Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που αποκάλυψε “στημένους αγώνες” στην Αφρική

Ένας δημοσιογράφος ο οποίος είχε συμμετάσχει σε μεγάλη έρευνα που αποκάλυψε κυκλώματα διαφθοράς στο εγχώριο και αφρικανικό ποδόσφαιρο δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από αγνώστους που κινούνταν με μοτοσικλέτα, την ώρα που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στην Άκρα.

Πυροβόλησαν τον Άχμεντ Χουσέιν δύο φορές με αποτέλεσμα να υποστεί τραύματα στο στήθος και στον λαιμό και να καταλήξει αμέσως, σύμφωνα με την αστυνομία. Ακολούθησε κύμα κατακραυγής στον Τύπο της Γκάνας, αλλά και στον διεθνή Τύπο, εν μέσω καταγγελιών για τις «απειλές» εναντίον των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Ο 34χρονος συμμετείχε στην ομάδα των ρεπόρτερ που διηύθυνε ο γνωστός γκανέζος δημοσιογράφος Ανάς Αρεμεγιάου Ανάς, ο οποίος παρεισέφρησε στον χώρο του ποδοσφαίρου για να καταγράψει τα φαινόμενα διαφθοράς και τους στημένους αγώνες το 2018.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην επιβολή ποινών από διεθνείς ποδοσφαιρικούς θεσμούς. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας, Κουεσί Νιάντακι, παραιτήθηκε μετά την επιβολή τρίμηνου αποκλεισμού από τη FIFA, αφού καταγράφηκε σε βίντεο με «επενδυτές» (που ήταν δημοσιογράφοι), καθώς τους ζητούσε 500.000 δολάρια για να τους εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις.

Στο ντοκιμαντέρ του Ανάς με τίτλο «Νούμερο 12», στο οποίο ο δολοφονημένος δημοσιογράφος έπαιζε ρόλο-κλειδί, εκτέθηκαν δεκάδες γκανέζοι και αφρικανοί διαιτητές, καθώς και πολλά στελέχη της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γκάνας όταν οι δημοσιογράφοι πρότειναν να τους δωροδοκήσουν. Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε το ντοκιμαντέρ, πάνω από 50 αφρικανοί διαιτητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την αφρικανική ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (CAF).

Όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε υπέβαλε πρόσφατα μήνυση εναντίον βουλευτή του κυβερνώντος Νέου Πατριωτικού Κόμματος διότι ο πολιτικός υποσχόταν σε όποιον «έδερνε» τον ρεπόρτερ γενναία χρηματική αμοιβή.

«Όπου κι αν τον συναντήσετε, τσακίστε τον», και «θα πληρώσω», είχε πετάξει ο βουλευτής, ο Κένεντι Αγκιαπόνγκ, κατά τη διάρκεια εκπομπής σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, απαιτώντας από τον σκηνοθέτη να μεγεθύνει τις φωτογραφίες του ρεπόρτερ στην οθόνη.

Ο δικηγόρος του Χουσέιν χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις δηλώσεις του βουλευτή και καταδίκασε το γεγονός ότι οι αρχές δεν αντέδρασαν μπροστά στις απειλές που δεχόταν ο πελάτης του. Έκανε λόγο περί «ανευθυνότητας» των αρχών.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις