Βοσνιάδης στο Metropolis: «Θα έφευγα ακόμη κι αν κερδίζαμε 5-0»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέκος Βοσνιάδης στο Metropolis 95.5 μια μέρα μετά την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή.

Ο πολύπειρος προπονητής φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Metropolis 95.5, και ανέλυσε τους λόγους της απόφασή του στην εκπομπή «Στη Σέντρα».

Επίσης αναφέρθηκε στο περιβόητο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, τη χρησιμοποίηση του Γιώργου Αμπάρη, στον Παύλο Μυροφορίδη, στον Τομ Παπαδόπουλο και τις αντιδράσεις του κόσμου προς το πρόσωπό του.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέκος Βοσνιάδης: 

Για την παραίτησή του από τον Ηρακλή: «Δεν γινόταν αλλιώς. Όπως διαμορφώθηκε το κλίμα, ο μόνος που μπορούσε να δώσει ηρεμία σε μια διοίκηση που από την πρώτη μέρα που ήρθε έπεσαν όλοι πάνω της, ήταν ο προπονητής. Έπρεπε να αλλάξει η κατάσταση μετά την ήττα από τον Ατρόμητο. Όταν στραβώνει κάτι, φεύγει ο προπονητής. Θα βρει την ηρεμία της η ομάδα και εύχομαι να στηριχθεί ο επόμενος».

Για την ήττα από τον Ατρόμητο: «Ήταν ένα παιχνίδι, το οποίο δεν ήταν μέσα στους στόχους μας, όμως, το σκορ δεν έπρεπε να πάρει τέτοια έκταση. Πολλές φορές ο ανθρώπινος παράγοντας ακυρώνει πλάνα. Παρουσιάσαμε μια ομάδα με δέκα παίκτες επιπέδου Super League συν τον Ρόβα που έβαλε πέρσι 31 γκολ. Ήρθε το αποτέλεσμα αυτό, πήρε έκταση το σκορ με συνεχόμενα λάθη. Ήταν μεγάλη η αντίδραση του κόσμου, άρχισε να επηρεάζει και την ομάδα όλο αυτό, ήρθε και το άσχημο αποτέλεσμα της Κέρκυρας, αν και ήμασταν καλύτεροι και έπρεπε να κερδίσουμε».

Για τη στιγμή που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει: «Από το 15’ του αγώνα με τον Αιγινιακό, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις του κόσμου, πήρα την απόφαση πως και 5-0 να κερδίζαμε θα έφευγα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δουλεύεις εκεί που σε πιστεύουν και περνάς καλά. Θεώρησε ο κόσμος ότι το 1-6 ήταν ένα χτύπημα μεγάλο για τον Ηρακλή και υπαίτιος είμαι εγώ ως προπονητής. Από τη στιγμή που πάει έτσι το πράγμα, πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Η διοίκηση θα στηρίξει μια, θα στηρίξει δύο, όμως, εμείς τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε και θα έχουμε κάθε μέρα θέματα;».

Για το πώς πήρε την απόφαση να παραιτηθεί: «Αντιλήφθηκα το περιβάλλον, την πίεση του κόσμου. Είπα “Αλέκο, φεύγεις”. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα έφευγα. Θέλω να ηρεμήσω ανθρώπους που ήρθαν με μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν τον Ηρακλή. Είναι σημαντικό ζήτημα η αξιοπρέπεια. Πήρα πολλά Πρωταθλήματα σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορώ να ακυρωθώ από μια ήττα στον Ηρακλή. Αν έβλεπα ένα διαφορετικό περιβάλλον θα έδινα τη μάχη μου».

Για την αντίδραση Μυροφορίδη: «Ο μόνος που ενημερώθηκε ήταν ο Μυροφορίδης στο τέλος του αγώνα. Αυτόματα μπαίνω στην ομάδα και χαιρετώ τους παίκτες. Μιλήσαμε άπειρες φορές αυτό το δεκαήμερο. Στήριξε όσο μπορούσε. Τώρα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Κατάλαβε ότι το πήρα απόφαση. Δεν μπορούσε να μου αλλάξει μυαλά κανείς».

Για το τι του είπαν οι παίκτες: «Οι παίκτες αντιλήφθηκαν πως από το ματς του Ατρομήτου και μετά κάτι γυρνάει στο μυαλό μου. Την πρώτη φορά μετά το ματς με τον Ατρόμητο, αντέδρασαν και είπαν να μη φύγει ο προπονητής. Αντέδρασε η διοίκηση, στήριξε όσο μπορούσε. Μετά από τον αγώνα με την Κέρκυρα έγινε μια συζήτηση στην Τριανδρία. Ήρθαν κάποιοι φίλοι του Ηρακλή, με βρήκαν και μιλήσαμε. Με κόσμιο τρόπο μου ζήτησαν να το πάρω πάνω μου. Είπα ότι θα μιλήσω τη διοίκηση, δεν ήρθα στον Ηρακλή για να διχάσω αλλά για να βοηθήσω».

Για το αν αποχωρεί για λόγους αξιοπρέπειας: «Γιατί άλλο να φύγω; Δεν είμαι παιδί για να επιδιώξω το πρώτο μου αποτέλεσμα. Πέρασα από ομάδες που ήταν αουτσάιντερ και πήρα συνεχόμενα πρωταθλήματα με μεγάλες προσπάθειες. Δεν είμαι σε ένα επίπεδο ώστε να κρίνομαι από μια ισοπαλία».

Ο Αλέκος Βοσνιάδης με τον Γιώργο Μπούζο στο στούντιο του Metropolis 95,5

Για το αν μετάνιωσε για την ενδεκάδα που χρησιμοποίησε κόντρα στον Ατρόμητο: «Στο ρόστερ υπάρχουν δύο ισάξιες ενδεκάδες. Έβλεπα πως είναι ανταγωνιστικές. Είχα τη σιγουριά πως ό,τι και να παρουσιάσω το ματς θα μας πάει όπως πρέπει. Μετά το αποτέλεσμα μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις. Έγινε ένα κακό αποτέλεσμα που χάλασε τα πάντα. Και πάλι, όμως, εκεί κοντά θα ήμουν, στην ίδια 11άδα».

Για τον Αμπάρη και τη μη χρησιμοποίηση του Παναγιώτη Βοσνιάδη κόντρα στον Ατρόμητο: «Δηλαδή ο Βοσνιάδης κοίταξε να μη προστατέψει τον εαυτό του αλλά τον γιο του; Αυτό είναι το πιο τρελό που άκουσα. Ο Αμπάρης είναι μπαρουτοκαπνισμένος, ο οποίος είχε καλή παρουσία στις προπονήσεις και όπως έπρεπε στα φιλικά που αγωνίστηκε. Έρχεται, λοιπόν, ένα ματς Κυπέλλου. Δεν θα ωφεληθώ αν έχει πάρει παιχνίδια στα πόδια του; Αν συμβεί κάτι στον πρώτο τερματοφύλακα δεν θα πρέπει να παίξει ο Αμπάρης; Μετά το τέλος του ματς ήρθε και μου ζήτησε να το πάρει πάνω του στη συνέντευξη Τύπου. Ή να τα φορτώσω εγώ πάνω του. Είναι δυνατόν να ρίξω το φταίξιμο σε έναν παίκτη; Καλύτερα να πάω σπίτι μου. Ξέρω ποιος είναι ο Αμπάρης. Ήρθε πέρσι να βοηθήσει τον Ηρακλή και μάλιστα χωρίς ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω παίκτη μου ποτέ στην καριέρα μου. Έπαιξα ποδόσφαιρο, το παιχνίδι μπορεί να σου βγάλει χίλια προβλήματα και να σε εκθέσει. Σκέφτηκε να λύσει το συμβόλαιό του και του είπαμε να μην κλείσει έτσι την καριέρα του. Αν έφευγε θα ήταν σαν να τον δίναμε. Ας πάρει το φόρτωμα ο προπονητής, όπως και το πήρε, και να ησυχάσουν όλοι. Ο Αμπάρης ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Έκανα την επιλογή αυτή χωρίς δεύτερη σκέψη».

Για την πρώτη του παραίτηση και την απειλή Μυροφορίδη πως θα αποχωρήσει: «Το πρώτο που του είπα ήταν, επειδή είναι επαγγελματίας, να μείνει και να μη ασχοληθεί με μένα. Με τον Μυροφορίδη συνεργαστήκαμε στον Απόλλωνα Σμύρνης και μετά ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Πιστεύει πολύ σε αυτό που μπορούμε να παρουσιάσουμε σαν συνεργασία γι’ αυτό και ήταν μεγάλη η πίεση να αναλάβω. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς σε έναν οικογενειάρχη να του πεις σήκω φύγε. Πίεσα πολύ για να συνεχίσει ο Μυροφορίδης. Και το ότι δεν επέμεινα στην παραίτηση είναι επειδή έβλεπα ότι ήθελε να φύγει. Ασφαλώς, και εξαιτίας της στήριξης της διοίκησης».

Για το αν υπάρχει θέμα να φύγει ο Μυροφορίδης τώρα: «Δεν ασχολήθηκα. Του είπα “φεύγω, μην κάνεις κανένα λάθος”. Θα είναι αδικία γι’ αυτό να φύγει. Δεν ξέρω αν τίθεται θέμα, βέβαια».

Για το αν μίλησε με τον Τομ Παπαδόπουλο: «Από τη στιγμή της παραίτησης έκλεισα τα τηλέφωνα. Δεν ξέρω αν επιχείρησε να με πάρει».

Για τη στάση του Τάσου Κατσαμπή: «Ο Τάσος Κατσαμπής έζησε χρόνια τα αποδυτήρια του Ηρακλή. Έζησε κι εμένα. Κατάλαβε ότι από τη στιγμή που έκανα τη δήλωση δεν υπάρχει επιστροφή. Ζει σε ένα περιβάλλον και γνωρίζει καλά ότι σε κάποια πράγματα η εύκολη λύση είναι αυτή και δεν υπάρχει γυρισμός. Κατάλαβε τον λόγο που έγινε. Θα ηρεμήσουν πράγματα, τα οποία την επόμενη μέρα, αν συνεχίζονταν θα φορτώνονταν σε διοίκηση και Μυροφορίδη».

Για το αν νιώθει εξιλαστήριο θύμα: «Είμαι κατασταλαγμένος. Είναι μια απόφαση, η οποία λήφθηκε για να ηρεμήσει η κατάσταση. Και την επόμενη φορά τα ίδια θα είχαμε. Όταν βγαίνει μια αντίδραση στο 15’, όταν δεν υπάρχει υπομονή ούτε για να κερδίσει η ομάδα, παίρνεις εκείνη την ώρα την απόφαση ότι φεύγεις. Από τη στιγμή που ο κόσμος θεώρησε πως ο προπονητής πρέπει να πιεστεί για να φύγει τελειώσαμε».

Για το ξεκίνημα της ομάδας το καλοκαίρι: «Κάποιοι ξέχασαν πολύ γρήγορα τι υπήρχε στην ομάδα στις 15 Αυγούστου. Άλλοι έκαναν προετοιμασία και άλλοι ήρθαν. Στις 5/9 ήρθε άλλος προπονητής και εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει μεγαλομέτοχος. Εμφανίζεται μετά από μια εβδομάδα ο Παπαδόπουλος και έτσι ξεκινά να φτιαχτεί η ομάδα».

Για την συλλογική του προτίμηση: «Ήμουν πέντε χρόνια αθλητής στίβου του Ηρακλή, δεν ξέρω πώς βγήκαν αυτά περί ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ο Βοσνιάδης είναι επαγγελματίας προπονητής, δεν βλέπει ομάδες. Κοιτάει να πάρει όσες περισσότερες νίκες μπορεί για την ομάδα του. Ο Βοσνιάδης ήθελε την άνοδο με τον Ηρακλή και η ομάδα να πάρει τον δρόμο της. Ποιο είναι το συμφέρον μου; 30 νίκες και άνοδος. Καμία ομάδα δεν μπορεί να μπει πάνω από τον όρο επαγγελματίας προπονητής. Έτσι ήμουν σε όλη μου την καριέρα. Μεγάλωσα στο Καυτανζόγλειο. Ήξερα τα πάντα, πώς αντιδρά ο κόσμος, όλη την κατάσταση».

Για τις προτάσεις που δέχθηκε και στο παρελθόν για να αναλάβει τον Ηρακλή: «Τέσσερις φορές φορές με προσέγγισε ο Ηρακλής και αρνήθηκα. Έβλεπα το περιβάλλον. Οι δύο προτάσεις ήταν από τον αείμνηστο Θόδωρο Παπαδόπουλο. Μάλιστα, τη μία από τις δύο ψυχραθήκαμε κιόλας, διότι απάντησα αρνητικά. Μετά τη φυγή Παπαδόπουλου δέχθηκα πρόταση επί Παπαθανασάκη και την απέρριψα διότι ήξερα τι θα συμβεί. Και πέρσι μετά τη φυγή μου από την Κέρκυρα δέχθηκα πρόταση από τους ανθρώπους που έτρεχαν την ομάδα και δεν πήγα επειδή είχα στο μυαλό μου κάτι άλλο. Τέσσερις φορές αρνήθηκα προτάσεις από προέδρους, μεγαλομετόχους που τους έβλεπα μπροστά μου και φέτος κατόρθωσε ο Μυροφορίδης με την τρέλα του να με πείσει να πάω χωρίς μεγαλομέτοχο, με πράγματα που θα ερχόντουσαν στην πορεία».

Για το αν το μετάνιωσε: «100% το μετάνιωσα. Όχι γιατί ήρθα σε αυτήν την ιστορική ομάδα αυτή. Την τιμώ όσον δεν πάει. Έπρεπε να ήμουν πιο προσεκτικός στο ξεκίνημα. Φτιάχτηκε μια ομάδα χωρίς διοίκηση. Βρέθηκε 20-25 παίκτες σε μια ομάδα χωρίς να υπάρχει κάποιος από πάνω. Αυτό που έγινε φέτος δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαν παίκτες, οι οποίοι βασίστηκαν σε λόγια. Ξεκίνησε μια τέτοια κατάσταση και στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα ήρθαν όλα απέναντι. Έγιναν όλοι απέναντι χωρίς να σκεφτούν ότι πριν τις 15/8 δεν υπήρχε τίποτα. Δεν ξέρω αν υπήρχε δεύτερο πλάνο και ο Ηρακλής ξεκινούσε. Ήταν τυχεροί που βρέθηκε στην πορεία ο Τομ Παπαδόπουλος και προσπάθησε να στρώσει κάποια πράγματα. Και είδατε στη συνέχεια τι έγινε. Δεσμεύθηκαν λεφτά, ακόμη ψάχνουν τρόπους για την εύρυθμη λειτουργία της ΠΑΕ. Λέγαμε στα αποδυτήρια ότι πρέπει εμείς να τους δώσουμε χώρο και χρόνο για να λύσουν αυτά τα προβλήματα με την καλή παρουσία της ομάδας. Δυστυχώς την πληρώσαμε στο ματς με τον Ατρόμητο».

Για τη στάση του κόσμου από εδώ και πέρα: «Να δώσουν χώρο και χρόνο στη διοίκηση, στον Τομ Παπαδόπουλο και τον Παύλο Μυροφορίδη. Αυτό που θέλω είναι να στηρίξει ο κόσμος τον νέο προπονητή και την ομάδα. Ο Ηρακλής έχει τη δυνατότητα να πετύχει τον στόχο του. Αν ο κόσμος βρίσκεται απέναντι θα υπάρχει πρόβλημα. Η ομάδα πρέπει να επιστρέψει στη Super League. Εκεί είναι ο χώρος της και ελπίζω να γίνει με το τέλος της χρονιάς».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις