Grand Prix Αυστρίας: Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε τη νίκη

Μετά από ένα μυθικό grand prix στην Αυστρία, ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την εντός έδρας νίκη, κρατώντας πίσω του τις δύο Φεράρι με Ράικονεν και Φέτελ να συμπληρώνουν το βάθρο. Αγωνιστική «τραγωδία» για την Μερσέντες.

χει ακούσει (και όχι πάντα άδικα, εδώ που τα λέμε…) ουκ ολίγες μηχανοκίνητες «κατάρες» για τα όσα κάνει στην πίστα- με τους οπαδούς της Φεράρι να έχουν, πλέον, «προσωπικά» μαζί του και να τον κρατάνε σε απόσταση ασφαλείας από την καρδιά τους.

Ωστόσο, όσο κι αν τον αντιπαθεί κάποιος, ο Μαξ Φερστάπεν είναι ένας τεράστιος πιλότος- και σήμερα το απέδειξε γι’ ακόμα μία φορά: οδηγώντας υποδειγματικά από την αρχή μέχρι το τέλος (ξεκάθαρα αγωνιστικό συμβάν η μίνι- επαφή του με τον Κίμι στο 2ο γύρο) πήρε την σπουδαία εντός έδρας νίκη για την Ρεντ Μπουλ στην Αυστρία.

Οι δύο Φεράρι με τον- ταχύτατο σήμερα, μετά τις έντονες φήμες περί αντικατάστασής του από τον Λεκλέρκ του χρόνου- Ράικονεν να κερδίζει τον Φέτελ στην εσωτερική μονομαχία και να τερματίζει δεύτερος, με τον Γερμανό να έρχεται τρίτος.

Τον εντυπωσιακό αγώνα σημάδεψε, όμως, και η διπλή εγκατάλειψη της Μερσέντες, η οποία φαινόταν ότι θα κάνει πλάκα στον ανταγωνισμό.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα και… χαμός

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο 3ος Ράικονεν έκανε εκπληκτική εκκίνηση και «χώθηκε» ανάμεσα στις δύο Μερσέντες, όμως… ξέμεινε από άσφαλτο και, κάπως έτσι, ο Χάμιλτον πέρασε τον poleman Μπότας και πήρε την πρωτοπορία.

Πίσω από τα «Ασημένια Βέλη» ο Φερστάπεν ακολουθούσε (είχε και τη… συνηθισμένη του επαφή με μια Φεράρι), με τον Κίμι και τον Ρικιάρντο βρίσκονται πίσω του.

Ο Φέτελ- που, θυμίζουμε, δέχτηκε ποινή 3 θέσεων χθες- κατάφερε μετά από μια κακή εκκίνηση ν’ ανέβει εκ νέου 6ος, όμως δε φαινόταν ικανός για κάτι παραπάνω.

Και άπαντες περίμεναν το… ανέλπιστο.

Το οποίο, παραδόξως, ήρθε.

Εγκαταλείπουν οι Μερσέντες; Κι όμως!

Με τα δύο μονοθέσια των πρωταθλητών να έχουν αυξήσει από τα πρώτα περάσματα τη διαφορά από τους διώκτες του, ο αγώνας φαινόταν πως  θα ήταν άκρως βαρετός, όμως έγινε κάτι που δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ: το κιβώτιο του Μπότας παρέδωσε πνεύμα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον 14ο γύρο.

Στον αμέσως επόμενο «έσκασε» ο κινητήρας του Χούλκενμπεργκ και βγήκε εκτός, με το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας να «βγαίνει» στην πίστα και τους ανθρώπους της Μερσέντες- που ακόμη προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη στο τι έγινε με τον Μπότας- την πάτησαν μεγαλοπρεπώς.

Την στιγμή που όλοι (Φερστάπεν, Ρικιάρντο, Κίμι, Φέτελ, Οκόν) μπήκαν στα πιτ για ν’ αλλάξουν ελαστικά και να περάσουν στην soft, ο Χάμιλτον δεν μπήκε και μοιραία (με το ρυθμό να περιορίζεται λόγω Α.Α.), ήταν μόλις 13 δεύτερα μπροστά από τους υπόλοιπους, «χρωστώντας», όμως, πιτ.

Αυτό ήρθε στον 26ο γύρο (σε μια μυθική στιγμή ο Τζέιμς Άλισον του είπε στο team radio «Σου ζητώ συγγνώμη που δε σε βάλαμε νωρίτερα, εγώ φταίω που χάνεις τη νίκη») και όταν ξαναβγήκε στην πίστα ο παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν 5ος, μπροστά από τον Φέτελ.

Το πράγμα, όμως, είχε πάρα πολύ δρόμο ακόμα…

Και το δράμα συνεχίζεται…

Λίγο μετά το μέσο του αγώνα, τα πράγματα- από άποψη… δραματικότητας- πήραν την τετράτροχη ανιούσα: ο Φέτελ μ’ ένα εκτός λογικής προσπέρασμα πέρασε  τον Χάμιλτον στην 4η θέση, με τον Βρετανό ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ελαστικά του και να μπαίνει για δεύτερη, αναπάντεχη αλλαγή ελαστικών στον 53ο για να βάλει την supersoft και να πάει μέχρι τέλους- ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζε σ’ εκείνο το σημείο.

Η γκαντεμιά, ωστόσο, βρήκε κατακέφαλα και τον Ρικιάρντο: στον 54ο γύρο η μονάδα ισχύος του δεν άντεξε και ανάγκασε την Ρεντ Μπουλ να χάσει το ένας της μονοθέσιο στον εντός έδρας αγώνα της.

Στις πιο πίσω θέσεις ο Γκροζιάν, στον 50ο αγώνα της Χάας στη Φόρμουλα 1, τα πήγαινε εκπληκτικά φιγουράροντας στην 5η θέση, με τους Μάγκνουνσεν και Πέρεζ πίσω του.

Ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ» θα ερχόταν στο 3ο κομμάτι του grand prix.

Περισσότερα σε λίγο…

Και θα ήταν εκκωφαντικό.

Τραγωδία για την Μερσέντες, θρίαμβος για τον Μαξ

Φαινόταν πως θα… γλεντήσει τους πάντες εκεί- και δικαίως: τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο έκανε πλάκα στους υπόλοιπους, ενώ σήμερα στους πρώτους 15 γύρους ήταν πραγματικά άπιαστη σε ρυθμό αγώνα.

Αντί για σαμπάνια, όμως, οι άνθρωποι της Μερσέντες θα γεύονταν πολυκαιρισμένο ξύδι: μετά την εγκατάλειψη του Μπότας ήρθε η ακόμα πιο ηχηρή, αυτή του Χάμιλτον, ο οποίος είδε τον καινούργιο του κινητήρα να τον προδίδει και τον ανάγκασε να δει το πρώτο DNF μετά από 33 ολόκληρους αγώνες, στους οποίους τερμάτιζε σε όλους στους βαθμούς.

Κάπως έτσι, ο Φέρστάπεν έφτασε με σχετική άνεση στην πρώτη του φετινή (και 4η συνολικά στην καριέρα του) νίκη, με τον Ράικονεν να τερματίζει πίσω του και τον Φέτελ 3ο.

Γκροζιάν (εκπληκτικό αποτέλεσμα για την Χάας), Μάκγνουνσεν, Οκόν, Πέρεζ, Αλόνσο (δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό που κάνει φέτος ο Ισπανός με την… πεθαμένη ΜακΛάρεν), Λεκλέρκ και Έρικσον συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα του πιο ενδιαφέροντος φετινού grand prix.

Με τα σημερινά αποτελέσματα ο Φέτελ επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, αφήνοντας πίσω του τον Χάμιλτον και πήρε τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα, καθώς κέρδισε έδαφος σε μια πίστα που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Μερσέντες.

Προσεγγίζοντας το μέσο του πρωταθλήματος η Φεράρι δείχνει ικανή να δώσει τον Σεμπ το 5ο του προσωπικό πρωτάθλημα. Για να γίνει αυτό, βέβαια, χρειάζεται οι κάτοχοι του τίτλου να έχουν κι άλλα απογεύματα σαν το σημερινό.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις