Ντόστανιτς: Βήμα-βήμα μέχρι τη Σούπερ Λιγκ

Τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της Νίκης Βόλου έκανε ο Ράτκο Ντόστανιτς στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίσημη παρουσίασή του. Ο Σέρβος τεχνικός δήλωσε πως ο στόχος της Νίκης δεν είναι απλά η άνοδος στη Φούτμπολ Λιγκ αλλά με δουλειά και επιμονή να φτάσει στην υψηλότερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ντόστανιτς και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους ανθρώπους που με έφεραν στην ομάδα. Από την πρώτη στιγμή είδα την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και γι’ αυτό ήθελα να έρθω στην ομάδα. Αυτό είναι και το πιο βασικό. Το δικό μου ταίριαξε με αυτό της ομάδας και του προέδρου. Έχουμε τον ίδιο στόχο και σκοπό. Το πλάνο είναι μακροπρόθεσμο. Θέλουμε η ομάδα, βήμα-βήμα, να μπορέσει να φτάσει ακόμη και στη Σούπερ Λιγκ. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθα. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω. Θέλω με τη δουλειά που θα κάνω για την ομάδα 24 ώρες το 24ωρο να φτάσουμε στον στόχο. Δεν μου αρέσει να δημιουργώ παραπάνω εντυπώσεις και να λέω παραπάνω πράγματα. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι δουλειά 24 ώρες το 24ωρο».

Για το αν γνωρίζει τις απαιτήσεις της ομάδας και του κόσμου: «Ξέρω πού ήρθα, ξέρω πού βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, ξέρω ότι η ομάδα έχει πολύ φανατικούς και απαιτητικούς φιλάθλους. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα, σκαλί-σκαλί για ό,τι κάνουμε. Το γνωρίζω και είμαι έτοιμος να δώσω όλο μου τον εαυτό».

Για την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να έχει η ομάδα: «Εφόσον ως Νίκη Βόλου θέλουμε να είμαστε πρώτοι, οφείλουμε να παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο. Σε όσες ομάδες έχω περάσει στην Ελλάδα έπαιξαν επιθετικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Να παίζουμε επιθετικά, αλλά να παίρνουμε και τα αποτελέσματα. Εξαρτάται και από τον αντίπαλο».

Για το ότι ο κ. Ιμεράι δήλωσε πως η έλευσή του άλλαξε την ψυχολογία όλων: «Από την πρώτη στιγμή είδα ότι ο πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένο πλάνο, ξέρει τι θέλει και τι ζητάει, ξέρει πού είναι πρόεδρος και αυτό εμένα με διευκολύνει, καθώς ξέρω τους στόχους της ομάδας. Από τη στιγμή που έχουμε τόσο φανατικό κόσμο, που θέλει την ομάδα σε παραπάνω κατηγορίες, για εμένα είναι εύκολο. Δε φοβάμαι τη δουλειά, είμαι έτοιμος και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει. Σήμερα είναι δύσκολο να βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι στο ποδόσφαιρο. Εμείς οι προπονητές και οι παίκτες έχουμε τα πάντα. Δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Από τη στιγμή που έχουμε τα πάντα, τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο υπόλοιπα, το μόνο που χρειάζεται από εκεί και πέρα είναι δουλειά, τίποτε άλλο».

Για το αν έχει εικόνα για την ομάδα της Νίκης: «Ναι, έχω δει τρία-τέσσερα παιχνίδια και έχουμε και τρία παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πιστεύω ότι έχουμε καλούς παίκτες και θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Θέλουμε να βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές μας. Θέλουμε να πάμε μπροστά».

Για το αν σχεδιάζει κάποια φιλικά μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη: «Τελευταίο παιχνίδι για το 2018 είναι αυτό με την Ξάνθη. Το Σαββατοκύριακο 22-23 Δεκεμβρίου θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιο φιλικό, ώστε να δω όσους παίκτες δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν, αλλά και τους πιο μικρούς. Μετά, είναι λίγο δύσκολο να δώσουμε κάποιο φιλικό πριν τις 6 Ιανουαρίου. Θέλω να έχω χρόνο να περάσω τη φιλοσοφία μου πριν τον καινούριο χρόνο και να μπορώ να αλλάξω κάποια πράγματα. Αυτό που ζητώ από τους παίκτες είναι να δώσουν το 100%, δεν μπορούν να δώσουν πιο κάτω απ’ αυτό».

Στη συνέχεια ο κ. Ντόστανιτς σχολίασε τη δήλωση του κ. Ιμεράι ότι ένας από τους λόγους που τον διάλεξε, ήταν διότι δεν ήταν ξένος προς την ομάδα: «Ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα για τον λόγο που έκανε αυτή τη δήλωση. Στην Ελλάδα όλοι με ξέρουν, αλλά λίγοι μπορούν να με προσεγγίσουν. Ακόμη και στην πατρίδα μου, το Βελιγράδι κι εκεί θεωρούμαι “ξένος”, γιατί κοιτάζω μόνο τη δουλειά μου και τους έχω όλους σε κάποια απόσταση. Αυτό που με ενδιαφέρει ως προπονητή είναι από τους ποδοσφαιριστές μου να παίρνω όσο μπορώ το περισσότερο. Γιατί αυτό είναι καλό και για την ομάδα».

Για τις συνθήκες που βρήκε στην ομάδα από πλευράς οργάνωσης: «Γι’ αυτό και ήρθα. Η βάση είναι δύο πράγματα: από τη μία έχω ό,τι θέλω σαν επαγγελματική ομάδα, ενώ είναι ερασιτεχνική και από την άλλη έχω την υποστήριξη ανθρώπων, που είναι δίπλα μου και οι οποίοι λειτουργούν για την ομάδα. Το πιο βασικό απ’ όλα, που δεν είναι και εύκολο, είναι ο στόχος, να φτάσουμε εκεί που πρέπει, στην πρώτη κατηγορία, στη Σούπερ Λίγκα. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτός είναι ο στόχος και του προέδρου και της διοίκησης και των ανθρώπων που έχω γύρω μου».

Για την προοπτική να μείνει και του χρόνου και αν αυτό σημαίνει ότι θα κοιτάξει και την ακαδημία: «Μιλήσαμε και γι’ αυτό την πρώτη φορά με τον πρόεδρο, ότι υπάρχουν παιδιά από πίσω. Είμαι ένας προπονητής, που μ’ αρέσει να το ασχοληθώ και μ’ αυτό το κομμάτι. Αλλά το πρώτο μέλημά μου αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη ομάδα και πώς θα πάει καλά. Έχουμε χρόνο να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μία καλή ομάδα Football League ή Super League, αν δεν έχει τίποτα πίσω, ένα σχολείο, δεν μπορεί να είναι μεγάλη ομάδα».

Για τον συνεργάτη του, Θεόδωρο Σκύφτα: «Όποιον συνεργάτη τον έχω κοντά μου του έχω εμπιστοσύνη. Όπως και τη γυναίκα σου από την ώρα που την παντρεύεσαι της έχεις εμπιστοσύνη. Όταν έχεις σε κάποιον εμπιστοσύνη, μένει, αν δεν έχεις εμπιστοσύνη, φεύγει».

Για το αν διακρίνει αλλαγή στη διάθεση των παικτών της ομάδα με τον δικό του ερχομό: «Το κλειδί της επιτυχίας – κι αυτό είπα και από την πρώτη στιγμή στους ποδοσφαιριστές είναι ότι πρέπει να δουλεύουμε σα να είμαστε επαγγελματική ομάδα, σα να είμαστε στη Football League. Όταν με το καλό πάμε στη Football League, θέλω να ετοιμαστούν για τη Σούπερ Λίγκα. Μόνο αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά, από τη στιγμή που είμαστε ικανοποιημένοι σε όλο το άλλο κομμάτι, που είναι βασικό, δηλαδή στο οικονομικό και στην οργάνωση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο, που δεν είναι εύκολος».

Για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Οικονόμο Τσαριτσάνης: «Σέβομαι τον κάθε αντίπαλο και τη συγκεκριμένη ομάδα, γιατί ξέρω ότι είναι μία ομάδα η οποία δουλεύει και ξέρω και τον προπονητή της. Όταν ήρθα την πρώτη μέρα, έδωσα συγχαρητήρια στους παίκτες, γιατί κέρδισαν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο (σ.σ. τον Γ.Σ. Αλμυρού). Ήταν βασικό που πήρε η ομάδα τρεις βαθμούς. Αυτός είναι και ο στόχος. Σεβόμαστε τον αντίπαλο, αλλά κάθε Κυριακή στόχος είναι να παίρνουμε τους τρεις βαθμούς, για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη κατηγορία ως πρωταθλητές. Σεβόμαστε, αλλά μέχρι εκεί. Εμείς πρέπει να δίνουμε πάνω από το 100%, για να κερδίζουμε τα παιχνίδια».

Για το αν θεωρεί ότι η Γ’ Εθνική έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να τις μάθει σύντομα και ο ίδιος: «Αυτό είναι πολύ σωστό. Εγώ από τη στιγμή που ήρθα σ’ αυτήν την κατηγορία, που δεν τη γνωρίζω, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπω κι εγώ στο πνεύμα αυτής της κατηγορίας, αν και δεν θα είμαστε πολύ καιρό σ’ αυτήν την κατηγορία…».

Τέλος ο κ. Ντόστανιτς έστειλε ευχήθηκε υγεία στον κόσμο της Νίκης και δήλωσε αισιόδοξος για την κατάκτηση των στόχων: «Θέλω σε όλον τον κόσμο και στην οικογένεια της Νίκης Βόλου να υπάρχει υγεία και όλα τα άλλα θα ‘ρθουν. Πιστεύω στο καλύτερο για την ομάδα της Νίκης και να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».