Πράξη δεύτερη απόψε στους τελικούς της Α1

Το σασπένς κλιμακώνεται στους τελικούς της Α1. Μετά το break του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και το αήττητο του Παναθηναϊκού την Κυριακή, οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν τη δεύτερη νίκη που θα τους φέρει αγκαλιά με τον τίτλο, οι δε «πράσινοι» αναζητούν αντίδραση για να ξαναφέρουν το πλεονέκτημα έδρας στη δική τους πλευρά. Απόψε (19:00, COSMOTE Sports 4, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sportfm.gr) έρχεται η δεύτερη πράξη των τελικών στο ΣΕΦ.

Έτοιμοι για το 2-0 και μισό πρωτάθλημα
Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν άριστα πως για να έχει αξία το break της Κυριακής θα χρειαστεί να κερδίσουν και απόψε στο ΣΕΦ. Αν τα καταφέρουν, θα αγκαλιάσουν το πρωτάθλημα αφού μόλις μια φορά στα 25 προηγούμενα χρόνια έχει ανατραπεί 2-0 στους τελικούς, έστω και με τους ίδιους τους «ερυθρόλευκους» θύματα το 2002 απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θεωρεί πως η ομάδα του έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ακόμη και από το πρώτο ματς. Περιμένει ανάλογη βοήθεια από όσους πατήσουν παρκέ και προσδοκά να δει σε καλύτερη βραδιά Σπανούλη και Πρίντεζη που είχαν συνολικά 6 πόντους με 1/11 σουτ την Κυριακή, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι Πειραιώτες θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν με τους ηγέτες τους εκτός κλίματος αγώνα. Είναι δεδομένο πως το πλάνο με αλλαγές στην άμυνα θα διατηρηθεί, αλλά αυτή τη φορά θα απαιτηθεί πολύ καλύτερη συγκομιδή ριμπάουντ αφού ο Παναθηναϊκός είχε 17 επιθετικά την Κυριακή κερδίζοντας πολλές έξτρα κατοχές (άσχετα αν δεν τις αξιοποίησε). Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, η διοίκηση της ΚΑΕ έχει καλέσει τον κόσμο που θα κατακλύσει το ΣΕΦ να έχει κόσμια συμπεριφορά για να μην πληγεί η προσπάθεια της ομάδας, καθώς στις τάξεις του Ολυμπιακού θεωρούν πως ίσως οι «πράσινοι» βρουν την παραμικρή αφορμή για να φύγουν από το γήπεδο.

Αποφασισμένοι για αντίδραση
Στον Παναθηναϊκό υπάρχει ασφαλώς απογοήτευση και προβληματισμός για την ήττα στον πρώτο τελικό. Ό,τι με κόπο έχτιζε όλη τη σεζόν η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ γκρεμίστηκε σε μια βραδιά και πλέον είναι υποχρεωμένη να κερδίσει τουλάχιστον μια φορά στο ΣΕΦ για να κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα. Παρά τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας οι «πράσινοι» πιστεύουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Άλλωστε στις δώδεκα σερί σεζόν που έχουν προηγηθεί με τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό έχουν κερδίσει στο ΣΕΦ σε οκτώ διαφορετικές χρονιές μετρώντας συνολικά εννιά νίκες στο Φάληρο. Ασφαλώς θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλά σε σχέση με το Game 1 για να έρθει η ισοφάριση. Και τακτικά (απέναντι στο πλάνο Σφαιρόπουλου που βραχυκύκλωσε τον Παναθηναϊκό) και ομαδικά και ατομικά. Οι «πράσινοι» δύσκολα θα έχουν καλύτερη τύχη αν επαναλάβουν τα τραγικά ποσοστά του πρώτου αγώνα (24/37 βολές, 13/32 δίποντα, 5/29 τρίποντα) ή αν έχουν μόλις 8 ασίστ. Το ίδιο θα συμβεί κι αν εμφανιστούν ξανά σε κακή βραδιά παίκτες-βαρόμετρα όπως οι Καλάθης και Γκιστ ή αν δεν έρθουν βοήθειες από Ρίβερς, Λεκαβίτσιους και Λοτζέσκι. Είναι ακόμη άγνωστο, αλλά σίγουρα πιθανό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να συνοδεύσει την αποστολή της ομάδας στο ΣΕΦ.

Η παράδοση
Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια (1993), καθώς έκτοτε σε έξι περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα είχε πάρει ισάριθμους τίτλους. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κερδίσει πέντε φορές στις τελευταίες δέκα επισκέψεις τους σε τελικούς στο ΟΑΚΑ, από μία το 2014 και το 2015 και δύο το 2016, αλλά στην πρώτη περίπτωση αυτό δεν έφτανε για τον τίτλο καθώς οι «πράσινοι» απάντησαν με break. Στους 74 αγώνες τελικής φάσης που έγιναν από το 1992 οι γηπεδούχοι νίκησαν 59 φορές και οι φιλοξενούμενοι 14. Με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους» το… σκορ είναι 29-12 (33-7 στην έδρα των «πράσινων»).

* Διαιτητές του δεύτερου τελικού θα είναι οι κ.κ. Αναστόπουλος, Μάνος και Ανδρικόπουλος. Το τρίτο ματς θα γίνει στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (19:00).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις