Νομιμοποιείται με εκλογές η ΕΠΣΘ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε να διενεργηθούν εκ΄ νέου εκλογές στην ΕΠΣ Θεσσαλίας και έπειτα η ΕΠΣ να ενταχθεί ξανά στις Ενώσεις της ΕΠΟ.

Το αποτελέσματα ήταν 142 υπέρ της απόφασης και οκτώ όχι, ενώ τέσσερις ψήφησαν παρών και τρεις αποχές από την ΕΠΣ Λάρισας.

Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφησαν οι τρείς εκπρόσωποι των ΕΠΣ Αρτας και της ΕΠΣ Ηλείας ο ΠΑΟΚ, ενώ «παρών» ψήφησε ο Παναθηναϊκός και η ΕΠΣ Ηρακλείου.

Τι ανέφερε για το θέμα της ΕΠΣ Θεσσαλίας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης:

«Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενώσεων – Μελών της Ε.Π.Ο.

Τίθεται ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, με αφορμή την επιβεβαίωση της ποινής της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας, ένα κορυφαίας σημασίας για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο ζήτημα.

Ένα ζήτημα που αφορά στη γενικευμένη και απόλυτη ισχύ του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και ειδικότερα της Ρήτρας Ανεξαρτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στις διατάξεις του, σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την ισχύ αυτή θεωρεί ως απολύτως απαραίτητο στοιχείο για κάθε Εθνική Ομοσπονδία η ίδια η FIFA και επ΄ αυτής εδράζεται η οργάνωση, η λειτουργία, η διοίκηση και η διαχείριση του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάθε εθνική ομοσπονδία που επιθυμεί να είναι μέλος της FIFA και να διαχειρίζεται ανεξάρτητα και αυτόνομα το άθλημα στην επικράτεια ευθύνης της είναι υποχρεωμένη να σέβεται απολύτως το Καταστατικό της FIFA προς το οποίο είναι υποχρεωτικά εναρμονισμένο και το δικό της και ειδικότερα τη Ρήτρα Ανεξαρτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά άρθρα.

Κάθε απόπειρα από οπουδήποτε και αν προέρχεται, εντός και εκτός του οργανωμένου ποδοσφαίρου, να τρωθεί η ισχύς του Καταστατικού και η Ρήτρα Ανεξαρτησίας πρέπει να αντιμετωπίζεται από ολόκληρο το οργανωμένο ποδόσφαιρο άμεσα, με την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού.

Επ΄ αυτής ακριβώς της υπόθεσης καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα.

Από τη φύση της υπόθεσης καθίσταται προφανές πως η υπεράσπιση του Καταστατικού μας είναι εκτός από κοινή υπόθεση και υποχρέωση όλων μας, χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις να οδηγούν σε μεσοβέζικες λύσεις ή επιλογές.

Η υπεράσπιση αυτή, την οποία όλοι έχουμε συνομολογήσει και αποδεχθεί και για την οποία έχουμε επισήμως διαβεβαιώσει την ίδια τη FIFA και την UEFA δεν τίθεται για κανένα λόγο και σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση ή υπό αίρεση.

Πότε μπορεί να τεθεί υπό αίρεση; Όταν, όλοι μαζί και πάλι, αποφασίσουμε πως δεν επιθυμούμε να μετέχουμε στο οργανωμένο ποδόσφαιρο, δεν θέλουμε να είμαστε μέλος της FIFA και της UEFA και όνειρό μας αποτελεί «μία ποδοσφαιρική Βόρειος Κορέα».

Μέχρι τότε κανείς και για κανένα λόγο δεν δικαιούται να στέκεται απέναντι σε κορυφαίες επιλογές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως αυτές περιγράφονται στα Καταστατικά και στους Κανονισμούς.

Κι ενώ – και λόγω της φύσης της παράβασης στην οποία υπέπεσε συνειδητά η ΕΠΣ Θεσσαλίας- η επιβεβαίωση της ποινής είναι μονόδρομος για τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, ως ένα νόμιμο σώμα που επιθυμεί να διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, προκύπτει ένα δεύτερο θέμα.

Η ανάγκη να διερευνήσουμε όλοι μαζί και πάλι και με την αρμοδιότητα που μας παρέχει το ίδιο το Καταστατικό μας, την εξεύρεση μιας λύσης, καταστατικά συμβατής και ποδοσφαιρικά αποδεκτής, που θα επιτρέψει τόσο στην Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας όσο και στα σωματεία της να ενταχθούν ξανά, ενεργά και λειτουργικά, στο οργανωμένο ποδόσφαιρο.

Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν;

Οι ενέργειες στις οποίες σωματεία της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας κατέφυγαν, μέσω της νέας προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης , η οποία στη συνέχεια διενήργησε εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκε μια νέα διοίκηση στην ΕΠΣ Θεσσαλίας.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τα σωματεία αυτά καθώς και τα αποτελέσματά της, δηλαδή η εκλογή της νέας διοίκησης, είναι βαθύτατα αντικαταστατική και παραβιάζει ευθέως το άρθρο 17 του Καταστατικού μας.

Εξηγούμαι:

Σύμφωνα με το άρθρο 17, που έχει τίτλο «Ανεξαρτησία της Ε.Π.Ο., των Μελών της και των Οργάνων τους» και ειδικότερα τα αναφερόμενα στις παραγράφους δ και ε, όλα τα όργανα των μελών της Ε.Π.Ο. που δεν έχουν εκλεγεί ή διοριστεί σύμφωνα με το Καταστατικό της ακόμη και για προσωρινή περίοδο καθώς και οι αποφάσεις αυτών των οργάνων δεν αναγνωρίζονται από την Ε.Π.Ο.

Στην περίπτωση της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας έχουμε μια αίτηση ενός αριθμού σωματείων που κατατίθεται σε ένα πολιτικό δικαστήριο, μέσω της οποίας διορίζεται μια προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΣ με στόχο να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Ένα διορισμένο, δηλαδή, από πολιτικό δικαστήριο όργανο, μια προσωρινή διοίκηση, διενεργεί εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΣ Θεσσαλίας.

Το διορισμένο αυτό όργανο και οι αποφάσεις του προσωρινού οργάνου που δεν έχει εκλεγεί ή διοριστεί σύμφωνα με το καταστατικό μας, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναγνωριστούν από την Ε.Π.Ο.

Η διοίκηση, δηλαδή, της ΕΠΣ Θεσσαλίας που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές στις 10 Αυγούστου 2015 και οι όποιες αποφάσεις της δεν επιτρέπεται από το άρθρο 17 του καταστατικού μας να αναγνωριστούν από την Ε.Π.Ο.

Τι πρέπει να γίνει ώστε και το θέμα να λυθεί και η ΕΠΣ Θεσσαλίας να αποκτήσει νέα, νόμιμη διοίκηση, ώστε να μπορεί να ενταχθεί και πάλι στο οργανωμένο ποδόσφαιρο με όλα τα δικαιώματα του μέλους;

Πρέπει να εκλεγεί μια νέα διοίκηση στην ΕΠΣ Θεσσαλίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των σχετικών διατάξεων και με διαδικασία συμβατή με το καταστατικό μας.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ένας αριθμός σωματείων –μελών της ΕΠΣ και ειδικότερα τα 2/5 να προκαλέσουν, με δική τους πρωτοβουλία, όπως έχουν το σχετικό δικαίωμα από το άρθρο 29 του Καταστατικού, μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέας διοίκησης, αφού προηγηθούν όλες οι τυπικού χαρακτήρα διαδικασίες.

Για την οργάνωση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης μπορούν να ζητήσουν και την αποκλειστικά οργανωτική βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠ .Ο.

Μια τέτοια Γενική Συνέλευση αναγνωρίζεται απολύτως ως διαδικασία από την ΕΠΟ, είναι μια εξέλιξη συμβατή με το Καταστατικό μας και η διοίκηση που θα εκλεγεί, τα πρόσωπα της οποία δεν ενδιαφέρουν σε καμία περίπτωση την Ομοσπονδία, θα είναι απολύτως νόμιμη, καθώς θα αποτελεί την εκλογική έκφραση της βούλησης των σωματείων και θα έχουν τηρηθεί όλες οι καταστατικές διαδικασίες.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα, να ενισχυθούν από την οργανωτική βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας της Ε.Π.Ο. και να διευκολυνθεί με τον τρόπο αυτό η ΕΠΣ Θεσσαλίας να αποκτήσει τη διοίκηση που τα σωματεία της επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία αυτή θα διασφαλίσει ότι θα εξελιχθούν ομαλά όλες οι μετεγγραφικές και άλλες υποθέσεις των σωματείων καθώς με τις νέες διατάξεις του κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών οι περίοδοι εγγραφών – μετεγγραφών έχουν επεκταθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς και ότι θα ξεκινήσουν κανονικά οι διοργανώσεις της Ένωσης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία προκήρυξης των εκλογών με τη διαδικασία που αναφέραμε η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο., η οποία θα εξουσιοδοτηθεί αρμοδίως από τη σημερινή Γενική Συνέλευση, θα άρει την ποινή της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΣ Θεσσαλίας και η Ένωση θα ενταχθεί και πάλι ενεργά στο οργανωμένο ποδόσφαιρο και θα καταστεί εκ νέου πλήρες μέλος της Ε.Π.Ο.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενώσεων,

Η τελική πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. προς το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, όπως την κωδικοποιώ και τη διατυπώνω είναι η ακόλουθη:

α. Η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – μελών της Ε.Π.Ο. επιβεβαιώνει απολύτως και με βάση τις σχετικές καταστατικές πλειοψηφίες την επιβληθείσα, για σοβαρή παραβίαση των διατάξεων του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., ποινή της αναστολής ιδιότητας μέλους στην Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας.

β. Η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ εντέλλει τα σωματεία της δύναμης της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας να προκαλέσουν άμεσα, με δική τους πρωτοβουλία και σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην ΕΠΣ Θεσσαλίας με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέας διοίκησης.

γ. Η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Μελών της Ε.Π.Ο. εξουσιοδοτεί την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. να άρει, αμέσως μόλις προκηρυχτεί νόμιμα και σύμφωνα με το Καταστατικό μας η ως άνω εκλογική διαδικασία, την ποινή της ΕΠΣ Θεσσαλίας και να εντάξει την Ένωση στην Ε.Π.Ο., ως πλήρες μέλος.

Είμαι βέβαιος πως η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή και η αποδοχή της αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο στην οργάνωση και λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και στις σχέσεις της με τις Ενώσεις – Μέλη της, με μοναδικό σκοπό την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την απόλυτη επιβεβαίωση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας του.

Με την πρόταση αυτή η Ε.Π.Ο. επιβεβαιώνει δύο προτεραιότητες της.

α. Την απόφασή της να υπερασπιστεί με κάθε κόστος το Καταστατικό της και τις διατάξεις του και

β. Την σαφή επιθυμία της να διευκολύνει όλες τις Ενώσεις – Μέλη της να παίξουν ποδόσφαιρο βασισμένο στους κοινούς κανόνες και αγώνες για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας και των μελών της.

Σας ευχαριστώ».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του εκπροσώπου της UEFA, Jacques Bondallaz:

«Αγαπητοί εκπρόσωποι,

Πρώτα από όλα δεν είναι μόνο ευχαρίστηση, αλλά και τιμή να συμμετέχω ως εκπρόσωπος της UEFA στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

Παρότι έχω συμμετάσχει σε πολλές αντίστοιχες Συνελεύσεις Ομοσπονδιών, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Συνέλευση Ομοσπονδίας χώρας, που έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες φίλαθλοι που δεν ξεχνούν αυτή τη μεγάλη επιτυχία, που σημειώθηκε στην Πορτογαλία το 2004. Ούτε εμείς την ξεχνάμε.

Θέλω να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία, για να σας συγχαρώ εκ μέρους του Προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, του Εκτελεστικού μας Γραμματέα Τζιάνι Ινφαντίνο και Αναπληρωτή Γραμματέα Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19, που πραγματοποιήθηκε στον Ιούλιο στην Ελλάδα.

Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΠΟ μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της UEFA, όταν υπάρχει ανάμιξη κράτους στα θέματα του ποδοσφαίρου. Όλοι γνωρίζετε ότι μέσα σε αυτό τον χρόνο, η UEFA και η FIFA στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την ΕΠΟ απέναντι στην προσπάθεια παρέμβασης της Κυβέρνησης.

Καταληκτικά, εύχομαι η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης να γίνει με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και να κυλίσει ομαλά, παρ’ όλο που είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εκλογική διαδικασία με τόσα μέλη».

Ο κ. Bondallaz ζήτησε τον λόγο και τοποθετήθηκε και στο 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης («Επιβεβαίωση της με αριθ. 44/10.6.2015 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, με την οποία αναστέλλεται η ιδιότητα ως μέλους της ΕΠΟ της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας):

«Η UEFA πλήρως σέβεται τις αποφάσεις της Ε.Ε. Όταν ένα μέλος της ΕΠΟ κατ’ επανάληψη καταστρατηγεί τις επιταγές του καταστατικού θα πρέπει να αναστέλλεται η ιδιότητά του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού. Το πιο βασικό σημείο είναι ότι αυτό το μέλος συστηματικά απευθύνεται στα πολιτικά δικαστήρια για να εναντιωθεί στις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, παρά τις ρητές αναφορές των καταστατικών να λύνονται τα θέματα του ποδοσφαίρου εσωτερικά και να απευθύνονται στο Διαιτητικό που είναι ανεξάρτητο. Επίσης να αναφερθώ στο χρονικό περιθώριο της απόφασης. Το μέλος παραμένει τιμωρημένο μέχρι να λυθεί το θέμα εσωτερικά».

Πηγή: Soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις