Εύκολα η Κροατία 2-0 τη Νιγηρία

Η Κροατία εκμεταλλεύτηκε τη γκέλα-δώρο της Αργεντινής και επικρατώντας εύκολα 2-0 της Νιγηρίας, τέθηκε επικεφαλής του τέταρτου ομίλου του Μουντιάλ.

Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, η «χρβάτσκα» δεν θάμπωσε με την εμφάνισή της, αλλά… τιμώρησε τα λάθη των Αφρικανών. Στο 32’ προηγήθηκε χάρη σε αυτογκόλ του Ετόμπο και στο 71’ ο Μόντριτς… καθάρισε τη μπουγάδα με εκτέλεση πέναλτι, μετά από «χαζή» παράβαση του Ενκόνγκ που αγκάλιασε (κυριολεκτικά) τον Μάντζουκιτς.

Και μόνο τα ονόματα, αρκούσαν για να καταλάβεις πως η Κροατία θα ήταν αυτή που θα αναλάβει τα ηνία και η Νιγηρία θα περιμένει πίσω μέχρι να της δοθεί κάποια… ευκαιρία για αντεπίθεση. Όπως και συνέβη, με την «χρβάτσκα» να παίρνει την μπάλα στην κατοχή της και να προσπαθεί να φτιάξει παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές του Ντάλιτς προσπαθούσαν κυρίως από τα πλάγια να αναπτυχθούν, αλλά είναι αλήθεια πως τα έβρισκαν όλιγον τι… μπαστούνια, με τους Αφρικανούς να έχουν κλείσει καλά τους διαδρόμους στον άξονα, μπλοκάροντας το κάθετο παιχνίδι των Μόντριτς-Ράκιτιτς. Η πρώτη φάση στο ματς σημειώθηκε στο 14’ με τον δραστήριο Ρέμπιτς να συγκλίνει από τα αριστερά, να δίνει στον Μάντζουκιτς, αυτός να σπάει στον Πέρισιτς, αλλά για… λίγο ο Κροάτης εξτρέμ δεν βρήκε στόχο.

Τα λεπτά περνούσαν με την Κροατία να έχει την υπεροχή, αλλά να μην… ξέρει τι να κάνει με τη μπάλα στα πόδια, ούσα κομμένη στα δύο. Κράμαριτς και Ρέμπιτς ήταν οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων, με τον Μάντζουκιτς να είναι καλά κλεισμένος και να προσπαθεί να μπει στο «κόλπο» με σπασίματα της μπάλας δεξιά και αριστερά. Την ίδια ώρα, οι Νιγηριανοί δεν απειλούσαν καλά και αρκούνταν στην αναχαίτιση των αντιπάλων τους, με στόχο να κρατήσουν το μηδέν πίσω. Τελικώς, όμως, στο 32’ δεν τα κατάφεραν. Και μάλιστα με σκληρό τρόπο, αφού ένας… δικός τους σημάδεψε το πλεκτό!

Ο Μόντριτς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ρέμπιτς έπιασε την πρώτη κεφαλιά, ο Μάντζουκιτς τη δεύτερη, ωστόσο… κάπου εκεί παρενέβη το πόδι του Ετέμπο, άλλαξε πορεία στην μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0. Οι Κροάτες, πλέον, είχαν αυτό που ήθελαν, είχαν διώξει το άγχος και… ανέπνεαν πιο άνετα. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Αφρικανούς να μην κάνουν κάτι στην επίθεση (πέρα από δύο σουτ των Ιγκάλο και Μόουζες που επ’ ουδενί δεν απείλησαν) και τους παίκτες του Ντάλιτς να έχουν μπει σε θέση οδηγού, χωρίς να εντυπωσιάζουν και χωρίς να έχουν στα… σχοινιά τους αντιπάλους τους.

Στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους είδαμε διαφορετική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Η Νιγηρία επανήλθε στο χορτάρι με αποφασιστικότητα να διεκδικήσει ό,τι πιθανότητες της αναλογούσαν, ενώ η Κροατία έμοιαζε να είχε… κάτσει στο υπέρ της προβάδισμα. Ως το 60’ βλέπαμε έναν μονόλογο από πλευράς Αφρικανών, με τον Μόουζες να κάνει ό,τι θέλει από τα δεξιά και να προσπαθεί να προκαλέσει ρήγματα στην χρβάτσκα, η οποία δεν κρατούσε καθόλου μπάλα και έμοιαζε να έχει επαναπαυτεί… επικίνδυνα. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν τέτοια που οι «σούπερ αετοί» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν πραγματικά μεγάλες φάσεις μπροστά από τα καρέ του Σούμπασιτς. Ναι μεν είχαν την κατοχή, ναι μεν κυκλοφορούσαν μπάλα, ναι μεν κέρδιζαν κάποια στημένα (κυρίως κόρνερ), αλλά πραγματική ευκαιρία… δεν!

Σιγά-σιγά η Κροατία άρχισε να συνέρχεται. Όχι, δεν έκανε κάτι… εξωπραγματικό, απλώς ο Μόντριτς βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ οι επιθετικοί της μπήκαν εξίσου στην εξίσωση με πίεση και καλό passing game. Όσο περνούσε η ώρα, οι Κροάτες ισορροπούσαν την κατάσταση και έκοβαν το… βήχα των Νιγηριανών. Και στο 70’ (χωρίς κάποια μεγάλη ευκαιρία ως τότε), μπήκε… ταφόπλακα στην αναμέτρηση. Ο Ενκόνγκ έκανε «χαζό» πέναλτι, αγκαλιάζοντας κυριολεκτικά τον Μάντζουκιτς και ο χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης από την άσπρη βούλα δεν λάθεψε, κάνοντας το 2-0 και κλειδώνοντας ουσιαστικά το τρίποντο. Αν και απέμενε αρκετός χρόνος, οι Αφρικανοί δεν μπορούσαν να ξαναμπούν στο… κόλπο. Είχαν κάποια… σουτάκια (με Ιεανάτσο και Μόουζες), αλλά ο Σούμπασιτς περνούσε ένα από τα πιο εύκολα 90λεπτα της ζωής του. Χαλαρά και δίχως περαιτέρω συγκινήσεις, ολοκληρώθηκε το ματς, με τον 19χρονο πορτιέρε της Νιγηρίας, Ουζόχο, να λέει στις καθυστερήσεις «όχι» σε τετ-α-τετ με τον Κόβατσιτς και να κρατά σε αξιοπρεπή επίπεδα το σκορ.

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς – Βρσάλικο, Στρίνιτς, Λόβρεν, Βίντα – Ράκιτιτς, Μόντριτς – Ρέμπιτς (79’ Κόβατσιτς), Κράμαριτς (60’ Μπρόζοβιτς), Περίσιτς – Μάντζουκιτς (85’ Πιάτσα)

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ουζόχο – Σέχου, Τρουστ Εκόνγκ, Μπαλογκάν, Ιντόβου – Εντιντί, Ετέμπο – Όμπι Μίκελ (88’ Νουάνκο), Ιβόμπι (62’ Μούσα), Μόουζες – Ιγκάλο (73’ Ιεανάτσο)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις