Μπερτομέου: «Ντροπή που η ΕΟΚ δεν βρήκε λύση για το πρόβλημα των αιωνίων»

Ευθύνες στην ΕΟΚ για τη μη αποκλιμάκωση της κόντρας των «αιωνίων» επέρριψε ο Τζόρντι Μπερτομέου μιλώντας στα «Νέα». Ο επικεφαλής της Ευρωλίγκας ξεκαθάρισε πως η θέση του Ολυμπιακού στη διοργάνωση είναι ασφαλής αφού εφόσον τελικά υποβιβαστεί δεν θα είναι με αγωνιστικά κριτήρια, ενώ κατηγόρησε την ελληνική ομοσπονδία πως απειλεί με κυρώσεις τις ομάδες εφόσον συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Eurocup.

Αναλυτικά, ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε στα «Νέα» για:

– τη διαμάχη των «αιωνίων: «Η αντιπαράθεση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό αποτελεί μια τοπική υπόθεση, αλλά δεν την αντιμετωπίζουμε αδιάφορα και ουδέτερα. Είμαι απογοητευμένος και θεωρώ ντροπή για το μπάσκετ το γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία επί σειρά ετών δίδασκε πώς πρέπει να λειτουργούν οι αθλητικού οργανισμοί, δεν κατάφερε να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται άμεσες κινήσεις και όχι παθητικές συμπεριφορές που αποδεικνύουν την ανικανότητα ουσιαστικής παρέμβασης και εξεύρεσης λύσης. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν μεγάλη αντιπαλότητα, αλλά αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει το ίδιο το μπάσκετ. Η συνύπαρξή τους στην Ευρωλίγκα δεν έχει προβλήματα διότι και οι δύο αντιλαμβάνονται σε ποιο διεθνές περιβάλλον κινούνται και σέβονται τους κανόνες. Αυτό που συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο είναι αδιανόητο και αναρωτιέμαι εάν έχει κανείς συμφέρον από τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2».

– το εγγυημένο συμβόλαιο του Ολυμπιακού: «Εάν υποβιβάζονται για αγωνιστικούς λόγους και επειδή δε διαθέτουν ανταγωνιστική ομάδα, τότε θα εγειρόταν ζήτημα με τη συμμετοχή τους. Τώρα όμως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Όσο ο Ολυμπιακός – και κάθε άλλη ομάδα – είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα, το εγγυημένο συμβόλαιό του δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Επίσης δεν έχουμε λόγο να επέμβουμε σε ό,τι αφορά την όποια πρόθεσή του να παίξει στην Αδριατική Λίγκα».

– τις επαφές με τον Προμηθέα για το Eurocup: «Εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε ελληνικές συμμετοχές στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή μας, διότι η ΕΟΚ απειλεί τις ομάδες με κυρώσεις και τις ωθεί προς άλλη κατεύθυνση. Δυστυχώς στους κόλπους του ελληνικού μπάσκετ παρατηρείται έλλειψη ελευθερίας στις επιλογές των ομάδων, αλλά όποια θέλει να συμμετάσχει στο Eurocup είναι ευπρόσδεκτη από εμάς».

– τη διεξαγωγή Final Four στην Αθήνα: «Σίγουρα όχι για το 2020, όσο για το μέλλον βλέπουμε».

– τις σχέσεις με την FIBA: «Δεν είμαστε καχύποπτοι απέναντι στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και έχουμε ήδη λάβει κάποια θετικά μηνύματα από τον νέο γενικό γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή. Το καλεντάρι αποτελεί το γνωστότερο πρόβλημα, αλλά δεν είναι το μόνο που έχουμε να επιλύσουμε. Τα τελευταία χρόνια η FIBA πρώτα προσπάθησε να «αρπάξει» ομάδες και να διαλύσει την Ευρωλίγκα, ύστερα δημιούργησε μια νέα διοργάνωση και εν συνεχεία παραβίασε τη συμφωνία μας και έβαλε τους αγώνες των εθνικών ομάδων μεσούσης της σεζόν. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε και να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Τα παράθυρα αποτελούν πρόβλημα για ολόκληρο το μπάσκετ, αλλά δεν είναι στο χέρι μας να το λύσουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τους αγώνες των εθνικών ομάδων μέσα από ένα καλό σύστημα διεξαγωγής και να είναι διαθέσιμοι οι παίκτες για όλες τις διοργανώσεις».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις