Στην κορυφή της Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη λύγισε (91-83) την αξιόμαχη Αναντολού Εφές και κατέκτησε για όγδοη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο της Euroleague.

Όσον αφορά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτή είναι η όγδοη φορά που καταφέρνει να πανηγυρίσει τον τίτλο και πρώτη μετά το 2016! Παράλληλα, πλησίασε στο… -2 από τη Ρεάλ που είναι στην κορυφή της λίστα με 10! Βέβαια, για να τα καταφέρει χρειάστηκε να… φτύσει αίμα σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς, όπως εξελίχθηκε αυτός του Final-4 της Βιτόρια.

Η Εφές απέδειξε ότι μόνο τυχαία δεν έφτασε φέτος μέχρι τον τελικό κι έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέιν Λάρκιν επέστρεψε δύο φορές από το -14 και μέχρι το φινάλε δεν άφησε ησυχία την ΤΣΣΚΑ. Οι παίκτες του Ιτούδη, όμως, δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και τέλειωσαν το ματς με 14/22 τρίποντα!

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Αναντολού Εφές θέλησε να επιβάλει από το ξεκίνημα τον ρυθμό της, όπως είχε πράξει κόντρα στη Φενέρ, με τον Άντερσον να σημειώνει τους 7 από τους πρώτους 14 πόντους της. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως, βρήκε απρόσμενο ήρωα τον Κουρμπάνοφ και σταδιακά πήρε τον έλεγχο.

Οι παίκτες του Ιτούδη διάβασαν ό,τι τους έδωσε η άμυνα της τουρκικής ομάδας και με πρωτοστάτη τον τρομερό Χίγκινς ξέφυγε με διψήφια διαφορά. Ο Αμερικανός περιφερειακός είχε 11 πόντους (3/3τρ., 2/2βολ.) στο πρώτο δεκάλεπτο και συνέβαλε ώστε η «ομάδα του στρατού» να ξεκινήσει με 7/9 τρίποντα!

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Εφές έμεινε δίχως πόντο στα πρώτα τρία λεπτά της δεύτερης περιόδου, εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (34-20)! Το αντιαθλητικό του Χάινς στον Λάρκιν, όμως, «ξύπνησε» την τουρκική ομάδα, η οποία έκανε σερί 6-0, ενώ πήρε πόντους κι από τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε.

Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι έγινε πιο σκληρή στην άμυνα της κι έτσι μετά από πέντε σερί πόντους του Σίμον μείωσε σε 36-41 (18’), ενώ με τρεις βολές του Λάρκιν «σφράγισε» για τα καλά την επιστροφή της! Ο Αμερικανός γκαρντ έφτασε τους 14 πόντους κι η Εφές με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου πέρασε μπροστά με 45-44! Ήταν το πρώτο προβάδισμα της ομάδας του Αταμάν μετά το 3ο λεπτό (10-7).

Το τέταρτο φάουλ του Ντάνστον ανάγκασε τον Αταμάν να τον αποσύρει στον πάγκο, κάτι που σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα έξω από τα 6μ75 βοήθησαν την ΤΣΣΚΑ να χτίσει μομέντουμ. Οι Κλάιμπερν και Χίγκινς είχαν από 4/5 τρίποντα, βοηθώντας την «ομάδα του στρατού» να φτάσει στα 12/17(!).

Παράλληλα, απόντος του Ντάνστον, ο Χάινς έκανε ο,τι ήθελε στις δύο ρακέτες ενώ ουσιαστικός ήταν κι ο Χάντερ από τη στιγμή που ο Αμερικανός ψηλός της Εφές έπαιζε με τέσσερα φάουλ όταν ξαναμπήκε στο παρκέ. Κάπως έτσι οι παίκτες του Ιτούδη έστειλαν τη διαφορά στο +14 (54-68 στο 29’)

Ο Αταμάν επέλεξε ένα κοντό σχήμα, έχοντας μοναδικό ψηλό τον Μοερμάν, το οποίο είχε αποτέλεσμα! Ο Λάρκιν ήταν «σεληνιασμένος» (22 πόντους ως το 30ο λεπτό) και φτάνοντας τους 25 πόντους έφερε την ομάδα του στο -4 (69-73 στο 33’) αλλά, όπως συνέβη στον ημιτελικό με τη Ρεάλ, ο Ντε Κολό βγήκε μπροστά όταν η μπάλα «έκαιγε»…

Ο Γάλλος γκαρντ πέτυχε 6 μαζεμένους πόντους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου σουτ έξω από τα 6,75 για να κάνει το 80-71 (35’). Επίσης, μια τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Αταμάν επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να προηγηθεί με 83-71 (36’). Η «ομάδα του στρατού» σούταρε σε εκείνο το σημείο με 70% στα τρίποντα, έχοντας 14/20 αλλά η Εφές έδειχνε πολύ σκληρή και κατάφερε να επιστρέψει ξανά!

Η τουρκική ομάδα εκμεταλλεύτηκε το αντιαθλητικό του Χάκετ και πλησίασε στο -4 (81-85 στο 38’) αλλά οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβαλε τις βολές που χρειαζόταν, την ώρα που εκείνοι του Αταμάν άρχισαν φυσιολογικά να λυγίζουν κι από την κούραση. Χαρακτηριστικά είναι τα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ που πήραν με σκορ 81-87 και τελικά δεν μπόρεσαν να σκοράρουν…

Τα δεκάλεπτα20-29, 42-44, 62-68, 83-91

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 29 (4), Μπουμπουά 3 (1), Μπαλμπάι, Μότουμ 4, Σανλί, Μοερμάν 2, Πλάις, Μίσιτς 10 (2), Άντερσον 7 (1), Ντάνστον 13, Σιμόν 15 (3).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ιτούδης): Ντε Κολό 15 (2), Μπολόμποϊ, Πίτερς, Ούκχοφ, Ροντρίγκεθ 6 (2), Κλάιμπερν 20 (4), Χίγκινς 20 (4), Χάκετ 7 (1), Κουρμπάνοφ 7, Χάινς 9, Χάντερ 7.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις