Στα προημιτελικά η Σουηδία, 1-0 την Ελβετία

Σουηδία φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα! Οι Σκανδιναβοί μπορεί να ήταν πολύ καλύτεροι από την Ελβετία, ωστόσο χρειάστηκαν ένα τυχερό τέρμα του Φόρσμπεργκ για να καταφέρουν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα, να επικρατήσουν με 1-0 και να επιστρέψουν σε προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 24 χρόνια και το Μουντιάλ των Η.Π.Α.

Ο μεσοεπιθετικός της Λειψίας ήταν εκείνος που έκανε το σουτ στο 68’, με τη μπάλα να κοντράρει πάνω στον Ακάντζι, να αλλάζει πορεία και να καταλήγει στα δίχτυα της Ελβετίας διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Ανώτεροι συνολικά οι Σουηδοί με τον Μπεργκ να γίνεται παρ’ ολίγον… μοιραίος χάνοντας τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος. Δεν βρήκαν λύση στο σουηδικό… μπλόκο ο Σακίρι και η παρέα του και πλέον ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής.

Από το ζευγάρι της Αγγλίας με την Κολομβία θα προκύψει ο αντίπαλος των Σουηδών στα προημιτελικά.

Ο Όλσεν βρισκόταν στο τέρμα για τους Σουηδούς, έχοντας μπροστά του τους Λούστιγκ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ και Ογκούστινσον. Το δίδυμο των χαφ αποτελούσαν οι Έκνταλ και Σβένσον, με τον Κλάεσον να είναι στο δεξί άκρο και τον Φόρσμπεργκ στο αριστερό. Μπεργκ και Τοϊβόνεν ήταν το επιθετικό δίδυμο.

Από την άλλη πλευρά ο Ζόμερ βρισκόταν κάτω από τα ελβετικά γκολποστ. Λανγκ, Ντζουρού, Ακάντζι και Ροντρίγκεζ αποτέλεσαν την τετράδα της άμυνας. Μπεχράμι και Τσάκα κινούνταν στον άξονα με τον Σακίρι να είναι στο δεξί άκρο και τον Ζούμπερ στο αριστερό. Ο Ντρμιτς ήταν αιχμή του δόρατος με τον Ντζεμαΐλι να κινείται στην πλάτη του Ντρμιτς.

Με το πόδι στο γκάζι μπήκε στην αναμέτρηση η Σουηδία, καταφέρνοντας ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο να αγγίξει το γκολ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πρωταγωνιστής και στις δύο ήταν ο Μάρκους Μπεργκ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού αρχικά στο 8’ είχε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Ζόμερ, ωστόσο το τελείωμά του ήταν απογοητευτικό στέλνοντας τη μπάλα πολύ άουτ.

Ένα λεπτό αργότερα μετά το τραγικό λάθος του Ζόμερ, ο Μπεργκ και πάλι βρέθηκε ολομόναχος μέσα στην περιοχή με τον Ακάντζι να κάνει την τελευταία στιγμή την προβολή και να σβήνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά η Ελβετία δυσκολευόταν να πλησιάσει την περιοχή του Όλσεν. Η διπλή γραμμή άμυνας που είχε παρατάξει ο Άντερσον, αποτελούσε άλυτο γρίφο για τον Σακίρι και την παρέα του, οι οποίοι πέραν της κεφαλιάς του Ζούμπερ στο 24’ δεν κατάφερναν να φανούν απειλητικοί.

Η Σουηδία συνέχιζε να μένει πιστοί στο πλάνο τους και κατάφεραν ξανά στο 28’ να φτάσουν μία ανάσα από το γκολ με ποιον άλλον; Τον Μάρκους Μπεργκ. Ο 31χρονος ήταν ο αποδέκτης της μπάλας μέσα στην ελβετική περιοχή, έκανε το σουτ με το αριστερό με τον Ζόμερ να πέφτει στη δεξιά του γωνία και να διώχνει σε κόρνερ.

Στο 39’ ήταν η πρώτη φορά που η σουηδική άμυνα έδειξε να μην βρίσκεται σε… ισορροπία. Στο λεπτό αυτό ο Ζούμπερ έκανε το γύρισμα από τα αριστερά με τον Ντζεμαΐλι να μην μπορεί να βρει στόχο κάνοντας το σουτ από το ύψος του πέναλτι. Το πρώτο μέρος ωστόσο έκλεισε με μία τρομερή ευκαιρία για την Σουηδία. Ο Λούστιγκ στο 41’ σέντραρε από τα δεξιά, στέλνοντας την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι και στον ξεχασμένο από την ελβετική άμυνα Έκνταλ. Το πλασέ ωστόσο του ποδοσφαιριστή του Αμβούργου ήταν απελπιστικό με τη μπάλα να καταλήγει στις κερκίδες. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ανάπαυλα χωρίς τέρματα.

Με τον τρόπο που τελείωσε το πρώτο μέρος, με τον ίδιο ακριβώς ξεκίνησε το δεύτερο. Η Σουηδία ήταν εκείνη που στο 49’ απείλησε πρώτη με τον Κλάεσον να κάνει το σουτ μετά την κεφαλιά του Μπεργκ και την προσπάθειά του να καταλήγει πολύ πάνω από την εστία του Ζόμερ. Το μομέντουμ του ματς έδειχνε… Σουηδία, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο 68’. Σε εκείνο το σημείο, ο Φόρσμπεργκ με ωραία προσποίηση έξω από την περιοχή των Ελβετών άδειασε τον Μπεχράμι, έκανε το σουτ με τη μπάλα να κοντράρει στο σώμα του Ακάντζι, να αλλάζει πορεία μπερδεύοντας τον Ζόμερ και να καταλήγει στα δίχτυα (1-0).

Η εικόνα του ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Η Ελβετία δεν κατάφερνε να βρει λύση στο σουηδικό γρίφο, με τους Σκανδιναβούς να επικρατούν με άνεση το υπέρ τους προβάδισμά. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να βάλουν και το κερασάκι στην… τούρτα με τον Όλσον να βγαίνει ολομόναχος στην τελευταία φάση απέναντι από τον Ζόμερ, ωστόσο να χάνει την ισορροπία του μετά από σπρώξιμο του Λανγκ και να μην καταφέρνει να πλασάρει.

Ο ρέφερι του ματς αρχικά έδειξε την άσπρη βούλα, παρ’ όλα αυτά μετά από χρήση του VAR άλλαξε την απόφασή του, υποδεικνύοντας φάουλ και αποβάλλοντας τον Ελβετό από το ματς. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τοϊβόνεν, με τον Ελβετό πορτιέρε να έχει απάντηση και ουσιαστικά να κρατά το σκορ στα επίπεδα του 1-0.

Σουηδία (Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (80’ Όλσον), Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Σβένσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ (80’ Κραφτ), Κλάεσον, Μπεργκ, Τοϊβόνεν.

Ελβετία (Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λανγκ, Ακάνζι, Ροντρίγκες, Ντζούρου, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί (73’ Σεφέροβιτς), Ζούμπερ (73’ Εμπολό), Σακίρι, Ντρμιτς.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις