρεις – τέσσερις περιπτώσεις παικτών που θα μας ανεβάσουν το επίπεδο, την ποιότητα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ήδη έχουμε στην ομάδα».

– Σε ποιες θέσεις κρίνετε με βάση την εικόνα που έχετε για την ομάδα σας πως θα χρειαστεί ενίσχυση;

«Δεν θα μιλήσω για θέσεις, δεν είναι δίκαιο. Είμαστε ακόμα στην αρχή της στρατηγικής μας ενόψει της νέας σεζόν. Παρ’ όλα αυτά αυτό που μπορώ να πω είναι να βελτιωθούμε σε 3-4 θέσεις. Δεν σημαίνει πως θα φύγουν παίκτες από αυτές τις θέσεις. Αλλά θα τις ενισχύσουμε. Το σύνολο είναι το σημαντικό, τη νέα χρονιά έχουμε τρεις διοργανώσεις και στόχος μας είναι να μπούμε στους ομίλους του Champions League. Άρα θα χρειαστούμε να έχουμε παίκτες υψηλού επιπέδου στην ποιότητα και να συμπληρώσουμε στοιχεία που μας λείπουν».

– Πότε θα θέλατε το ρόστερ της νέας σεζόν να έχει ολοκληρωθεί;

«Το ιδανικό θα ήταν στην προετοιμασία να έχουμε το 90% των παικτών μας. Και μετά να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ευκαιρία ή κάτι άλλο που να μπορούμε να αποκτήσουμε μέχρι το τέλος των μεταγραφών».

– Ποιες οι σκέψεις σας σχετικά με τον σχηματισμό που θα έχει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του τη νέα χρονιά; Θα διατηρηθεί το ίδιο ή θα έχετε αλλαγές;

«Φέτος σε φάση επίθεσης παίζαμε 4-4-2 ξεκάθαρα. Όταν πηγαίναμε πίσω χωρίς τη μπάλα, παίζαμε 4-4-1-1 ή και 4-5-1, στην ανάπτυξη από πίσω έχουμε 4-3-3, στο μισό του γηπέδου έχουμε πολλές αλλαγές λόγω των κινήσεων των παικτών. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει η δυναμική και κάθε ενέργεια σε φέρνει σε διαφορετικό σύστημα. Το σημαντικό είναι να διατηρείς τη φιλοσοφία σου ως ομάδα. Δεν μου αρέσει να λέω ότι θα αλλάξουμε, γιατί αλλάζουμε πράγματα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο τρόπος που παίζουν οι παίκτες. Θέλουμε να πιέσουμε, αυτό είναι σημαντικό για τη φιλοσοφία μου. Να έχουμε καλή επιθετικότητα, να σπάμε την πίεση του αντιπάλου, μας αρέσει η ανάπτυξη από πίσω, να χαλάμε την ισορροπία του αντιπάλου και να κάνουμε επίθεση στην πλάτη τους, με καλή κίνηση. Αυτά είναι σε γενικότερο πλαίσιο όσα ζητάω».

– Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τέσσερις τερματοφύλακες υψηλού επιπέδου; Θα υπάρξουν προσθήκες ή αποχωρήσεις σε αυτό το γκρουπ;

«Ίσως υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτό το γκρουπ».

– Tη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν 23 παίκτες που αγωνίζονται δανεικοί σε άλλες ομάδες. Ποιες οι σκέψεις σας γι’ αυτούς;

«Έχουμε πολύ καλή εικόνα από όλους και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν θα υπάρξουν πολλές αλλαγές, αλλά πιθανόν 2-3 από αυτούς θα επιστρέψουν. Ένας από αυτούς πιθανόν να είναι ο Γιαννούλης. Για τους άλλους θα βρούμε μία νέα κατάσταση. Η φιλοσοφία μου είναι να υπάρχουν 23-24 παίκτες σε πολύ υψηλό επίπεδο και δύο παίκτες που θα έρχονται από την ακαδημία συν τρεις τερματοφύλακες».

– Η επιστροφή των δανεικών παικτών στον ΠΑΟΚ λογίζονται ή όχι στις προσθήκες που θέλετε να κάνετε τη νέα χρονιά;

«Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Δεν θέλω να μπω ακόμη σε ονόματα είναι νωρίς. Και δεν είναι η δουλειά μου στην παρούσα φάση. Είναι δουλειά της διοίκησης. Η ομάδα μας δεν έχει επιθετικούς παίκτες για να “κλέψουν” εύκολα μπάλες, ατομικά μιλώντας, δουλέψαμε με συνοχή γι΄αυτό τα καταφέραμε. Οδηγηθήκαμε για να δουλέψουμε περισσότερο από το φυσιολογικό. Και χρειαζόμαστε έναν τέτοιον παίκτη. Πιθανόν πριν ήταν ο Τσίμιροτ. Αλλά χρειαζόμαστε και παίκτη που μπορεί να παίξει με τη μπάλα, που μπορεί να δώσει ποιότητα. Δεν χρειαζόμαστε παίκτη που απλά θα πάρει τη μπάλα. Αυτοί είναι παίκτες για χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα. Θα πρέπει και συζητήσαμε πάνω σε αυτό, να υπολογίζουμε σε παίκτες, που θα είναι ένα γκρουπ. Αν κάποιος τραυματιστεί και μείνει έξω για τρεις μήνες. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

– Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις παικτών, για παράδειγμα ο Μακ που αγωνίζεται ως δανεικός στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει κάποια απόφαση σχετικά με το μέλλον του;

«Είναι μία συζήτηση ευαίσθητη και θα προτιμούσα να μην αναφερθώ. Είναι μία κουβέντα που θέλω να αναφερθώ με τον κ. Σαββίδη».

– Ποια είναι η άποψή σας για τον Ουάρντα και ποια η απόφαση που υπάρχει για εκείνον;

«Πολύ καλός παίκτης αυτήν την σεζόν. Πολλά γκολ, πολλές κρίσιμες και σημαντικές ενέργειες. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας την πιθανότητα να μείνει μαζί μας αυτήν την σεζόν».

– Ποιον παίκτη θα ψηφίζατε ως τον MVP της φετινής χρονιάς;

«Είναι μία έξυπνη ερώτηση, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις έναν όταν έχεις ένα ισχυρό σύνολο. Ο Βαρέλα για παράδειγμα ήταν ένας παίκτης που πολλοί έλεγαν πως δεν μπορεί να κάνει καλή ανάπτυξη και αυτό που είδα εγώ είναι πως ήταν ο κορυφαίος αμυντικός στο να κάνει ανάπτυξη. Κοντά του ήταν και ο Κρέσπο. Για μένα είναι οι καλύτεροι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις