Βασιλειάδης: «Οι παράγοντες πολιτικοποιούν το ποδόσφαιρο για τις εντυπώσεις»

Με συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθάρισε πως η τηλεοπτική στέγαση επτά ΠΑΕ της Super League δεν αποτελεί ρουσφέτι και ότι η κριτική που δέχεται προέρχεται από παράγοντες που πολιτικοποιούν το ποδόσφαιρο.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε εξάλλου ότι για πρώτη φορά προβλέπονται ποινές που συνδέονται με τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου σε περίπτωση επεισοδίων ή προκλητικών δηλώσεων και ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν μπόνους στις ομάδες που δεν θα βγουν Ευρώπη και παράλληλα δεν θα υποβιβαστούν, αλλά και μπόνους για χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών!

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σκιές στη συγκεκριμένη συμφωνία, από την οποία 1 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

«Η κριτική που δεχθήκαμε δεν είναι επί της ουσίας, αλλά λόγω της πολιτικοποίησης που κάποιοι προσπαθούν να περάσουν στο ποδόσφαιρο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο για χρόνια ταλανίστηκε από παθογένειες. Τα τελευταία τρία χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο. Είχαμε να ξεριζώσουμε ένα σάπιο σύστημα. Θεσπίσαμε ένα νέο νομικό πλαίσιο. Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις με τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με μία νέα κατάσταση στη διαιτησία που ήταν η πηγή της λεγόμενης παράγκας. Πλέον η διαιτησία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ομοσπονδίας. Υπάρχουν ξένοι αρχι-διαιτητές. Υπάρχει το VAR που από τα μέσα της σεζόν θα εφαρμοστεί πειραματικά και προς το τέλος ελπίζουμε ότι θα υπάρχει σε όλα τα γήπεδα.

Στην διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου κάναμε μία πρόταση ότι το άθλημα δεν σηκώνει τόσες πολλές ομάδες. Πετύχαμε να θεσπιστούν κανόνες. Για πρώτη φορά υπάρχουν ποινές συνδεδεμένες με τα χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο σε παραβάσεις από αφορούν από δηλώσεις μέχρι επεισόδια. Για πρώτη φορά θεσπίζεται εξωτερικός οικονομικός έλεγχος στις ΠΑΕ, που τόσα χρόνια άφηναν απλήρωτους παίκτες, εργαζόμενους, το κράτος, όλους. Όλα αυτά είναι μέσα στους όρους της συμφωνίας και έγιναν αποδεκτά από όλους.

Τα έκτροπα που είδαμε στο περσινό πρωτάθλημα -θα το ξαναπώ κι ας δεχθώ σκληρή κριτική- δεν είχαν σχέση με αυτά που έγιναν περασμένα χρόνια στην Ελλάδα ή πρόσφατα στην Ευρώπη. Υπάρχει μία έξαρση της βίας ως κοινωνικό φαινόμενο που χτυπάει όλη την Ευρώπη, είδατε τι έγινε χθες στον αγώνα της Στουρμ Γκρατς.

Πέρσι, οι ασχήμιες που έγιναν τιμωρήθηκαν σκληρά. Όλοι κατάλαβαν το λάθος τους, σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε και έκφραση συγγνώμης. Ελπίζουμε ότι φέτος οι συμπεριφορές θα είναι διαφορετικές. Οι ποινές θα είναι το ίδιο σκληρές σε όλους αν υπάρξουν έκνομες πράξεις. Υπάρχει νόμος, ένας νόμος που θα εφαρμόζεται, αυτή είναι η διαφορά με άλλες χρονιές.

Εδώ και τρία χρόνια η σύγκρουση μας είναι συνεχής με κατεστημένα, δεδομένα και αντιλήψεις. Προσπαθούμε να θέσουμε κανόνες. Με αυτή τη συμφωνία μπαίνουν για πρώτη φορά από σύσταση επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάποιοι κανόνες. Εκ μέρους μας θα υπάρχει η ίδια αντιμετώπισης για όλους όταν υπάρχει έκνομη συμπεριφορά, με ποινές που θα επιφέρουν μείωση τηλεοπτικών εσόδων.

Η νέα συμφωνία κλείνει το μάτι προς τους πιο αδύναμους οικονομικά. Θεσπίστηκαν μπόνους στις ομάδες που δεν θα βγουν Ευρώπη, αλλά δεν θα υποβιβαστούν κιόλας. Μπόνους για χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών, ώστε να τονώσουμε το ελληνικό στοιχείο. Πράγματα που είναι πρωτόγνωρα και θα οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα. Χρειάζεται η σοβαρότητα των παραγόντων. Να μην πολιτικοποιούν το ποδόσφαιρο, κάτι που κάνουν αν και γνωρίζουν ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση, μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα.

Με την επιστροφή του ποδοσφαίρου στην ΕΡΤ δεν μιλάμε για ένα… ρουσφέτι, όπως είπαν κάποιοι. Με την νέα τηλεοπτική συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε αυτούς του εξωτερικού να έχουν ξανά πρόσβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από αυτή τη συμφωνία που δεν έχει κενές σελίδες ή μαύρα συμβόλαια, το 5%, περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ επιστρέφει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών δείχνει την νέα ρότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπαίνουμε σε μία καινούργια μέρα»…

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις