To νομοσχέδιο Βασιλειάδη, η εκκρεμότητα με την αναδιάρθρωση και τα “ανοιχτά θέματα”

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 22/2 θα καταθέσει στη Βουλή στο αθλητικό νομοσχέδιο που έχει θέσει προς διαβούλευση από τον περασμένο Δεκέμβριο και όπως έχει γίνει γνωστό από το ρεπορτάζ θα φέρει και τροπολογία σχετικά με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που σε μεγάλο βαθμό είναι δικής του αρχιτεκτονικής.

Όμως όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί την Παρασκευή για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.

Πάντως η συγκεκριμένη τροπολογία αναμένεται με ενδιαφέρον διότι η καθυστέρησή της έχει φουντώσει τις συζητήσεις περί ματαίωσης της αναδιάρθρωσης, παρότι έχει ήδη αποφασιστεί από την ΕΠΟ και τη Super League και παρότι αποτέλεσε προϋπόθεση για τη συμφωνία της ΕΡΤ με τις επτά ΠΑΕ του συνεταιρισμού.

Τι ζητάει η Super League

Το αθλητικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο άφηνε πολλά ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο άλυτα ενώ προκάλεσε και αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Super League.

Ο συνεταιρισμός διαφωνεί σε τρία σημεία που είναι τα εξής:

Α) Τα κωλύματα παραγόντων για τα οποία η Σούπερ Λίγκα ζητεί να αλλάξει ο νόμος και κώλυμα να υφίσταται μόνο σε περίπτωση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης και όχι παραπομπής σε δίκη για κακούργημα όπως ισχύει στον ισχύον νόμο.

Β) Η ποινή της μη χορήγησης πιστοποιητικού από την ΕΕΑ. Η Σούπερ Λίγκα προτείνει ο έλεγχος από την ΕΕΑ να ολοκληρώνεται τον Μαϊο και επειδή παράλληλα οι ΠΑΕ ελέγχονται και από την ΕΠΟ μέσω της αδειοδότησης, η ΕΕΑ να ελέγχει θέματα όπως τα ποινικά μητρώα, τις ενημερότητες, το μετοχολόγιο καθώς και θέματα που άπτονται της ασφάλειας και η μη χορήγηση πιστοποιητικού από την ΕΕΑ να αποτελεί λόγο μη αδειοδότησης από την ΕΠΟ και όχι να επισύρει πρόστιμα στις ΠΑΕ αλλά και στην ομοσπονδία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο βασιλειάδη.

Γ) Τα διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ. Στο νομοσχέδιο παρέμεινε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίσει τη αναστολή των πρωταθλημάτων για λόγους δημόσια τάξης αλλά και την επιβολή προστίμων. Ο Βασιλειάδης, όμως, μεταβίβασε την αρμοδιότητα επιβολής προστίμων στην ΕΕΑ. Η Super League ζητεί την κατάργηση της διάταξης αυτής αφού τη θεωρεί επιπλέον ποινή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός νομοσχεδίου έχουν μείνει βασικά θέματα που απασχολούν τη Super League οπως η κατάργηση της ποινικής ευθύνης των μελών των ΔΣ των ΠΑΕ για τα επεισόδια φιλάθλων κατά τις οργανωμένες μετακινήσεις, το ποσοστό από το στοίχημα και η μείωση του ποσοστού που καταβάλλεται στην αστυνομία για την παρουσία της στα γήπεδα.

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις