Grand Prix Αυστραλίας: ο Βάλτερι Μπότας πήρε τη νίκη

Tο έλεγε καθ’ όλη την περίοδο των χειμερινών δοκιμών- έστω κι αν όχι και τόσο φωναχτά: το 2019 θα είναι μια τελείως διαφορετική σεζόν γι’ αυτόν και θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους από τον «φανταχτερό» team-mate του.

Πίσω από τον Μπότας τερμάτισε ο (αγνώριστος) Χάμιλτον, με τον Φερστάπεν να συμπληρώνει το βάθρο και τις Φεράρι να είναι μια κινούμενη… απογοήτευση.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Κάθε αρχή και… εύκολη: Σβήνουν τα κόκκινα φώτα

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα και δόθηκε εκκίνηση στον πρώτο αγώνα της σεζόν για το 2019, ο δεύτερος Βάλτερι Μπότας «άρπαξε» τον poleman Χάμιλτον και έφυγε μπροστά, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να τον ακολουθεί.

Ο Φέτελ παρέμεινε 3ος «αποκρούοντας» την επίθεση που δέχτηκε από τον Λεκλέρκ, με τον Μαξ να βρίσκεται ανάμεσα στις δύο Φεράρι στην 4η θέση και τις Χάας ν’ ακολουθούν.

Το μίνι-δράμα της εκκίνησης παίχτηκε αρκετά πιο πίσω, με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο να κάνει οδηγικό λάθος, να πληγώνει την μπροστά αεροτομή της Ρενό του και ν’ αναγκάζεται να μπει από τον πρώτο γύρο στα πιτ προκειμένου να την αλλάξει.

Στην κορυφή αργά, αλλά σταθερά, ο Φινλναδός της Μερσέντες άρχισε ν’ αυξάνει τη διαφορά του από τον teammate του φτάνοντάς την στα 4.5 δεύτερα και δείχνοντας τ’ αγωνιστικά του δόντια.

Και, με τους χρόνους να έχουν σταθεροποιηθεί, άπαντες περίμεναν τα πιτ…

Ώρα για διάλειμμα, ώρα για (διαφορετικά) πιτ-στοπ

Το χορό των πιτ άνοιξε μόλις στο 12ο γύρο ο Κίμι Ράικονεν  με την Άλφα Ρομέο του βάζοντας τη μέση γόμα, για ν’ ακολουθήσουν κατά σειρά η Χούλκενμπεργκ (σκληρή), Φέτελ στον 15ο (μέση) και Χάμιλτον στον 16ο επίσης με μέση.

Ο πρωτοπόρος Μπότας καθυστέρησε αρκετά το δικό του μπαίνοντας στον 24ο και… πετώντας μπροστά, με τον Φερστάπεν να κάνει τη δική του στάση στο box στον 26οκαι τον Λεκλέρκ να βάζει την σκληρή γόμα στον 29ο και να θέλει να πάει μέχρι τέλους.

Όταν ξαναβγήκαν στην πίστα το μενού είχε «απογείωση» της Ρεντ Μπουλ: ο Μαξ μ’ ένα εκπληκτικό προσπέρασμα άφησε πίσω του τον Φέτελ και ανέβηκε στην 3η θέση, κολλώντας στην πίσω αεροτομή του 2ου Χάμιλτον.

Όσο για την πρώτη θέση; Εκεί ο Μπότας έκανε μηχανοκίνητο περίπατο.

Η διαφορά του από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ήταν πάνω από 20 δευτερόλεπτα.

Άραγε πώς να είναι το «υπερηχητικός» στα φινλανδικά;

Είναι ένας άλλος, ζει σε (αγωνιστική) παράνοια

Απόδοση… γονέα 1. Στον δικό του κόσμο. Απλά ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ος. Ό,τι και να πει κανείς για τον σημερινό Βάλτερι Μπότας θα είναι, πραγματικά, πολύ λίγο: ο Φινλανδός πιλότος της Μερσέντες πραγματοποίησε το grand prix της ζωής του και πήρε την πρώτη του νίκη μετά το Άμπου Ντάμπι το 2017,  τερματίζοντας έναν αγωνιστικό αιώνα μπροστά από τον δεύτερο.

Πίσω από τον απλησίαστο πιλότο της Μερσέντες τερμάτισε ο Λιούις Χάμιλτον που, τουλάχιστον, έσωσε ό,τι σώζεται, με τον Μαξ Φερστάπεν να συμπληρώνει το βάθρο, αλλά να μην μπορεί στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα να περάσει τον Χαμ.

Η Φεράρι, μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησε (στο μυαλό της) στις χειμερινές δοκιμές, προσγειώθηκε με γδούπο στην πραγματικότητα: ο Φέτελ ήταν μόλις 4ος με τον Λεκλέρκ ν’ ακολουθεί στην 5η θέση και τους ιθύνοντες της Σκουντερία να μην αφήνουν τον μικρό να περάσει το ξεκάθαρο νο1 της Κόκκινης.

Ο Μάγκνουνσεν ήταν ο best of the rest στην 6η θέση, ενώ Χούλκενμπερκ, Ράικονεν (ένα μπράβο είναι πολύ λίγο για τον Κίμι με την Άλφα Ρομέο του), Στρολ και Κβίατ να συμπληρώνουν την «πολύχρωμη» βαθμολογούμενη δεκάδα.

Βάλτερι Μπότας, λοιπόν. Το νο2 της Μερσέντες ξεκίνησε μ’ εντυπωσιακή νίκη και τον +1 βαθμό του ταχύτερου γύρου στο τσεπάκι του και δείχνει έτοιμος να κοιτάξει στα μάτια τον  Χάμιλτον.

Άραγε, θα μπορέσει στο τέλος να τον κάνει να χαμηλώσει το βλέμμα;

Βαθμολογία οδηγών 

1) Μπότας 26

2) Χάμιλτον 18

3) Φερστάπεν 15

4) Φέτελ 12

5) Λεκλέρκ 10

6) Μάγκνουνσεν 8

7) Χούλκενμπεργκ 6

8) Ράικονεν 4

9) Στρολ 2

10) Κβίατ 1

Βαθμολογία κατασκευαστών 

1) Μερσέντες 44

2) Φεράρι 22

3) Ρεντ Μπουλ 15

4) Χάας 8

5) Ρενό 6

6) Άλφα Ρομέο 4

7) Ρέισινγκ Πόιντ 2

8) Τόρο Ρόσο 1

9) ΜακΛάρεν 0

10) Γουίλιαμς 0

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις