Ιστορική συνάντηση κορυφής την Παρασκευή για την επανέναρξη του πρωταθλήματος

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ συνάντηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου. Συνάντηση που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά τόσα οργανωμένα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαιτητές, ΕΠΟ, Super League, ΚΕΔ, Πολιτεία, Αστυνομία, FIFA – UEFA.

Αιτία ασφαλώς για να προγραμματιστεί η συνάντηση υπήρξε ο προ ημερών ξυλοδαρμός του ρέφερι Θανάση Τζήλου στη Λάρισα, που υποχρέωσε τους συναδέλφους του να πάρουν την απόφαση για επ’ αόριστον αποχή από τους αγώνες της Super League. Το πότε θα έχουμε σέντρα εκ νέου, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από τη συζήτηση της 4ης Ιανουαρίου.

Τους διαιτητές στη συνάντηση θα εκπροσωπήσουν οι Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Παπαπέτρου, Πολυχρόνης Κωσταράς και Λάζαρος Δημητριάδης. Εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το παρών θα δώσει ο πρόεδρός της Ευάγγελος Γραμμένος, ενώ τη FIFA και την UEFA θα εκπροσωπήσει ο Τσέχος υπερσύμβουλος της ομοσπονδίας, Πετρ Φούσεκ.

Εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τους Έλληνες διαιτητές, ιδίως μετά την επίθεση στον συνάδελφό τους, είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Θα κατατεθούν ερωτήσεις και θα ζητηθούν λύσεις για το πώς θα προστατεύονται, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον περιστατικά ανάλογα με αυτό του Τζήλου.

Θα ζητήσουν επίσης να εφαρμοστεί ό,τι είχε συμφωνηθεί παλαιότερα, να απαγορεύονται δηλαδή δηλώσεις και ανακοινώσεις κατά διαιτητών, που πυροδοτούν το κλίμα και την καχυποψία και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι παραβάτες. Τις τελευταίες μέρες οι Έλληνες ρέφερι επικοινώνησαν μεταξύ τους και ζήτησαν να κατατεθούν μια σειρά από προτάσεις, ώστε ακολούθως αυτές να πέσουν στο τραπέζι, στη συνάντηση της 4ης Ιανουαρίου.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για τις πληρωμές των διαιτητών, πρέπει να σημειωθεί πως στην κουβέντα που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα γίνει αναφορά στο κομμάτι αυτό. Η καθυστέρηση που προκύπτει είναι συμφωνημένη με τους Έλληνες ρέφερι, καθώς άλλαξε ο τρόπος πληρωμής τους, κατόπιν δικής τους επιθυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε η αποχή των διαιτητών, η 15η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου δεν πραγματοποιήθηκε και την περασμένη Παρασκευή (28/12) οι ομάδες της Super League ψήφισαν να διεξαχθεί αυτή το διάστημα 12-14 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει μετακύλιση του πρωταθλήματος κατά μία εβδομάδα.

Τρεις ομάδες ήταν αντίθετες με αυτό το ενδεχόμενο, να ξεκινήσει δηλαδή εκ νέου η Super League όχι με τη 16η αλλά με τη 15η αγωνιστική. Μία εξ αυτών ο Ολυμπιακός, ο οποίος προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο για να αλλάξει η απόφαση, με “όπλο” τον ΚΑΠ στον οποίο αναφέρεται (στο άρθρο 22 παρ. 6) ότι οι αγωνιστικές που αναβάλλονται θα πρέπει να γίνονται σε εμβόλιμες ημερομηνίες, κάτι το οποίο είχε τονίσει και η νομική υπηρεσία της Λίγκας στο τελευταίο Δ.Σ. του συνεταιρισμού.

sport24.gr