Στρώνει «χρυσάφι» για την αναδιάρθρωση ο Βασιλειάδης

Στα… πόδια των ΠΑΕ 70-80 εκατομμύρια ευρώ εφόσον εφαρμοστεί το πλάνο του Γιώργου Βασιλειάδη για αναδιάρθρωση*.

Ο υφυπουργός αθλητισμού συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους της Super League και συγκεκριμένα με τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον Χρήστο Δάρρα, ζητώντας τους να συζητήσουν στο επόμενο ΔΣ τη συγκεκριμένη προοπτική.

Όπως αναφέρεται στη «Live Sport», ο κ. Βασιλειάδης σχεδιάζει να μοιραστούν οι ΠΑΕ -με τη συνδρομή της Πολιτείας και μέσω της ΕΡΤ- αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα της Nova για τα τηλεοπτικά). Αρκεί από τη σεζόν 2019-2020 να διεξάγονται τα πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας και της Football League με 12 ομάδες.

Επιπλέον, ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν επιμένει στο πλάνο για μεταβατική περίοδο με 20 ομάδες, λόγω των αντιδράσεων των ΠΑΕ και των διεθνών συνομοσπονδιών.

*Πώς… μεταλλάσσεται το πρωτάθλημα

Το Μουντιάλ αρχίζει, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα φτάσαμε μέσα Ιουνίου και δεν ξέρουμε ακόμη υπό ποια μορφή θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Όπως προκύπτει τις τελευταίες ώρες, οι ομάδες και τα αρμόδια όργανα έχουν αποδεχτεί το σχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη που προβλέπει μια μεταβατική σεζόν για το 2018/19 και ένα εντελώς διαφορετικό ποδοσφαιρικό τοπίο με τρεις κατηγορίες που θα αποτελούνται από δώδεκα ομάδες έκαστη, τη Super League 1, τη Super League 2 και την Football League. Άλλωστε ο υφυπουργός θέτει ως απαραίτητο όρο την αναδιάρθρωση αυτή, προκειμένου να λύσει τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων (πιθανότατα προσφέροντας τηλεοπτική στέγη από την ΕΡΤ).

Έτσι, βάσει του σχεδίου, το πρωτάθλημα της προσεχούς σεζόν (2018/19) θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, όπως και το φετινό δηλαδή, αλλά μετά τις 30 αγωνιστικές του θα υπάρχει… συνέχεια. Οι ομάδες που τερμάτισαν από την πρώτη μέχρι την έκτη θέση θα λάβουν μέρος σε playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών εισιτηρίων, αυτές που τερμάτισαν στην έβδομη και όγδοη θέση θα ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην 30η αγωνιστική, ενώ οι ομάδες από την ένατη μέχρι τη 14η θέση θα παίζουν play out για την αποφυγή του υποβιβασμού, με τις δύο πρώτες να σώζονται και τις υπόλοιπες να ακολουθούν τη 15η και 16η της κανονικής περιόδου στη Super League 2.

Έτσι η Super League 1 της περιόδου 2019/20 θα αποτελείται από τις δέκα ομάδες που… επιβίωσαν μαζί με τις δύο που θα ανέβουν από τη Football League της προσεχούς σεζόν. Υπάρχει πάντως σκέψη να δώσουν αυτές οι ομάδες μπαράζ παραμονής/ανόδου με τις ομάδες που θα τερματίσουν πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού στα play out. Το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας με τις δώδεκα ομάδες θα έχει τέσσερις γύρους, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τη Super League 2 και τη Football League.

Το εναλλακτικό πλάνο του υφυπουργού προβλέπει πρωτάθλημα με 20 ομάδες την προσεχή σεζόν, χωρίς playoffs ή play out, με παραμονή των δύο που υποβιβάστηκαν φέτος από τη Super League (Πλατανιάς, Κέρκυρα) και προβιβασμό του τρίτου και τέταρτου της Football League (Παναχαϊκή, Κισσαμικός).

Προφανώς για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται συναίνεση όλων των ομάδων, αλλά και των ποδοσφαιρικών αρχών, ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν και θα προκύψουν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο για το νέο (και όπως ελπίζεται) πιο ελκυστικό εμπορικά προϊόν θα ελέγχεται για το πού ξοδεύεται από εποπτικές αρχές. Πέραν αυτών θα τίθενται αυστηροί όροι για οικονομικούς ελέγχους, αντιμετώπιση της βίας και εξυγίανση του ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς. Ασφαλώς θα πρέπει όλες οι τροποποιήσεις, που αρκετές εξ αυτών παραβαίνουν το τρέχον καταστατικό, θα χρειαστούν και τη σφραγίδα από FIFA και UEFA.

Το μόνο βέβαιο είναι πως σύντομα θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις, γιατί ο χρόνος πιέζει και όλα είναι ακόμη ρευστά στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις