Τα σενάρια για τα χρέη του Ηρακλή

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Φάνη Τουτζιάρη στο Metropolis 95,5 ήταν απόλυτα κατατοπιστική και περιεκτική ως προς το μέλλον του ποδοσφαιρικού Ηρακλή.

Ο βετεράνος επιθετικός του Ημίθεου είπε πως μέσα στις επόμενες περίπου 40 ημέρες κρίνονται όλα. Και το «όλα», αφού τελείωσε επιτυχώς το αγωνιστικό, έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα και αλληλένδετα ζητήματα.

Ο Ηρακλής πρέπει να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Βασικό και προαπαιτούμενο σε όποια περίπτωση-σενάριο ακολουθήσει. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ο Ηρακλής (το ερασιτεχνικό σωματείο συγκεκριμένα) μέχρι σχετικά πρόσφατα, περίπου μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν είχε το δικαίωμα να προχωρήσει στη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Για έξι μήνες από την ουσιαστική διάλυση της ΠΑΕ αυτό το δικαίωμα διατηρούσε ο μεγαλομέτοχός της, Σπύρος Παπαθανασάκης. Δεν το άσκησε και το «μπαλάκι» πέρασε στα χέρια του Ιδρυτικού. Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης χρειάζεται ένα διάστημα σίγουρα 3 μηνών, ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά και ο άνθρωπος που θα οριστεί εκκαθαριστής.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με  τα χρέη. Από την εκκαθάριση και τα χρέη θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το ιδιοκτησιακό της νέας ΠΑΕ, το αν δηλαδή θα προκύψει επενδυτής. Η εκκαθάριση και τα τρία σενάρια για τα χρέη δημιουργούν σταυροδρόμι μέλλοντος για τον Ηρακλή.

Η «μάχη» να ισχύει ότι και για την Παναχαϊκή

Η Παναχαϊκή κατάφερε πέρσι να εκμεταλλευτεί νόμο που προέβλεπε στο ερασιτεχνικό σωματείο της την ίδρυση νέας ΠΑΕ η οποία δεν θα βαρύνεται για χρέη και οφειλές του παρελθόντος. Έχει μείνει στη συνείδηση του κόσμου ως διάταξη ευνοϊκή στους Πατρινούς από πλευράς Βασιλειάδη (φωτό), οι οποίοι επρόκειτο να είναι οι τελευταίοι που την εκμεταλλεύτηκαν.

Για τον Ηρακλή είναι το σενάριο που δίνουν «μάχη» στη Μίκρα για να επιβεβαιωθεί. Να ισχύσει δηλαδή και φέτος η συγκεκριμένη διάταξη. «Διαχρονικά μόνο στον Ηρακλή εφαρμόζονται εξοντωτικοί νόμοι και δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλο» λένε και όχι άδικα οι «κυανόλευκοι» και φυσικά θα δώσουν «μάχη» για να ισχύσει και φέτος η συγκεκριμένη διάταξη.

Η ισχύ των άρθρων του ΚΑΠ για ποδοσφαιρικές οφειλές

Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις στον ΚΑΠ σχετικά με τα χρέη των υπό ίδρυση νέων ΠΑΕ προερχόμενα από ερασιτεχνικά σωματεία, δημιούργησαν την αίσθηση πως θα περιοριστούν αισθητά. Θα αφορούν δηλαδή στις χαρακτηριζόμενες «ποδοσφαιρικές οφειλές» και μάλιστα σε ποσοστό 50%.Αν τελικώς υπερισχύσει αυτό το σενάριο, η νέα ΠΑΕ θα έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει κατά το ήμισυ το ποσό που θα προκύψει από τις κερδισμένες προσφυγές-διεκδικήσεις ποδοσφαιριστών, προπονητών και ατζέντηδων, όπως και τα αντίστοιχα ποσά προς τις διοργανώτριες αρχές (ΕΠΟ, Λιγκα, ΟΥΕΦΑ κτλ) εφόσον υπάρχουν. Στη Μίκρα αισιοδοξούν πως αν τελικώς η υπόθεση κατασταλάξει σ’ αυτό το σενάριο, θα προκύψει ένα ποσό οφειλών περίπου στις 400.000 ευρώ συνολικά, το οποίο εκτιμάται πως ρυθμιζόμενο μπορεί να μηδενίσει.

Ο εφιάλτης των χρεών και το ηθικό απαγορευτικό

Το χειρότερο σενάριο όλων θα είναι να μην υπερισχύσει τίποτα από τα δύο παραπάνω. Στη νομοθεσία προβλέπεται η επαναφορά στο 100% των χρεών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών προς το Δημόσιο. Σ’ αυτή την περίπτωση κοινώς, η νέα ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 2 εκ. ευρώ «κληρονομώντας» όλα τα χρέη.

Πέραν του ότι είναι αδύνατο στη Football League, δίχως έσοδα και με τέτοιο οικονομικό βάρος να προχωρήσει η ομάδα, υπάρχει το «ηθικό απαγορευτικό» που νιώθουν και έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή όσοι βρίσκονται στον σημερινό Ηρακλή. Αν ισχύσει το εφιαλτικό αυτό σενάριο, θα κληθούν να πληρώσουν ουσιαστικά τα χρέη του Παπαθανασάκη, κάτι που δεν θέλουν να κάνουν επουδενί…

metropolis.gr

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις