Π. Λασκαράκης: Για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρειάζεται νόμος

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ και ταμίας της ΕΠΟ, Περικλής Λασκαράκης, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Βόλος 98.6» και στην εκπομπή «Clasico». Μίλησε για το θέμα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων, αλλά και για τον σημερινό τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΘ.
Ο Περικλής Λασκαράκης, όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου τόνισε τα εξής: «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν συντάσσεται με κάποιος ‘a la carte’. Είναι υποχρεωμένη να συντάσσεται με όλα τα σωματεία της, αλλά και τις επαγγελματικές ομάδες. Η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να κάνει μία σύνθεση όλων αυτών των απόψεων. Ωστόσο, καμία σύνθεση δεν έχει αξία, αν πρώτα δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη. Αν από τη Βουλή των Ελλήνων υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τη δημιουργία Σούπερ Λιγκ 2, είμαστε υποχρεωμένοι, από το νόμο, άπαντες να το εφαρμόσουμε.
Το πώς φτάσαμε στο να μιλάμε για αναδιάρθρωση, αποτέλεσε συζήτηση πολλών μηνών. Η αναδιάρθρωση τελεί υπό τη διαλυτική αίρεση της νομοθέτησης, γιατί είναι προαπαιτούμενο. Η ΕΠΟ έχει άποψη για την αναδιάρθρωση, όπως την εξέφρασε στο διοικητικό της συμβούλιο. Να υπάρξει Σούπερ Λιγκ 2, άνοδος 12 ομάδων από την Γ’ Εθνική στη Φούτμπολ Λιγκ από τη φετινή χρονιά, κ.ο.κ.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να ανέβουν κατηγορία οι ομάδες της Ένωσης που εκπροσωπώ. Αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση όμως, πιθανότατα δεν θα ανέβουν και οι δύο ομάδες από την Ένωσή μας, Ολυμπιακός και Νίκη. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί. Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης ν’ ανέβουν φέτος κατηγορία και να μη χρειάζονται δύο κατηγορίες για να προαχθούν στη Σούπερ Λιγκ.
Θα πρέπει εδώ να τονίσω, πρώτον: Η αναδιάρθρωση είναι επιταγή και επιθυμία των Ομοσπονδιών ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Αυτοί πιέζουν για την τροποποίηση του πλάνου στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Δεύτερον: Αυτή είναι και η επιθυμία της κυβέρνησης. Θεωρούν ότι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ με τη συμμετοχή λιγότερων ομάδων θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Θεωρούν, επίσης, ότι η Σούπερ Λιγκ 2, η οποία θα αποτελείται από ΠΑΕ, οι οποίες θα επιχορηγούνται, θα αναβαθμίσουν το πρωτάθλημα και το προϊόν.
Η μελέτη έγινε χωρίς τη συμμετοχή της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλήθη και συμμετείχε, με μεγάλη προσοχή, στο τέλος των συζητήσεων, εφόσον είχε δημιουργηθεί η γενική άποψη. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα. Ο υφυπουργός αθλητισμού, χρησιμοποιώντας την ΕΡΤ και την ανταποδοτικότητα των χρημάτων, έκρινε πως η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, μπορεί να χρηματοδοτήσει μία ενδιάμεση κατηγορία, με λιγότερες ομάδες και με εξασφαλισμένα έσοδα. Υποσχέθηκε, επίσης, ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό και στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ.
Τονίζω και πάλι, για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρειάζεται νόμος. Μάλιστα, δεν ήρθε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η μεγάλη ασάφεια και ανησυχία μεταξύ των ομάδων και των παραγόντων. Υποτίθεται, ότι ο υφυπουργός αθλητισμού θα φέρει στη Βουλή τροπολογία και μένει να δούμε πότε θα γίνει αυτό. Η ΕΠΟ έχει κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις, τις οποίες θεωρεί ότι είναι καλύτερες για να προστατεύσει το προϊόν της».
Για το γεγονός, ότι όποιες αλλαγές υπάρχουν στο καταστατικό ή σε αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ισχύουν από την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ο Περικλής Λασκαράκης απάντησε: «Αν ο αθλητικός νόμος πει, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση του, αυτό θα ισχύσει. Γιατί οι νόμοι υπερισχύουν».
Σε ερώτημα, αν μπορούν να ισχύσουν φέτος δύο όμιλοι στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ απάντησε: «Ρωτήστε τους σεναριογράφους. Τα σενάρια τα προωθούν όλοι αυτοί ανάλογα με το πώς τους συμφέρει. Η ΕΠΟ θα περιμένει να δει τι θα αποτελέσει νόμος του κράτους και στη συνέχεια θα πράξει ανάλογα. Αυτή είναι και η θέση μας».
Για το αν η ΕΠΟ, η οποία πάλευε κάποτε για το αυτοδιοίκητο, τώρα ζητεί την παρέμβαση του κράτους: «Φυσικά και η ΕΠΟ αγωνίζεται για το αυτοδιοίκητο. Δεν ζητεί καμία νομοθετική παρέμβαση».
Για το ποιες θα είναι οι κινήσεις της ΕΠΣΘ πριν το θέμα της αναδιάρθρωσης φτάσει στη Βουλή: «Πριν φτάσει η τροπολογία στη Βουλή δεν έχουμε κάποιο λόγο να κάνουμε κάποια κίνηση. Περιμένουμε με ιδιαίτερη προσοχή, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν απαιτηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση μας, υπέρ των σωματείων-μελών μας, θα το πράξουμε.
Η ΕΠΟ από το προηγούμενο διοικητικό της συμβούλιο με έγγραφα που απέστειλε στη Σούπερ Λιγκ και στη Φούτμπολ Λιγκ, ζήτησε να μας ορίσουν εκπροσώπους για να συστήσουμε μία επιτροπή, η οποία και θα ασχοληθεί με το θέμα της αναδιάρθρωσης. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν δύο στελέχη της ΕΠΟ, δύο στελέχη από τη Σούπερ Λιγκ και δύο στελέχη από τη Φούτμπολ Λιγκ. Δεν θα περιμένουμε άλλο, πότε θα νομοθετήσει η κυβέρνηση νόμο για την αναδιάρθρωση. Μόλις ορίσει και τους δικούς της εκπροσώπους η Σούπερ Λιγκ, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, η επιτροπή θα εξετάσει το θέμα, Αυτό το κάναμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να σταματήσει όλη αυτή η παραφιλολογία.
Εάν, πάντως, δεν ισχύσει η αναδιάρθρωση, εμείς θα προσπαθήσουμε ως ΕΠΟ, να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

«Γιορτή του ποδοσφαίρου ο τελικός του Κυπέλλου»
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ αναφέρθηκε και στον σημερινό τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αίαντα Σούρπης, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 4 μ.μ. στο Πανθεσσαλικό στάδιο.
Αναφορικά με την τιμή του εισιτηρίου, το οποίο ορίστηκε στα 10 ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι στον τελικό ανάμεσα στη Νίκη και στον ΝΠΣ Βόλος το εισιτήριο κόστιζε 5 ευρώ, ο Περικλής Λασκαράκης ανέφερε: «Οι δύο ομάδες του περσινού τελικού είχαν ζητήσει το εισιτήριο να έχει 5 ευρώ και δεν είχα καμία αντίρρηση να συναινέσω. Θα προτιμούσα, ωστόσο, να ήταν υψηλότερο το αντίτιμο του εισιτηρίου. Τα μισά χρήματα αποτελούν έσοδο της Ένωσης, δηλαδή των ερασιτεχνικών σωματείων της Μαγνησίας και το υπόλοιπο μισό μοιράζεται στους δύο φιναλίστ του τελικού. Η τιμή του εισιτηρίου συναποφασίστηκε με τις δύο ομάδες, στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο μου.
Ο τελικός Κυπέλλου ΕΠΣΘ είναι διοργάνωση της Ένωσης, Την τιμή του εισιτηρίου, έχουμε δικαίωμα να την ορίσουμε μόνο εμείς. Παρά ταύτα, αποτέλεσε προϊόν συζητήσεις και με τα δύο σωματεία.
Είμαι βέβαιος, ότι ο τελικός θα έχει πάρα πολύ κόσμο, καθώς οι φίλαθλοι θα έρθουν να παρακολουθήσουν και να χαρούν ένα ωραίο παιχνίδι. Πιστεύω, πως θα είναι μια γιορτή για το ποδόσφαιρο της Μαγνησίας.
Η στατιστική και η ποιότητα των ομάδων, παρουσιάζει τον Ολυμπιακό Βόλου ως το φαβορί του τελικού. Να ξέρετε, ωστόσο, ότι το Κύπελλο είναι η διοργάνωση των εκπλήξεων. Ο διαιτητής θα ανακοινωθεί το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) το πρωί. Οι δύο φιναλίστ δήλωσαν, ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα για το ποιον θα ορίσει διαιτητή η ΕΠΣΘ. Αυτό που τόνισα ήταν, ότι θα προσπαθήσω να είναι αξιολογημένο διαιτητής, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι αξιολογημένοι διαιτητές της Ένωσης το Σαββατοκύριακο».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις