Πτήση Κυπέλλου για τις “νυχτερίδες” στην Ισπανία

Σε έναν δραματικό τελικό, η Βαλένθια πήρε τη νίκη και το 8ο Κύπελλο της ιστορίας της, απέναντι στην Μπαρτσελόνα με 2-1. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο για τις «νυχτερίδες» από το 2008, όταν είχαν νικήσει την Χετάφε με 3-1 και ο πρώτος τελικός που χάνει η Μπαρτσελόνα από το 2013-14.

Η Βαλένθια ήταν εξαιρετικά στημένη από τον Μαρθελίνο και προηγήθηκε με τον Γκαμεϊρό στο 22’ για να έρθει το 2-0 από τον Ροντρίγκο στο 33’. Ο Βαλβέρδε έριξε Μάλκομ και Βιδάλ στην επανάληψη για να γυρίσει το ματς, ο Παρέχο αποχώρησε στ 65’ τραυματίας, η Μπάρτσα είχε ευκαιρίες με δοκάρι του Μέσι και πλασέ του Πικέ, πριν ο Αργεντινός κάνει το 2-1. Όμως η Βαλένθια άντεξε την ασφυκτική πίεση και παρά τις δύο χαμένες ευκαιρίες στις καθυστερήσεις του Γκουέντες, δεν το πλήρωσε με ισοφάριση.

Το ματς
Η Μπαρτσελόνα μπήκε με σκοπό να πνίξει την Βαλένθια, αλλά μόλις στ 5ο λεπτό ήρθε η μεγάλη ευκαιρία για τις «νυχτερίδες» απέναντι στην προβληματική άμυνα των Καταλανών. Από ένα λάθος του Λανγκλέ, ο Ροντρίγκο βγήκε απέναντι από τον Σίλεσεν, τον απέφυγε, αλλά ο Πικέ με υπερπροσπάθεια κατάφερε να διώξει πάνω στη γραμμή. Οι Καταλανοί συνέχισαν να πιέζουν και η Βαλένθια με σωστό στήσιμο από τον Μαρθελίνο, να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να βγει στην αντεπίθεση. Ένα σουτ του Μέσι στο 18’ που κόντραρε ήταν το μόνο που είχε να επιδείξει η Μπαρτσελόνα στο πρώτο 20λεπτο.

Στο 22ο λεπτό ο Γκαμεϊρό πήρε την μπάλα από τον Γκαγιά, έκανε μια προσποίηση και με δεξί σουτ έκανε το 1-0, για να δώσει προβάδισμα στη Βαλένθια. Στο 33’ οι «νυχτερίδες» σε αντεπίθεση τρεις εναντίον τριών έκαναν και με το 2-0, όταν ο Σολέρ έκανε την κούρσα από τα δεξιά και έβγαλε τη σέντρα στον Ροντρίγκο που με κεφαλιά σε κενή εστία έκανε το 2-0, μέσα σε έξαλλα πανηγύρια από τους φίλους των «νυχτερίδων».

Η Μπαρτσελόνα απείλησε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους με μια κεφαλιά του Ράκιτιτς που έφυγε άουτ, αλλά και ένα δυνατό σουτ του Μέσι, με τον Χάουμε να κάνει εντυπωσιακή επέμβαση.

Το δεύτερο μέρος, άρχισε με την Μπαρτσελόνα να κάνει διπλή αλλαγή και τον Βαλβέρδε να ρίχνει στο ματς τους Μάλκομ και Βιδάλ, αλλά ήταν η Βαλένθια ξανά που είχε την πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη με ένα σουτ που έφυγε λίγο έξω. Μεγάλη στιγμή για την Μπαρτσελόνα, σε μια απίστευτη ενέργεια του Μέσι που ξέφυγε από δύο, με εξωτερικό φάλτσο σημάδεψε την απέναντι γωνία ψηλά, η μπάλα στο δοκάρι και στην επιστροφή ο Βιδάλ δεν μπόρεσε να τη στείλει στην άδεια εστία, στο 56ο λεπτό.

Η Μπαρτσελόνα μη έχοντας καθαρόαιμο φορ, προσπαθούσε να περνάει διάφορους ποδοσφαιριστές στην κορυφή. Στο 71’ ο Πικέ θα χάσει μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει το σκορ, αλλά στο 73’ ο Μέσι από κοντά, αφού πήρε την επιστροφή από την επέμβαση του Χάουμε, σε κεφαλιά του Λανγκλέ στο δοκάρι, έκανε το 2-1 για την Μπαρτσελόνα που μπήκε πάλι στο ματς.

Από εκεί και μετά η Μπαρτσελόνα πίεζε ασφυκτικά την Βαλένθια, χωρίς όμως να μπορεί να φτιάξει την κλασσική ευκαιρία και με πολλά γεμίσματα χωρίς να διαθέτει το κλασσικό φορ και γίνονταν εύκολη λεία για τον Γκάμπριελ και τον Γκαράι. Οι «νυχτερίδες» πάλεψαν με νύχια και δόντια να κρατήσουν ενώ ο Γκουέντες στο 90+4’ χάνει τετ-α-τετ για να κλειδώσει το ματς και το Κύπελλο. Όπως και στο 90+5’ που δεν μπόρεσε να σημαδέψει από το κέντρο την κενή εστία του Σίλεσεν. Όμως το Κύπελλο πήγε στη Βαλένθια, για 8η φορά στην ιστορία της.

Μπαρτσελόνα: Σίλεσεν, Σεμέδο (46’ Βιδάλ), Πικέ, Λενγκλέ, Άλμπα, Ράκιτιτς (77’ Αλενιά), Μπουσκέτς, Αρτούρ (46’ Μάλκομ) ,Σέρχι Ρομπέρτο, Κουτίνιο, Μέσι
Βαλένθια: Χάουμε ,Βας, Γκαράι, Γκάμπριελ, Γκαγιά, Σολέρ, Παρέχο (65’ λ. τρ. Κοντογκμπιά), Κοκλέν, Γκουέδες, Ροντρίγκο (88’ Ντιακαμπί), Γκαμεϊρό (72’ Πιτσίνι)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις