Τα αδιανόητα λεφτά που μοιράζει το νέο Champions League (pics)

Η Λίβερπουλ έχοντας κάνει την ίδια πορεία με πέρσι στο Champions League θα πάρει 26 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα. Τι θα πάρουν οι άλλες ομάδες….

Φέτος ζήσαμε το νέο format του Champions League. Περισσότερες «fix» ομάδες στους ομίλους από τα μεγάλα πρωταθλήματα, μόλις έξι ομάδες από τα προκριματικά, νέες ώρες και φυσικά διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Τα ποσά του Champions League εκτοξεύτηκαν, παρά το γεγονός ότι το market pool μειώθηκε αισθητά για όλους.

Ομως στόχος της UEFA (και της ECA βεβαίως, βεβαίως) είναι οι ισχυροί, να γίνονται ισχυρότεροι. Κι αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας περισσότερα χρήματα στο Champions League. Ενα Champions League που γίνεται σιγά σιγά μια κλειστή λίγκα των ισχυρών μιας και οι 16 ομάδες προέρχονται από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (ΑγγλίαΙσπανίαΓερμανίαΙταλία).

Τα έσοδα που θα πάρει κάθε ομάδα που συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την σεζόν 2018/2019 θα τα ανακοινώσει η UEFA, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κάτι το οποίο κάνει κάθε χρονιά. Ομως ήδη μπορεί να γίνει μία εκτίμηση για τα έσοδα που θα πάρουν οι αγγλικές ομάδες από την φετινή τους παρουσία στοChampions League.

Θα παρατηρήσετε πως τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Μάντσεστερ Σίτι θα πάρουν πολλά περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι. Αναφερόμαστε σε αυτές τις δύο ομάδες γιατί είχαν την ίδια πορεία με την περσινή. Δηλαδή η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό όπως και η Σίτι αποκλείστηκε στα προημιτελικά, οπότε μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη σύγκριση. Η Τότεναμ για παράδειγμα, δεδομένα θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα με την πορεία που έχει κάνει όπως φυσικά και η Γιουνάιτεντ η οποία έχει υψηλή βαθμολογία στο Club Ranking της UEFA.

Λίβερπουλ: +21 εκατομμύρια ευρώ
Συνολικά οι «reds» έβαλαν από την φετινή τους σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα στα ταμεία τους 172 εκατομμύρια ευρώ!

Σε αυτά προσθέστε κι άλλα 107.2 εκατομμύρια ευρώ από την παρουσία της στον τελικό του Champions League. Εάν το κατακτήσει κιόλας βάλτε κι άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ. Πως «σπάει» τώρα αυτό το ποσό…

Οπως βλέπετε και στο διάγραμμα η Λίβερπουλ θα πάρει:
Συμμετοχή: 15,25
Prize money: 56
Το ποσό από την θέση στο Club Ranking της UEFA: 23
Τηλεοπτικά: 13

Ενώ πέρσι τα τηλεοπτικά έσοδα του Market Pool ήταν σχεδόν τριπλάσια (29,2 πέρσι έναντι 13 φέτος), εντούτοις τα ποσά που μοιράζει πλέον η UEFA για συμμετοχή αλλά και το πόσο μακριά φτάνεις στην διοργάνωση είναι μη συγκρίσιμα σε σχέση με το προηγούμενο format. Και φυσικά υπάρχει και το μεγάλο μπόνους του Club Ranking. Οσο πιο ισχυρός είσαι δηλαδή στην ειδική βαθμολογία της UEFA τόσο μεγαλύτερο το ποσό που θα πάρεις.

Τότεναμ: +40,3 εκατομμύρια ευρώ
Στην περίπτωση της Τότεναμ είναι λογικό να μιλάμε για μια τεράστια αύξηση στα έσοδα από το Champions League. Πέρσι οι Λονδρέζοι αποκλείστηκαν στη φάση των 16 της διοργάνωσης και φέτος έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό.

Στα 101,2 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν από το Champions League (συν 4 εάν το κατακτήσουν) οι Λονδρέζοι θα πάρουν κι άλλα 163,9 εκατομμύρια ευρώ από την Premier League (4η ομάδα στα έσοδα της λίγκας).

Οπως βλέπετε και στο διάγραμμα η Τότεναμ θα πάρει:
Συμμετοχή: 15,25
Prize money: 54.8
Το ποσό από την θέση στο Club Ranking της UEFA: 15,5
Τηλεοπτικά: 16,1

Μάντσεστερ Σίτι: +29,2 εκατομμύρια ευρώ
Μπορεί ν’ αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Τότεναμ όμως και πάλι τα έσοδα της Σίτι θα είναι εντυπωσιακά μεγάλα. Από την Premier League θα πάρει 170,1 εκατομμύρια ευρώ και από το Champions League άλλα 93,1 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως βλέπετε και στο διάγραμμα η Μάντσεστερ Σίτι θα πάρει:
Συμμετοχή: 15,25
Prize money: 32,9
Το ποσό από την θέση στο Club Ranking της UEFA: 24,4
Τηλεοπτικά: 20,5

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: +53 εκατομμύρια ευρώ
Σίγουρα θα στοιχίσει στην Γιουνάιτεντ η μη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League, όμως από την φετινή θα βάλει στα ταμεία της 160,7 εκατομμύρια ευρώ κι άλλα 93,4 εκατομμύρια ευρώ από το Champions League.

Οπως βλέπετε και στο διάγραμμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πάρει:
Συμμετοχή: 15,25
Prize money: 29,9
Το ποσό από την θέση στο Club Ranking της UEFA: 31,0
Τηλεοπτικά: 17,2

Το 1/3 του ποσού που θα πάρει η Γιουνάιτεντ προέρχεται από την θέση που έχει στο Club Ranking της UEFA και στο παρακάτω διάγραμμα βλέπετε τα ποσά που θα πάρουν οι φετινές 32 ομάδες του Champions League.

Αδιανόητα έσοδα για τις 4 αγγλικές ομάδες που συμμετείχαν στο φετινό Champions League:

Λίβερπουλ: 172 εκατ. (από Premier) + 107,2 (από Champions League)= 279 εκατομμύρια ευρώ
Τότεναμ: 163,9 εκατ. (από Premier) + 101,6 (από Champions League)= 265,5 εκατομμύρια ευρώ
Σίτι: 170,1 εκατ. (από Premier) + 93,1 (από Champions League)= 263,2 εκατομμύρια ευρώ
Γιουνάιτεντ: 160,7 εκατ. (από Premier) + 93,4 (από Champions League)= 254,1 εκατομμύρια ευρώ

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις