Π. Βαρβέκης: “Η μεγάλη ευκαιρία της Νίκης”

Ο Παντελής Βαρβέκης είναι ο προπονητής που ανέλαβε τις τύχες της Κ19 της Νίκης Βόλου, πέρυσι το καλοκαίρι και κατάφερε, κατά κοινή παραδοχή ακόμα και των αντιπάλων, να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο παρέδωσε μαθήματα σύγχρονου και όμορφου ποδοσφαίρου. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές του πίνουν νερό στο όνομά του και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης – συζήτησης που είχαμε μαζί του, δεν ήταν λίγες οι φορές που του τηλεφώνησαν για να του πουν ένα «γεια» και να τον ρωτήσουν τι κάνει. Ο κόουτς της Κ19 μίλησε για όλους και για όλα, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να είναι αυτός που θα οδηγήσει την νεανική ομάδα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Η συνέντευξη του Παντελή Βαρβέκη στον Γιώργο Αποστολακόπουλο:

«Η Κ19 της Νίκης δημιουργήθηκε δύο εβδομάδες πριν αρχίσει η προετοιμασία ενόψει του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Football League. Είχα μία συνάντηση με τον κ. Τσέροβιτς στον οποίο κατέθεσα τις απόψεις μου και τη φιλοσοφία μου για το ποδόσφαιρο, με τον τότε τεχνικό διευθυντή να με παραπέμπει στον κ. Πάτση. Με τον πρόεδρο τα βρήκαμε αμέσως και αμέσως αρχίσαμε δουλειά.
Η ομάδα στηρίχθηκε σε ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών της Νίκης σε ποσοστό 70-80%. Ήμασταν η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας του πρωταθλήματος. Μπορεί να υπάρχει εντύπωση πως ένας ποδοσφαιριστής ηλικίας 17 χρονών με έναν 19 χρονών έχει μικρή διαφορά, όμως όποιος γνωρίζει καταλαβαίνει πως η διαφορά είναι τεράστια.
Ειδικά στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος οι ομάδες χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Και εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά.
Εμείς στον 1ο γύρο χρησιμοποιούσαμε έναν επαγγελματία, τον Δημητρίεβιτς, ενώ οι άλλες ομάδες χρησιμοποιούσαν πέντε επαγγελματίες στο βασικό σχήμα».

Το μουδιασμένο ξεκίνημα
«Παρά τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, όπως μικρό ρόστερ, τραυματισμούς κλπ, δεν κάναμε κακό ξεκίνημα, εξαιρώντας τον πρώτο αγώνα με τη Δόξα Δράμας όπου ηττηθήκαμε με 3-0, καθώς οι Δραμινοί αγωνίστηκαν με έξι επαγγελματίες. Μείναμε πίσω στη βαθμολογία λόγω των πολλών ισόπαλων αποτελεσμάτων στην έδρα μας».

Το ρολάρισμα και το εντυπωσιακό φινάλε των αγωνιστικών υποχρεώσεων
«Οι ποδοσφαιριστές μετά το πρώτο μούδιασμα των πρώτων αγωνιστικών, όπου αντιμετωπίσαμε και τις καλύτερες ομάδες, είδαν πως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ταλέντο και ικανότητες, απόκτησαν αυτοπεποίθηση και παρουσίαζαν βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σ’ αυτό βοήθησαν και τα φιλικά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα, όπως επίσης και η σταδιακή αφομοίωση αυτών που ζητούσα.
Πραγματικά δεν υπήρχε η πίεση του αποτελέσματος κι αυτό βοήθησε στο να πηγαίνουμε σε όλους τους αγώνες να κάνουμε το παιχνίδι μας και να το ευχαριστηθούμε. Βέβαια, πηγαίναμε διαβασμένοι στους αγώνες γνωρίζοντας τα ατού του αντιπάλου και αγωνιζόμασταν με πλάνο. Σε όλα τα παιχνίδια όμως αγωνιστήκαμε χωρίς σκοπιμότητες και ελεύθερα. Το σύστημά μας ήταν το 4-2-3-1 και 4-4-2. Όπως παίζαμε εντός, έτσι παίζαμε και εκτός. Μάλιστα αυτό μας το αναγνώριζαν και οι προπονητές των άλλων ομάδων, καθώς μας έλεγαν πως ήμασταν η μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε χωρίς σκοπιμότητες και …λεωφορεία στην άμυνα»

Το ατού μας η μεσαία γραμμή
«Το ατού μας ήταν η μεσαία γραμμή. Χωρίς να θέλω να πω πως η άμυνα ή η επίθεση δεν ήταν αντάξια, η μεσαία γραμμή μας ήταν πολύ δυνατή. Ο Αργύρης, ο Μέτσε, ο Πέτσης, ο Γεωργατζής αποτελούσαν τη μεγάλη μας δύναμη. Μετά οι προσθήκες του Τσιάκου και του Πάσχου στην επίθεση μας έδωσαν άλλα φτερά».

Η έδρα της Κερασιάς
«Ξέραμε από την αρχή πως θα έχουμε πρόβλημα με την έδρα αφού παρά το γεγονός πως η διοίκηση της ομάδας έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να εξασφαλίσει ένα γήπεδο πιο κοντά στο Πανθεσσαλικό, στην έδρα της Νίκης, αυτό δεν κατέστη εφικτό με συνέπεια να αγωνιζόμαστε στο γήπεδο της Κερασιάς. Φιλόξενοι οι άνθρωποι, καλό το γήπεδο, αλλά ήταν ένα γήπεδο στο οποίο κάναμε μία προπόνηση την εβδομάδα και ο κόσμος της Νίκης δεν έπαιρνε εύκολα την απόφαση να έρθει να μας δει. Απόλυτα φυσιολογικό. Πιστεύω πως αν δίναμε τους αγώνες μας πιο κοντά, θα είχαμε τη στήριξη του κόσμου και κάποια αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά για μας».

Η έδρα της Σούπερ Λιγκ
«Φέτος υπάρχουν διαφορετικές προδιαγραφές από τη Σούπερ Λιγκ, οπότε θα πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι προδιαγραφές και ποιο γήπεδο της καλύπτει. Με το γηπεδικό πρόβλημα που υπάρχει στη Μαγνησία, θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση».

Για την ευκαιρία των νεαρών ποδοσφαιριστών στη Νίκη της Σούπερ Λιγκ
«Περιμένουν πως και πως τη στιγμή που θα πάρουν την ευκαιρία τους στην πρώτη ομάδα. Είναι μεγάλη πρόκληση για την καριέρα τους. Με τα νέα δεδομένα, από αυτά που έχει πει ο πρόεδρος και ο νέος προπονητής, είναι στο χέρι τους να αρπάξουν την ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία τους επί ίσοις όροις να διεκδικήσουν αυτό τους αξίζει».

varvekis-apostolakopoulos

Η μεγάλη ευκαιρία της Νίκης να βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγάλο
«Φέτος είναι η ευκαιρία της Νίκης Βόλου να διεκδικήσει και να βάλει τις βάσεις για να δημιουργήσει κάτι μεγάλο στις υποδομές της. Είναι πολύ καλό που ο Ανδρέας Πάτσης εστιάζει σ’ αυτόν τον τομέα. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει η πρόσληψη ενός προπονητή με παραστάσεις της μεγαλύτερης σχολής παραγωγής ποδοσφαιριστών που είναι η Ολλανδία. Όλες οι μεγάλες ελληνικές ομάδες ρίχνουν πλέον πολύ μεγάλο βάρος στις υποδομές τους. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σ’ αυτόν τον τομέα και ήδη έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν τους πρώτους καρπούς. Η Ξάνθη επίσης είναι πολύ μπροστά σ’ αυτό το κομμάτι. Αν κάποιος επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της θα καταλάβει αμέσως γιατί η ακριτική ομάδα βρίσκεται επί 25 έτη στη Σούπερ Λιγκ και ποιος είναι ο λόγος που παράγει συνεχώς ποδοσφαιριστές.
Ο ιδιοκτήτης της Νίκης είναι αυτής της λογικής και αυτής της φιλοσοφίας και πιστεύω πως σύντομα η ομάδα θα είναι απ’ αυτές που θα αποτελούν πόλο έλξης για νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές γιατί θα έχει δημιουργήσει όλο το μπακγκράουντ για μία τέτοια εξέλιξη».

Για την Εθνική στο Μουντιάλ
«Δυστυχώς τη νοοτροπία αυτή να αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές που, ναι μεν βοήθησαν να βρεθεί η Εθνική στο Μουντιάλ, αλλά δεν βρίσκονται στην αγωνιστική φόρμα που απαιτείται για να σταθούν όπως πρέπει σε μία τέτοια διοργάνωση, δεν την καταλαβαίνω. Εκ φύσεως πιστεύω πως οι ομάδες πρέπει κατά κύριο λόγο να στηρίζονται σε ποδοσφαιριστές, ταλαντούχους, φιλόδοξους που να γυαλίζει το μάτι τους, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες προσθήκες έμπειρων παικτών. Η Ελλάδα δεν πάσχει από ταλέντο, από νοοτροπία πάσχει».

Για το αν θα συνεχίσει να είναι προπονητής της σουπερλιγκάτης Κ20
«Εύχομαι να βρίσκομαι σ’ αυτό το πόστο και τη νέα χρονιά. Θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο και θέλω να πιστεύω πως η καλή συνεργασία που είχαμε την περασμένη χρονιά, θα συνεχιστεί και τη νέα. Στο μυαλό μου έχω το πλάνο της ομάδας που θα αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα και είμαι βέβαιος πως θα είναι μία ομάδα ανταγωνιστική, απέναντι σε ομάδες πολύ υψηλότερου επιπέδου από το φετινό της Football League».

Γιώργος Αποστολακόπουλος για το goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις