«Ο Ιωνικός σε λίγα χρόνια θα βρίσκεται στην Super League»

Ο Νίκος Μουστάκης μίλησε στο SDNA για την άνοδο του Ιωνικού στην Football League της νέας σεζόν, τον κόσμο των «κυανόλευκων» αλλά και για τον πρόεδρο τον Γιάννη Τσιριγώτη

Ήρθε στην ομάδα τον Ιανουάριο ωστόσο αποτέλεσε έναν από τους παίκτες, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αγωνιστική μεταμόρφωση αρχικά και στην συνέχεια στην άνοδο της στην Football League της νέας χρονιάς.

Ο λόγος για τον αμυντικό των «κυανόλευκων» Νίκο Μουστάκη, ο οποίος μίλησε στο SDNA τόσο για την νίκη στο εντός έδρας μπαράζ με τον Αιολικό (2-0), το κλίμα στα αποδυτήρια, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι ο Ιωνικός μέσα στα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να επιστρέψει στην Super League.

Ο Ιωνικός κατάφερε να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από 8 χρόνια; Ποιο ήταν το μυστικό αυτής της επιτυχίας;

«Το μυστικό θεωρώ της επιτυχίας αυτής ήταν η σιγουριά που ενέπνεε η διοίκηση Τσιριγώτη, μαζί με το προπονητικό τιμ, σε συνδυασμό με τους καλούς ποδοσφαιριστές που διέθετε, μαζί με τον κόσμο και την δύναμη του Ιωνικού που όλος ο κόσμος γνωρίζει ποια είναι. Νομίζω ότι αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας.»

Υπήρξε κάποια στιγμή που να φοβήθηκες ότι δεν θα τα καταφέρετε;

«Σίγουρα ήταν δύσκολο το έργο μας. Εγώ ήρθα στην ομάδα του Ιωνικού τον Ιανουάριο. Απείχαμε 12 βαθμούς από την 2η θέση, η οποία έδινε το εισιτήριο στην ομάδα για τα μπαράζ ανόδου. Ήταν δύσκολο το έργο να καλύψεις αυτή την διαφορά, όμως παιχνίδι με το παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι και καταφέραμε να πάρουμε αυτό το εισιτήριο. Υπήρχε πίστη και με σκληρή δουλειά τα καταφέραμε.»

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα ανέβηκε κατηγορία εν τούτοις μετά τα όσα συνέβησαν με την αναδιάρθρωση θα παίξει στην ίδια κατηγορία…; Θεωρείς ότι είναι αδικία αυτό;

«Υπάρχει μία αδικία ως προς αυτό, αλλά από την στιγμή που έχουν έρθει έτσι τα δεδομένα εμείς έπρεπε να κυνηγήσουμε αυτή την άνοδο έστω και έτσι, αν και του χρόνου θα χρειαστεί να παίζουμε πάλι στην Γ΄Εθνική, αλλά αυτή τη φορά θα είναι μία κατηγορία που θα είναι επαγγελματική. Θα έχει κάποια έσοδα και θεωρώ πως ο Ιωνικός βάζει τις βάσεις για καλύτερα πράγματα στα επόμενα χρόνια.»

Όταν ήρθε στην ομάδα τι κλίμα συνάντησες;

«Ο στόχος της ομάδας τότε δεν ήταν η άνοδος, γιατί βρισκόταν κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού… Όμως ο κύριος Τσιριγώτης είχε το όραμα του και εβδομάδα με την εβδομάδα μας έδινε την δύναμη, το θάρρος να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω.»

Παρότι βρεθήκατε σ΄έναν πολύ δύσκολο όμιλο εν τούτοις καταφέρατε να βγείτε δεύτεροι και να ανεβείτε μέσα από την διαδικασία των μπαράζ. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό αποδεικνύει το βάρος που έχει η φανέλα του Ιωνικού;

«Η φανέλα και η ιστορία του Ιωνικού είναι τόσο μεγάλη, που μας έδωσε σε έμας τους παίκτες την ώθηση για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Ήταν μαγικό να αγωνιζόμαστε μπροστά σε τέτοιο κοινό που ήταν ενθουσιώδες… Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι εμείς παίζαμε με 12 παίκτες, είτε εντός, είτε εκτός έδρας και αυτός ήταν πάντα ο κόσμος.»

Στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αιολικό είδαμε την Νεάπολη να θυμίζει εποχές Α΄Εθνικής. Αυτό ήταν η ώθηση που χρειαζόσασταν στο να τα καταφέρετε…;

«Ήταν κάτι το μαγικό. Ξέραμε ότι θα ζήσουμε τέτοια στιγμή στην Νίκαια, από την στιγμή που παίζαμε μία κατηγορία μέσα στο γήπεδο μας. Όπως είπα και πριν σίγουρα μας δίνει κίνητρο αυτός ο κόσμος και ώθηση να δίνουμε κάτι παραπάνω από το 100%.»

Μετά την ανάληψη της διοίκησης από την οικογένεια Τσιριγώτη η ομάδα οργανώθηκε σε επαγγελματικά πρότυπα. Πόσο σημαντικό ήταν αυτό για εσάς τους παίκτες, ειδικά όταν μιλάμε για μία κατηγορία όπως η Γ΄Εθνική, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα;

«Είναι θεωρώ για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για τον ελληνικό αθλητισμό να υπάρχουν άνθρωποι όπως είναι η οικογένεια Τσιριγώτη και πιο συγκεκριμένα σαν τον κύριο Γιάννη, ο οποίος είναι πιο κοντά στην ομάδα, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για την ομάδα. Μας πρόσφερε ότι χρειαζόμασταν, είτε αυτό λεγόταν οικονομικό, είτε σε αθλητικό υλικό. Είχαμε όλες τις ανέσεις για να μπορούμε να δουλεύουμε ανεπηρέαστοι για να πετύχουμε τον στόχο μας.»

Μετά το πρώτο παιχνίδι με τον Αιολικό, τι κλίμα επικρατούσε στην ομάδα;

«Ήταν ένα παιχνίδι μοιρασμένο. Εμείς ήμασταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και ο αντίπαλος στο δεύτερο. Ίσως και δίκαιο το αποτέλεσμα. Αλλά από την στιγμή που αυτό το 2-2 θεωρείται ένα θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας και ξέραμε ότι ήμαστε ομάδα που δεν δέχεται εύκολα γκολ,μετά ήταν μία τυπική διαδικασία. Υπήρχε εμπιστοσύνη στην ομάδα και ξέραμε όλοι ότι μέσα στην Νίκαια θα ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να πάρει και την ισοπαλία από εμάς.»

Ένα σχόλιο για τον πρόεδρο της ομάδας τον κύριο Τσιριγώτη

«Είναι πολύ πωρωμένος με την ομάδα. Του αρέσει όλα να είναι στην εντέλεια. Είναι άνθρωπος ο οποίος δεν συμβιβάζεται με μία ισοπαλία. Θέλει πάντα να κερδίζει. Θέλει η ομάδα του να είναι η καλύτερη και να μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο μόνο για τη νίκη. Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που μας μετέδωσε και σε όλα τα παιχνίδια είχαμε σαν στόχο τη νίκη.»

Ο Ιωνικός μετά την ήττα του από την Παλαιόχωρα έτρεξε ένα σερί 20 αγώνων χωρίς ήττα; Πως καταφέρατε να χτίσετε αυτό το σερί…;

«Σίγουρα το πιστέψαμε. Έγινε μεγάλη δουλειά απ΄όλους. Από προπονητές, ποδοσφαιριστές και καταφέραμε να την βγάλουμε αυτή μέσα στο γήπεδο. Παιχνίδι με το παιχνίδι αρχίσαμε να το πιστεύουμε περισσότερο και να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά.»

Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Δημητρη Αρναούτη στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας, που είχε σαν συνέπεια την επίτευξη του στόχου της ανόδου;

«Πολύ μεγάλη. Όπως κάθε ομάδα που έχει μία τέτοια επιτυχία, η συμβολή του προπονητή είναι τεράστια. Ήταν κοντά μας κι εκείνος. Μας έδειξε τον δρόμο, με σωστό πλάνο και σωστή προπόνηση καθημερινά καταφέραμε αυτό που καταφέραμε.»

Η διοίκηση πόσο κοντά σας ήταν σε αυτή την προσπάθεια που έγινε από τον Ιανουάριο κι έπειτα;

«Ήταν σε καθημερινή βάση μας παρείχαν τα πάντα, προκειμένου να μην μας λείψει τίποτα και να κάνουμε ανεπηρέαστοι την δουλειά μας. Πράγματα τα οποία τα βρίσκεις μόνο σε ομάδες της Super League. Σίγουρα μας βοήθησαν πολύ και στον ψυχολογικό τομέα, στο ηθικό μας, γιατί όταν μία ομάδα βρίσκεται κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού, σίγουρα υπάρχει και θέμα στην ψυχολογία των παικτών. Μας βοήθησαν αρκετά ήταν συνέχεια κοντά μας και έδειχναν τον δρόμο, για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.»

Οι μεταγραφές κάποιων έμπειρων παικτών με παρουσία από παραπάνω κατηγορίες πόσο βοήθησαν στο να γίνει καλύτερη η ομάδα;

«Βοηθήσαμε κι εμείς σ΄αυτό. Δεν θα ήθελα όμως να σταθώ μόνο σε εμάς που ήρθαμε τον Ιανουάριο, γιατί εάν δεν υπήρχε το ήδη υπάρχον υλικό το οποίο είχε εξαιρετικούς παίκτες, δεν θα είχαμε κι εμείς οι 3-4 που πήγαμε τον Ιανουάριο αυτή την επιτυχία. Είναι συνολική η δουλειά. Υπήρχαν καλοί παίκτες ήδη και έγιναν οι κατάλληλες προσθήκες που χρειαζόταν η ομάδα, σε θέσεις που υπήρχε πρόβλημα. Φτιάξαμε ένα καλό σύνολο. Ταιριάξαμε όλοι μ΄όλους κι έτσι ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα.»

Η στήριξη του κόσμου προς εσάς ήταν το ερέθισμα και μία ευθύνη που σας ωθούσε να γίνετε καλύτεροι παιχνίδι παιχνίδι;

«Σαφώς και ήταν ένα ερέθισμα για να γινόμαστε καλύτεροι, καθώς ο κόσμος του Ιωνικού είναι πολύ απαιτητικός θέλει να βλέπει και ωραίο ποδόσφαιρο. Θέλει να παίρνει και το αποτέλεσμα η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα υπήρχε άγχος ως προς αυτό. Ήταν όμως καθημερινά ακόμα και σε παιχνίδια που φέραμε ισοπαλία, γιατί δεν κάναμε κάποια ήττα τον β΄ γύρο σε κάποια ισοπαλία ή σε κάποιο παιχνίδι που μπορεί να κερδίσαμε με κακή εμφάνιση, ακόμα κι εκεί μας χειροκρότησαν.»

Όταν μπήκε ο πρόεδρος στα αποδυτήρια για να πανηγυρίσει μαζί σας, να φανταστώ ότι σας έταξε πριμ για την επιτυχία;

«Ναι ναι μας έταξε πριμ. Μας έδωσε συγχαρητήρια. Ήταν μεγάλη στιγμή. Ήταν ένας αγώνας δρόμου, πολύ δύσκολος θα έλεγα που τελικά μας βρήκε να πανηγυρίζουμε.»

Μετά από όλη αυτή την επιτυχία και όλη αυτή την πίεση και την προσπάθεια να φανταστώ ότι τώρα έχει ξεκούραση;

«Δεν ήταν εύκολο. Υπήρχε πίεση και στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί κάθε Κυριακή μπαίναμε και λέγαμε τελικός, τελικός. Παίξαμε 17 τελικούς σ΄ένα γύρο, γιατί δεν είχαμε περιθώρια απώλειας βαθμών. Θέλαμε το κάτι παραπάνω. Για να πετύχουμε το κάτι παραπάνω θέλαμε μόνο νίκες. Δεν είχαμε περιθώριο ούτε για ισοπαλία… Τώρα είναι περίοδος να αποφορτιστούμε λίγο από αυτή και να δούμε το επόμενο βήμα.»

Μπορεί αυτή η επιτυχία να αποτελέσει την στέρεη βάση, προκειμένου στα επόμενα χρόνια να βρεθεί ο Ιωνικός στην μεγάλη κατηγορία, απ’ όπου και λείπει πάρα πολλά χρόνια;

«Θεωρώ πως οι βάσεις έχουν μπει. Τώρα χρειάζεται διαχείριση από τους κατάλληλους ανθρώπους. Προσεκτικά σίγουρα βήματα δεν χρειάζονται ενθουσιασμοί και άλματα. Με αργά και σταθερά βήματα πιστεύω ότι, ο Ιωνικός σε λίγα χρόνια θα βρίσκεται στην Super League. Θεωρώ πως έχει τα πάντα. Είναι μία ομάδα των Αθηνών που έχει τα πάντα. Έχει ιστορία, κόσμο, το γήπεδο της πλέον διαθέτει και υπερσύγχρονο γυμναστήριο… Είναι ευχής έργον να αγωνίζεται ο Ιωνικός στις επαγγελματικές κατηγορίες και να πηγαίνουν ποδοσφαιριστές εκεί και να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους ανεπηρέαστοι. Δεν είναι μόνο το οικονομικό που έχει λύσει ο κύριος Τσιριγώτης. Είναι όλα όσα έχει κάνει τα οποία βοηθούν τους ποδοσφαιριστές σε καθημερινή βάση

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις