Μυθική ανατροπή της Τότεναμ, 3-2 τον Άγιαξ (video)

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχεται αυτό! Αν και έχανε με 2-0 στο ημίχρονο, η Τότεναμ αναστήθηκε στο Άμστερνταμ και με χατ-τρικ του Λούκας και buzzer-beater στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων προκρίθηκε στον τελικό!

Aν το παιχνίδι του Άμστερνταμ διαρκούσε μόνο 45 λεπτά, τότε η ανάγνωση του αγώνα θα ήταν εύκολη υπόθεση. Όλοι θα μιλούσαν για την dream team του Άγιαξ, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο των πιτσιρικάδων του Αίαντα, τα θηρία που έβαλε κάτω το ένα μετά το άλλο. Θα γράφαμε για το total football, για τα παιδιά του Κρόιφ, την δικαίωση όλων των πληβείων του ποδοσφαίρου. Ο Αίαντας είχε φέρει το ματς στο 2-0 και οι πιο προνοητικοί άρχισαν να κλείνουν εισιτήρια για Μαδρίτη.

Στο φετινό μαγικό Champions League όμως, μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά όλα γίνονται. Ακόμα κι αυτό. Η είσοδος του Γιορέντε στο ημίχρονο άλλαξε τα πάντα. Ο Άγιαξ ξαφνικά κάθισε. Ο Λούκας σεληνιάστηκε και το θαύμα έγινε. Ο Βραζιλιάνος έκανε το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του και με buzzer beater στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, έκανε το 2-3 κι έστειλε τα σπιρούνια στον τελικό της Μαδρίτης και πάνω στην Λίβερπουλ (2-3). Ένα θαύμα θαυμάτων σε έναν ημιτελικό με αδιανόητες ανατροπές, τρία δοκάρια κι αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες…

Είχαν περάσει μόλις τρία λεπτά, όταν ο Γιορίς έκανε την πρώτη μεγάλη απόκρουση σε διαγώνιο σουτ του Τάντιτς, όμως στην επόμενη φάση ο Ντε Λιχτ πήδηξε πιο ψηλά από όλους και με κεφαλιά έκανε το 1-0. Η αρχή μιας ασύλληπτης ποδοσφαιρικής παράστασης που είδε την Τότεναμ να απαντάει άμεσα με δοκάρι του Σον (6’), ο οποίος είχε άλλη μία σπουδαία ευκαιρία λίγο αργότερα για το 1-1 (22’).

Ο Άγιαξ όμως πατούσε καλύτερο στο γήπεδο, το τρανζίσιον του δούλευε υποδειγματικά. Ο Τάντιτς σε μία ακόμα χορευτική φιγούρα και διαγώνιο σουτ ξύρισε το δοκάρι του Γιορίς (30’), όμως πέντε λεπτά αργότερα ο Σέρβος σέρβιρε στον Ζίγες, ο οποίος με άπιαστο φαλτσαριστό έκανε το 2-0.

Οι οπαδοί του Άγιαξ έμοιαζαν μεθυσμένοι στην ανάπαυλα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν. Η είσοδος του Γιορέντε αντί του Γουανιάμα ήταν το all-in του Ποκετίνο και ξαφνικά οι spurs έκλεισαν τον Άγιαξ στα καρέ του κι άρχισαν να τον σφυροκοπούν. Ο Ονάνα έβγαλε το σουτ του Ντέλε Άλι (53’), όμως δύο λεπτά αργότερα η πρώτη φαρμακερή κόντρα των Λονδρέζων έφερε το 2-1 με πλασέ του Λούκας (55’), ένα γκολ που άλλαξε όλη την ψυχολογία και τις ισορροπίες.

Χρειάστηκαν μόλις 204 δευτερόλεπτα, ώστε η Τότεναμ να ισοφαρίσει, με τον Γιορέντε να χάνει το άχαστο, όμως τον Λούκας να παίρνει το ριμπάουντ και με υπέροχο πλασέ να περνάει την μπάλα από την μύτη της βελόνας για το 2-2.

Κάπου εκεί ξεκινάει ένα απίθανο μπρα-ντε-φερ χαμένων ευκαιριών από δύο ομάδες που φλέρταραν με τον θάνατο σε κάθε φάση. Ο Ζίγες ξυρίζει το δοκάρι με διαγώνιο σουτ (63’), με τον Αλντερβάιρελντ να σημαδεύει ελάχιστα άουτ με το κεφάλι λίγο αργότερα (73’).

Δοκάρι ο Άγιαξ με σουτ του Ντε Μπέικ (79’), δοκάρι και η Τότεναμ με κεφαλιά του Βερτόνχεν, ο οποίος στην συνέχεια της φάσης είδε τους παίκτες του Άγιαξ να διώχνουν πάνω στην γραμμή το πλασέ του. Τρομερή ευκαιρία του Σον (87’) και καπάκι διπλή χαμένη ευκαιρία του Αίαντα στις καθυστερήσεις με Ζίγες και Τάντιτς.

Κι εκεί που η άμμος στην κλεψύδρα δείχνει να έχει αδειάσει, στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γιορέντε τσιμπάει την μπάλα και ο Λούκας με διαγώνιο σουτ κάνει το 2-3, μέσα στην απόλυτη παράνοια!

Η Τότεναμ είναι η ομάδα του πεπρωμένου. Απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκε μία υπόδειξη του VAR στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων για να ακυρωθεί το γκολ του Στέρλινγκ και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Τώρα, ξανά στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ένα ακόμα μεγαλύτερο θαύμα. Η Λίβερπουλ ίσως θα πρέπει πια να ανησυχεί…

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Μαζραουί, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Ντε Γιονγκ, Σούνε (60’ Φέλτμαν), Ντε Μπέικ (93’ Μαγκαγιάν), Ντόλμπεργκ (67’ Σινκγκράβεν), Ζίγες, Τάντιτς.

ΤΟΤΕΝΑΜ: Γιορίς, Τριπιέ (81’ Λαμέλα), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ (82’ Ντέιβις), Γουανιάμα (46’ Γιορέντε), Άλι, Σισοκό, Έρικσεν, Λούκας, Σον.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις