Με ΓΚΟΛάροβ η Σερβία, 1-0 την Κόστα Ρίκα (vid)

Οι εθνικές Σερβίας και Κόστα Ρίκα έκαναν πρεμιέρα στο Μουντιάλ 2018, καθώς αναμετρήθηκαν στη Σαμάρα για την πρώτη αγωνιστικού του πέμπτου ομίλου της διοργάνωσης. Η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του αρχηγού της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας, Αλεκσάνταρ Κολάροβ, στο 56ο λεπτό ήταν ικανό να δώσει τη νίκη απέναντι στους “τίκος”, οι οποίοι ουδέποτε έπεισαν πως άξιζαν να πάρουν κάτι από το ματς.

Αυτά είναι τα πράγματα που θα κρατήσουμε από το παιχνίδι.

1. Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΑΡΟΒ

Η Σερβία στο πρώτο ημίχρονο είχε (ελάχιστες) ευκαιρίες να φθάσει στο γκολ, αλλά αυτές προήλθαν από ατομικές εξάρσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο – από την εκκίνηση αυτού – “ανέβασε ταχύτητα”. Το γκολ ήλθε στο 56ο λεπτό. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να έλθει με άλλο τρόπο, παρά με ατομική έμπνευση. Τέτοια ήταν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλεκσάνταρ Κολάροβ.

Εξαιρετική εκτέλεση – αν συνυπολογίσουμε την απόσταση – και η μπάλα στα δίχτυα. Η κλάση, η εμπειρία του Σέρβου άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση.

2. Ο ΜΙΛΙΝΚΟΒΙΤΣ – ΣΑΒΙΤΣ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΙ

Ο μέσος της Λάτσιο είναι ο ποιοτικότερος μέσος που διαθέτει το ποδόσφαιρο της Σερβίας. Δύσκολα θα μείνει στη Ρώμη και την επόμενη σεζόν. Ήδη φέρεται ως μεταγραφικός στόχος της Ρεάλ Μαδρίτης με τα δημοσιεύματα να υποστηρίζουν ότι οι “μερένγκες” μπορούν να προσφέρουν 150.000.000 ευρώ. Δεν είναι, όμως, ο… Μέσι. Επίσης, δεν αγωνίστηκε στην προκριματική σειρά. Δεν ήταν στα πλάνα του τέως ομοσπονδιακού τεχνικού, Σλάβολιουμπ Μούσλιν, γιατί δεν… χωρούσε στο σύστημα.

Ο Μλάντεν Κρστάιτς τον “επιστράτευσε”. Ο,τι καλό για του Σέρβους ξεκίνησε από τα πόδια του. Αλλά, έμοιαζε όλη η ομάδα να “κρέμεται” από πάνω του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ριψοκίνδυνο. Γίνεται δύσκολο ορισμένες φορές με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα, πόσο μάλλον όταν βρεθεί απέναντι σε πιο δύσκολους αντιπάλους…

3. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΕΪΛΟΡ ΝΑΒΑΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Ο Κέιλορ Νάβας είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν μπορεί να… βγάζει τα πάντα. Νομοτελειακά αδύνατο. Στο 13′, μετά το σουτ του Μίτροβιτς, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Γκονσάλες, έχασε δύναμη και μπλόκαρε. Ύστερα από δύο λεπτά (15′), μετά την πολύ ωραία ενέργεια του Ιβάνοβιτς από τα δεξιά, έκανε το χαμηλό παράλληλο γύρισμα, αλλά έπεσε και έδιωξε προτού φτάσει η μπάλα στον Μίτροβιτς. Στο 27′, ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς έκανε το κοντρόλ, αλλά το πλασέ του ήταν απογοητευτικό και μπλόκαρε επίσης. Στο 50ό λεπτό νίκησε τον Μίτροβιτς στο μεταξύ τους τετ-α-τετ.  Νικήθηκε από την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Κολάροβ στο 56′. Θα γινόταν κι αυτό, έτσι όπως πήγαινε στο ματς…

4. ΤΑ “ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ” ΤΟΥ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο Μλάντεν Κρστάιτς τον έβαλε στην κορυφή της επίθεσης της εθνικής Σερβίας κι άφησε στον πάγκο τον φορ του ΠΑΟΚ, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (πέρασε στο 90ό λεπτό και είδε την κίτρινη κάρτα). Ο επιθετικός της Νιούκαστλ ήταν κακός και τη μοναδική καλή ευκαιρία που είχε, την πέταξε στον “κάλαθο των αχρήστων”.

Έτσι όπως παίζει η εθνική Σερβίας, δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες σε ένα ματς. Και μπορεί να έχει μερικές απέναντι στην Κόστα Ρίκα, αλλά κόντρα σε αντιπάλους μεγαλύτερης δυναμικότητας μπορεί μία να είναι η κλασική ευκαιρία σε όλο το 90λεπτο. Αν ο επιθετικός περιοχής “συγχωρεί” και δεν σκοράρει, τότε είναι δύσκολο να βρίσκεις πάντα εμπνεύσεις (όπως η σπουδαία εκτέλεση φάουλ του Κολάροβ) πάντα και παντού…

5. ΤΑ “ΑΣΤΕΡΙΑ” ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ… ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Δεν είναι πολλοί οι παίκτες της εθνικής Κόστα Ρίκα που μπορούν να πάρουν επ’ ώμου του υπόλοιπους “τίκος”. Μπορούν να το κάνουν οι “Ευρωπαίοι”. Για την ποιότητά τους, εξάλλου, βρίσκονται σε ομάδες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και δεν παίζουν ακόμη στην Κόστα Ρίκα.

Ο Μπράιαν Ρουίς ουδέποτε απείλησε την άμυνα της Σερβίας, ο Τζόελ Κάμπελ όταν μπήκε δεν έδωσε το κάτι… παραπάνω. Οι σεζόν που είχαν δεν ήταν οι καλύτερες τους σε Λισαβόνα (Σπόρτινγκ) και Σεβίλλη (Μπέτις) κι αυτό φάνηκε στη Σαμάρα.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Samara Arena

Διαιτητής: Ντιεντιού

Βοηθοί: Καμαρά, Σαμπά

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Κέιλορ Νάβας, Γκαμπόα, Ακόστα, Γκονσάλες, Ντουάρτε, Κάλβο, Βενέγας (60′ Μπολάνιος), Γκουσμάν (73′ Κολίνδρες), Μπόρχες, Ρουίς, Ουρένια (67′ Κάμπελ).

ΣΕΡΒΙΑ: Στόικοβιτς, Ιβάνοβιτς, Μιλένκοβιτς, Τόσιτς, Κολάροβ, Μάτιτς, Μιλιβόγιεβιτς, Τάντιτς (82′ Ρουκάβινα), Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Λιάιτς (70′ Κόστιτς), Μίτροβιτς (90′ Πρίγιοβιτς).

Γκολ: 56′ Κολάροβ

Κίτρινη κάρτα: 22′ Κάλβο, 56′ Γκουσμάν / 59′ Ιβάνοβιτς

Κόκκινη κάρτα:

sport24.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις